Δίπλα στους λειτουργούς της δημοσιογραφίας στέκεται η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ενώ σύντομα θα υπογραφούν και πάλι συλλογικές συμβάσεις στον χώρο του Τύπου, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, ενώ επισημαίνεται ότι πλέον ο ΕΔΟΕΑΠ συμπεριλαμβάνει και τους δημοσιογράφους του διαδικτύου.

Στην ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία τονίζει ότι «σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO, τη χρονιά που πέρασε 79 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν ή δολοφονήθηκαν λόγω του επαγγέλματός τους. Ακόμη 22 σκοτώθηκαν ή δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2018 (στοιχεία CPJ – Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων). Εκτός από τους δεκάδες θανάτους δημοσιογράφων, η δημοσιογραφία απειλείται καθημερινά από κακές πρακτικές που παραμένουν ίδιες στη διαδρομή της ιστορίας: Λογοκρισία, από πολιτικούς ή και οικονομικούς αυτουργούς, κίτρινο τύπο, fake news, επιθέσεις κατά της προσωπικής ελευθερίας και της επιβίωσης των λειτουργών της».

Επισημαίνει ακόμα ότι «η οικονομική κρίση ενίσχυσε το πλαίσιο για τον παροπλισμό και αφοπλισμό των επαγγελματιών δημοσιογράφων, ιδιαίτερα των νέων, με την ανεργία να φθάνει σε ποσοστά διπλάσια του εθνικού μέσου όρου, με κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία, με καταπάτηση των ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων».

Και καταλήγει: «Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στέκεται δίπλα στους λειτουργούς της δημοσιογραφίας. Σύντομα θα υπογραφούν και πάλι συλλογικές συμβάσεις, Ο ΕΔΟΕΑΠ συμπεριλαμβάνει πλέον και τους δημοσιογράφους του διαδικτύου, ο διάλογος για την ενίσχυση του Τύπου έχει ανοίξει, ενώ οι πολυαναμενόμενες τηλεοπτικές άδειες που έχουν πάρει πια το δρόμο τους θα προσφέρουν ένα καθεστώς ασφάλειας στους δημοσιογράφους που εργάζονται στα ιδιωτικά κανάλια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση

Κοινή πρωτοβουλία ECI, ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Μοιράσου το άρθρο: