Τη ριζική αναθεώρηση του τρόπου παροχής των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου, μέσα από την προώθηση επτά συγκεκριμένων δράσεων, εξήγγειλε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Μιλώντας στο 1ο Open Day G–Cloud στην Κοινωνία της Πληροφορίας, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε πως η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση αποτελεί τον άξονα της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση» έως το 2019.

H κάμερα της ΕΡΤ μπήκε για πρώτη φορά στον χώρο που έχει στηθεί ο ψηφιακός γίγαντας, στις εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, στο Μοσχάτο. Διαθέτει 11.000 εικονικούς πυρήνες, 2.780 φυσικούς πυρήνες, μνήμη Ram 35 ΤB και 325 ΤΒ χώρο αποθήκευσης που συνεχώς διευρύνεται.

Χιλιάδες ψηφιοποιημένα έγγραφα και αρχεία ενός σημαντικού μέρους υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, βρίσκονται πλέον ταξινομημένα στην βάση δεδομένων της κοινωνίας της πληροφορίας.

Το G-Cloud, ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα εγχείρημα, αποσκοπεί στην κοινή χρήση υπολογιστικών υποδομών από τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης. Απώτερος σκοπός η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις.

Το παρών στο πρώτο Open Day G-Cloud, έδωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία χαρακτήρισε το Κυβερνητικό Υπολογιστικό Νέφος ως ένα εμβληματικό έργο στην πορεία μας προς την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

Μέσω της υπηρεσίας οι δημόσιοι φορείς αποκτούν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μία ή περισσότερες εικονικές μηχανές για να καλύψουν τις ανάγκες τους, μέσω ευέλικτης πρόσβασης και το σημαντικότερο κάνουν οικονομία, αφού δεν χρειάζεται να προμηθευτούν τον αντίστοιχο εξοπλισμό (HW και SW). Η απομακρυσμένη βάση δεδομένων μπορεί να αποτελέσει το κλειδί της ανάπτυξης και στον ιδιωτικό τομέα.

Ευρωπαϊκές έρευνες δείχνουν ότι το 81% των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ήδη το υπολογιστικό νέφος, ανέφεραν 10 έως 20% μείωση των δαπανών τους, ενώ το 20% των ερωτηθέντων ανέφερε εξοικονόμηση που φθάνει ή υπερβαίνει το 30%:

Υπολογίζεται πως με την πλήρη υλοποίηση της στρατηγικής για το υπολογιστικό νέφος, τα ετήσια καθαρά κέρδη για το ΑΕΠ των χωρών της Ε.Ε., μπορεί να ανέλθουν στα 160 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης

Μοιράσου το άρθρο: