Τι λένε Ι.Σ., Αρχιεπίσκοπος και αντιπολίτευση για την κατ’ αρχήν συμφωνία (video)

Ο Αρχιεπίσκοπος έφερε σήμερα το πλαίσιο της κατ’ αρχήν συμφωνίας Εκκλησίας-Κράτους στην Ιερά Σύνοδο, και τις επόμενες ημέρες στην Ιεραρχία, όπου αναμένεται να ακουστούν και διαφορετικές φωνές από Μητροπολίτες. Νωρίς το μεσημέρι η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση ενώ δηλώσεις έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«’Αλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά την έξοδό του από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σε απάντηση ερώτησης αν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη μισθοδοσία των κληρικών. Μάλιστα, επ’ αυτού σχολίασε: «Ακούω τα ακροάματα από τις τηλεοράσεις, από τις ειδήσεις, και λέω “μα είμαστε στην Ελλάδα ή είμαστε μια ζούγκλα;”»

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι «Χθες, έγινε μια ανακοίνωση ότι έχουμε μια πρόθεση, καλή διάθεση, ο χώρος της Εκκλησίας με την Πολιτεία να βρούμε λύση σε προβλήματα που χρονίζουν σχεδόν έναν αιώνα. Όλοι τα αντιπαρερχόμεθα και τα συναντάμε μπροστά κάθε ημέρα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να συμφωνήσουμε. Θα ακολουθηθεί μια διαδικασία. Το πρώτο ήταν η ανακοίνωση. Αυτή μεταφέρθηκε στη Σύνοδο. Το εγκρίνουμε. Από εδώ και πέρα έχουμε να κάνουμε ένα μεγάλο αγώνα. Να πούμε στους ιερείς μας, διότι αυτοί είναι κυρίως που ανησυχούν, ό,,τι είναι να γίνει θα το κάνουμε μαζί, με όλους τις ιερείς θα βρούμε έναν τρόπο και δεν θα κάνουμε ό,τι θέλει ο Αρχιεπίσκοπος ούτε ό,τι θέλει η Σύνοδος, αλλά ό,τι θέλει και εγκρίνει η Ιεραρχία της Εκκλησίας Ελλάδας, η οποία θα συνέλθει και ό,τι θέλει η Πολιτεία, που έδειξε την καλή της διάθεση. Επαναλαμβάνω πώς ό,τι θα κάνουμε, πώς θα γίνει το ταμείο, πώς θα είναι οι λεπτομέρειες, θα είναι μέσα οι ιερείς και χωρίς να υπογράψουν, να συγκατατεθούν, να είμαστε σύμφωνοι, με την έννοια του γενικοτέρου συμφέροντος, όχι των ιερέων μόνον, των αρχιερέων, αλλά του λαού μας, δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Δεν το κάνουμε για να γίνουμε πλουσιότεροι. Το κάνουμε για να βάλουμε μια τάξη σε μερικά πράγματα, επιτέλους».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Μιλάνε για ένα πλούτο πολύ μεγάλο κ.λπ. Εμείς λέμε ότι είναι παραμύθι. Πλούτος σαν κάρβουνο που είναι κάπου πεταμένος και το παίρνει όποιος θέλει, ναι. Πλούτος, όμως, που αξιοποιείται δεν υπάρχει. Ερχόμαστε να τακτοποιήσουμε αυτό το πράγμα. Δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα αν δεν καταλήξουμε σε ένα σημείο όπως θα το ήθελαν οι ιερείς και όπως θα διαμορφωθεί, τι ανάγκες θα υπάρχουν. Όλα θα αποβλέπουν σε μια ειρηνική πορεία όλων μας και για το συμφέρον όλου του λαού μας και επομένως του καθενός από εμάς. Αυτό είναι το γενικότερα».

Στην ανακοίνωση η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και το εκδοθέν Ανακοινωθέν, ανακοινώνει τα εξής:

1)Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».
2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.
4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:
(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού»,
(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους»,
(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»,
(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και
(ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».
5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού.
6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η ιστορική συμφωνία Εκκλησίας-Κράτους για την εκκλησιαστική περιουσία και τους διακριτούς ρόλους τους προκύπτει από το Κοινό Ανακοινωθέν στο οποίο κατέληξαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη συνάντηση τους, στο Μαξίμου. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι “στόχος είναι τεθεί το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας”.

Προβλέπεται μεταξύ άλλων, ότι το Δημόσιο αναγνωρίζει πως μέχρι το 1939, οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος, απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.

Αποφασίστηκε η δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας που θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των – από το 1952 και μέχρι σήμερα – αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας. Τα αντίστοιχα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων.

Δημόσιο και Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και αντ` αυτού, το Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης, ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων.

Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή, παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.

Για ιστορικό βήμα, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η διακηρυκτική αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους διασφαλίζει τους διακριτούς ρόλους Πολιτείας-Εκκλησίας, ενώ εγγυάται τη μεταξύ τους συνεργασία στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

«Πάμε μαζί. Πάμε ενωμένοι και ισχυροί. Πολιτεία και Εκκλησία. Ελλάδα και Ορθοδοξία. Ο Πάνος Καμμένος το εγγυήθηκε, το εξασφάλισε και τα “τσεκούρια” του διχασμού θάφτηκαν βαθιά». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης για τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Την ικανοποίησή της για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, εξέφρασε η ΝΔ.

Καμία ενημέρωση για την πρόθεση συμφωνίας Εκκλησίας και Κράτους δεν είχε η Φώφη Γεννηματά, όπως δήλωσε.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. αναμένεται να ζητήσει τις επόμενες μέρες συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας για να συζητήσουν τα θέματα και τις αντιδράσεις για τη μισθοδοσία των κληρικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Η κ. Γεννηματά πρόκειται να επικοινωνήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο για τις σχετικές ανησυχίες που εκφράζουν παράγοντες του Πατριαρχείου για τους κληρικούς των Νέων Χωρών, όπως και με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Ειρηναίο.

«Για μια ακόμη φορά σε ένα σημαντικό θέμα, όπως οι σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, γίνονται προεκλογικοί χειρισμοί που θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ.

«Ήδη, πρώτο θύμα είναι ο λαϊκός κλήρος. Δεν είναι τυχαίο ότι και σε αυτό το θέμα Τσίπρας, Μητσοτάκης και Καμμένος πάνε μαζί», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον «Θέμα 104,6» τόνισε η χθεσινή συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δεν συνιστά διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους και πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο.

«Καμία αναθεώρηση των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους δεν υπάρχει, όχι με κατεύθυνση προς διαχωρισμό, αλλά ούτε καν προς διακριτούς ρόλους» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος εξηγώντας ότι στη συνταγματική αναθεώρηση παραμένει τόσο το προοίμιο, όσο η αναφορές στο άρθρο 3. «Δεν υφίσταται καν η θρησκευτική ουδετερότητα με την παραμονή του προοιμίου του Συντάγματος ως έχει, την παραμονή των συμβόλων, της μισθοδοσίας των κληρικών και πάλι από το Δημόσιο απλά με αλλαγή του τρόπου και παροχής μέσω επιδότησης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Υπογράμμισε δε πως πρόκειται για μία οπισθοχώρηση της κυβέρνησης από πάγιες θέσεις της Αριστεράς για το θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους.

Όπως είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, «ο κ. Τσίπρας έχοντας το πολιτικό κόστος από το Μακεδονικό, θυσίασε τον αναγκαίο διαχωρισμό των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους, για να έχει αρμονική σχέση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την ηγεσία της Εκκλησίας. Είναι καθαρή η επιλογή να μην πάρει η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος για δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, που έπρεπε να τις έχουμε πάρει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά εν πάση περιπτώσει γίνονταν κάποια βήματα, όπως για τις ταυτότητες και παλαιότερα ο πολιτικός γάμος».

«Για μια ακόμα «κοροϊδία made in Tsipras» η οποία κρύβει σοβαρούς κινδύνους από την κρατικοδίαιτη οικονομική χειραφέτηση της Εκκλησίας, έκανε λόγο το Κίνημα Αλλαγής.

Σε σημερινή του ανακοίνωση το ΚΚΕ, αναφέρει ότι “η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου δε λύνει ιστορικές εκκρεμότητες, αλλά αντίθετα τις διαιωνίζει και τις ενισχύει, . Γιατί η βασική ιστορική εκκρεμότητα που θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και δεκαετίες και η οποία λείπει από τη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ζήτημα του πλήρους διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας”.
“Με τη συγκεκριμένη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου”, σημειώνει το ΚΚΕ, “προστίθεται και ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός, στο πλαίσιο του Ταμείου Αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, που ήταν νόμος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το οποίο ταμείο περιέχει αρκετά σκοτεινά σημεία, όπως η πρόβλεψη ότι σε αυτό θα περιλαμβάνονται και αμφισβητούμενες εκτάσεις”.
Το ΚΚΕ εκτιμά ότι “με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει τη συναίνεση της Εκκλησίας στις περιορισμένου χαρακτήρα συνταγματικές αλλαγές”.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι “για την Ελλάδα είναι υπερώριμο ζήτημα ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση, τις τελετουργικές διαδικασίες σε δημόσιους θεσμούς, τον πολιτικό γάμο, την πολιτική κηδεία, τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών, την ονοματοδοσία, το περιουσιακό ζήτημα της Εκκλησίας”.

«Η δήθεν “ιστορική συμφωνία” Τσίπρα-Ιερώνυμου μόνο ως φαιδρά και αποτυχημένη απόπειρα “ιστορικής εξαπάτησης” μπορεί να εκληφθεί, η οποία γι’ αυτό προκαλεί ειρωνικά και σκωπτικά σχόλια» τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο γραμματέας του ΠΣ της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Συνεχιζοντας τονίζει «η συμφωνία αυτή όχι μόνο δεν έχει καμιά σχέση με το αναγκαίο ιστορικό δημοκρατικό αίτημα του διαχωρισμού της Εκκλησίας από το Κράτος, αλλά αντιθέτως ενισχύει τα ανεξέλεγκτα προνόμια, ιδιαίτερα τα οικονομικά, της Ιεραρχίας της Εκκλησίας σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου».

Τέλος ο κ. Λαφαζάνης επισημαίνει ιδιαίτερα «τη ρύθμιση για το ψευδώνυμο “Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας” το οποίο σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μπορεί να εξελιχθεί σε εκτεταμένη απεμπόληση δημόσιας περιουσίας και σε μέγα σκάνδαλο σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου».

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς, Ελίνα Κολύβα, Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος