Ο διευθυντής Ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», στο Πρώτο Πρόγραμμα για την τουρκική προκλητικότητα και τα ανοιχτά διπλωματικά μέτωπα της χώρας μας με ΠΓΔΜ και Αλβανία.

Ο κ. Φίλης είπε πως «η Τουρκία έχει αποφασίσει να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με την Ελλάδα» και έχει αναβαθμίσει σε διπλωματικό επίπεδο τις απαιτήσεις της καθώς δεν μιλά πλέον για γκρίζες ζώνες, αλλά για τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ο διευθυντής ερευνών του ΙΔΙΣ επεσήμανε πως «η Τουρκία έχει ανοίξει όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα (όχι μόνο σε σχέση με Ελλάδα και Κύπρο) και θα δούμε αν αυτό θα της βγει σε καλό».

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη η στάση της Τουρκίας ερμηνεύεται από την προσπάθειά της να αποδείξει, χωρίς όμως να το πετυχαίνει, ότι η Τουρκία είναι μεγάλη περιφερειακή δύναμη.

Τέλος ο κ. Φίλης χαρακτήρισε τα διπλωματικά μέτωπα με ΠΓΔΜ και Αλβανία χαμηλότερης σημασίας σε σχέση με το ζήτημα της Τουρκίας και υποστήριξε ότι έχουμε την δυνατότητα να τα κλείσουμε με ορθό τρόπο καθώς αποτελεί, όπως είπε «αναγκαία συνθήκη να κλείσουμε τα άλλα διπλωματικά μέτωπα (Σκοπιανό, Αλβανία) για να αναπνεύσουμε διπλωματικά».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: