Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Κ. Γαβρόγλου στην ΕΡΑ (audio)

Στο θέμα της θεσμοθέτησης δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής που έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων από την πλευρά της ΚΕΔΕ και της ΠΟΕ ΟΤΑ αναφέρθηκε μιλώντας στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Σε συνέντευξή του στην Ευαγγελία Μπαλτατζή, είπε πως ο σχετικός νόμος είχε ψηφισθεί από το 1985 και δεν εφαρμόστηκε ποτέ και πως είναι αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητα και της κοινωνίας, καθώς οι παιδικοί σταθμοί θα μπορούν να δέχονται περισσότερα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Σχετικά με τις αλλαγές στην εκπαίδευση ο υπουργός δήλωσε: «Η λογική στις αλλαγές του Λυκείου είναι λιγότερες εξετάσεις με περισσότερες διδακτικές ώρες», ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: «Στόχος μας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι η αναβάθμιση των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και όχι ή οριζόντια πανεπιστημιοποίηση τους».

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέθηκε μεταξύ άλλων και στο σκάνδαλο Novartis : «Δεν μπορεί κανείς να έχει εθνική συναίνεση κουκουλώνοντας αθλιότητες», είπε.

«Η κυβέρνηση κάθε βδομάδα, ήταν υπό την κριτική ότι δεν θα βγάλει τον άλλο μήνα, δεν θα βγάλει την επόμενη χρονιά. Ξεκίνησε και ως αριστερή παρένθεση και άκουσε πολλά που δίχασαν την κοινωνία. Όμως πιστεύω ότι η κοινωνία έχει πεισθεί ότι η κυβέρνηση έχει δυο πράγματα, πρώτον ένα σχέδιο και δεύτερον ότι το σχέδιο αυτό είναι πάρα πολύ ρεαλιστικό.

Κοιτάζοντας τον κάθε τομέα, καταλαβαίνει κανείς πως βγαίνουμε από το τέλμα και τα αδιέξοδα της κρίσης, που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Με αυτήν την έννοια πάμε καλά και θα πάμε καλύτερα», είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis ο ίδιος πρόσθεσε: «Το σκάνδαλο Novartis είναι γιγαντιαίο σκάνδαλο σε πάρα πολλά επίπεδα. Θα πάμε μέχρι τέλους, δεν έχει μόνο ελληνικές διαστάσεις αλλά και διεθνείς», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου επισημαίνοντας: «Επίσης θα ολοκληρωθεί και η τέταρτη αξιολόγηση και θα μας δοθεί περισσότερος χώρος να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας».

«Δεν μπορεί κανείς να έχει εθνική συναίνεση κουκουλώνοντας αθλιότητες. Το σκάνδαλο Novartis είναι ένα σκάνδαλο που το πλήρωσε η κοινωνία. Δεν πρόκειται για ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Εάν τυχόν υπάρχουν ποινικές ευθύνες δεν πρέπει να προχωρήσουμε γιατί ενδεχομένως θα αφορούν και πολιτικά πρόσωπα; Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση σε οτιδήποτε και θα πάμε μέχρι τέλους».

«Τα εθνικά θέματα, συζητούνται, και όπως όλα δείχνουν, σιγά σιγά αποκτάται μεγαλύτερη συναίνεση, αλλά η δημοκρατία δεν μπορεί να καθυστερήσει, επειδή υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε ή να παγώνουν διαδικασίες που μας οδήγησαν στα κοινωνικά αδιέξοδα, όπως είναι η διαπλοκή το πελατειακό κράτος, οι πελατειακές σχέσεις», ανέφερε ο υπουργός.

Μιλώντας για την υποχρεωτική διετή φοίτηση σε νηπιαγωγείο, ο κ Γαβρόγλου ανέφερε: «Από το 1985 είχε ψηφισθεί ο νόμος και δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Είναι αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητα αλλά και της κοινωνίας. Έτσι καθιερώνεται με ορίζοντα την τριετία προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις. Από τον Σεπτέμβριο γύρω στους 200 δήμους θα λειτουργήσουν τα δίχρονα νηπιαγωγεία και προφανώς για λόγους ισονομίας. Η λειτουργία τους θα είναι υποχρεωτική όταν ολοκληρωθούν οι ρυθμίσεις σε όλη την Ελλάδα. Οι παιδικοί σταθμοί θα μπορούν να δέχονται περισσότερα παιδιά μικρότερης ηλικίας που τώρα μένουν έξω».

Αναφερόμενος στις αλλαγές του Λυκείου, ο κ. Γαβρόγλου επεσήμανε: «Η λογική είναι λιγότερες εξετάσεις με περισσότερες διδακτικές ώρες. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να πείσουμε την ελληνική κοινωνία, την ελληνική οικογένεια και κυρίως τα παιδιά, ότι το σχολείο δεν μπορεί να είναι ταυτισμένο με άγχος, κυρίως στην τρίτη Λυκείου, που το άγχος ισοπεδώνει χαρακτήρες».

«Από τη δεύτερα Λυκείου όλες οι οικογένειες μπαίνουν σε κατάσταση αγωνίας, άγχους και δαπάνης. Το σύνολο των χρημάτων που δαπανούν οι ελληνικές οικογένειες στην προετοιμασία των παιδιών για τις πανελλήνιες, φτάνει τα δύο δις. Και μόνον το 30% των παιδιών μπαίνει στις δέκα πρώτες επιλογές τους. Επί της ουσίας, μέχρι τώρα ο κερδοσκοπικός μηχανισμός, η παραπαιδεία, είχε γίνει ένα εγγενές στοιχείο της εκπαίδευσης».

«Όντως ο θεσμός των πανελληνίων εξετάσεων είναι αδιάβλητος, αλλά υπάρχει το ερώτημα εάν είναι αξιόπιστος παιδαγωγικά. Οι θεσμοί πρέπει να παίζουν θετικό ρόλο. Από τις κακές επιδόσεις των φοιτητών στα πρώτα εξάμηνα προκύπτει ότι τα παιδιά, από τα φροντιστήρια για την εισαγωγή του προετοιμάζονται στις τεχνικές για την εισαγωγή τους και όχι τη σωστή προσέγγιση της γνώσης».

Μιλώντας για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε: «Είναι η πρώτη εμβληματική κίνηση που κάνουμε στον ενιαίο χώρο εκπαίδευσης και έρευνας. Είναι τολμηρή πολιτική αναβάθμιση των ΤΕΙ που για δεκαετίες είχαν αφεθεί στη μοίρα τους». «Προχωρήσαμε στη δημιουργία αυτού του Πανεπιστημίου όχι μόνον με τη συνένωση κάποιων τμημάτων αλλά και την κατάργηση κάποιων άλλων, που έκλεισαν τον ιστορικό κύκλο τους».

«Τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι σημαντικότατο κομμάτι της ανώτατης εκπαίδευσης και υπάρχουν πάρα πολλά τμήματα, που λόγω των καθηγητών τους, είναι de facto πανεπιστημιακά. Βασικός μας στόχος είναι η αναβάθμιση των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και όχι ή οριζόντια πανεπιστημιοποίησή τους».

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους, ο υπουργός δήλωσε: «Δεν είναι τυπικό πράγμα, αλλά μέσα από μια περίπλοκη σχέση αιώνων, τώρα πια εκκλησία και κράτος δίνουν τεράστια έμφαση στους διακριτούς ρόλους. Είναι εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα, αλλά γίνονται και βήματα».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος