Κακλίκης: Η Ευρώπη αγνόησε την προοπτική συνεργασίας με τα Δ. Βαλκάνια που κυριαρχούν πολιτικός τυχοδιωκτισμός και διαφθορά (audio)

Ο αναβρασμός του τελευταίου καιρού στα δυτικά Βαλκάνια, δημιουργεί ανησυχία σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις. Κοινός παρονομαστής της αναστάτωσης,  που έχει χαρακτηρισθεί και ως Βαλκανική Άνοιξη,  είναι η διαφθορά στις κυβερνήσεις της Σερβίας, των Τιράνων αλλά και ου Μαυροβουνίου. Ο κ. Γιώργος Κακλίκης, πρέσβης επί τιμή και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι όλα αυτά τα κράτη της Βαλκανικής βλέπουν οι προσδοκίες τους, για την ένταξή τους στην ΕΕ, να έχουν μπει στο ράφι και να απομακρύνεται η προοπτική της Δύσης.

Είναι ενδεικτικό, επεσήμανε ο  κ. Κακλίκης ότι στην Αλβανία, τον πρωθυπουργό Ράμα,  ο επικεφαλής του  δημοκρατικού κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα και μεγάλο μέρος των διαδηλωτών τον χαρακτηρίζουν «Μαδούρο των Βαλκανίων» και ζητά τη διενέργεια προώρων εκλογών για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Αλλά και στη Σερβία, με όλες τις κινητοποιήσεις του τελευταίου καιρού, η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές, αλλά και εκδημοκρατισμό της χώρας. Οι χώρες αυτές των Βαλκανίων, τόνισε ο κ. Κακλίκης, βρίσκονται μακριά από  τις δημοκρατικές αρχές και τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και μόνον σε τμήματα μπορεί να ανιχνεύσει δημοκρατικές αντιλήψεις.

Τα Δυτικά Βαλκάνια, εξήγησε ο κ. Κακλίκης, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση γιατί όπως έγραψε και ο καθηγητής της Σορβόννης, Γεώργιος Πρεβελάκης, σε όλες αυτές τις χώρες ο συνδυασμός της οικονομίας που δεν παρουσιάζει σημεία προόδου μαζί με τον αυταρχισμό, τις τυχοδιωκτικές πολιτικές δυνάμεις, τη διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, είναι καθημερινότητα. Από την άλλη πλευρά σε αυτά τα Βαλκάνια, η Ευρώπη αγνόησε την προοπτική μιας συνεργασίας μαζί τους.

Κατόπιν όλων αυτών, κατέληξε, η συνθήκη των Πρεσπών, είναι ένα γεγονός που έχει αρχίσει να παράγει τα αποτέλεσμά του. Έχει επιφέρει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας στην ίδια τη  Β. Μακεδονία, μετά από πολλά χρόνια αβεβαιότητας, η οποία είχε ενταθεί το 2001 με τις διεθνοτικες  ταραχές που είχαν σημειωθεί σε όλη τη χώρα και που κατέληξαν στην υπογραφή της συμφωνίας της Αχρίδας. Αυτές οι δύο συμφωνίες είναι πυλώνες που αυξάνουν το αίσθημα της ασφαλείας αλλά και της βεβαιότητας ότι, πέρα από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπάρχει και μία σοβαρή προοπτική για το Ευρωπαϊκό της μέλλον.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπαλτατζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος