Κακλίκης: Οι πολίτες να στείλουν στην Ευρώπη σοβαρές προσωπικότητες (audio)

Θετικός είναι ο πρέσβης επί τιμή κ. Κακλίκης και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, για τις διαβουλεύσεις της τουρκικής αντιπροσωπείας με τις ελληνικές Αρχές, που γίνονται στην Αθήνα με στόχο την διερεύνηση ενεργειών για την υλοποίηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, των δύο χωρών. Επιπλέον, όπως δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και την  Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο κ. Κακλίκης εκτιμά ότι είναι μάλλον υπερβολικά τα περί «καυτού καλοκαιριού»  σε σχέση με την Τουρκία,  θεωρεί όμως ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις ιδιαίτερα σε σχέση με το Φατίχ και την Κυπριακή και Ελληνική ΑΟΖ.

Ο κ. Κακλίκης είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σοβαρή αλλαγή στη νέα Ευρωβουλή, αν και η Ε.Ε. δεν εμφανίζεται τόσο ελκυστική στους πολίτες της όσο στο παρελθόν. «Αυτό που λένε είναι ότι δεν βλέπουν ανάλογους ταγούς με το μέγεθος της Ευρώπης και με τις προσδοκίες τους και από την άλλη έχουμε ένα εθνικιστικό λαϊκισμό που παράγει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Είναι στο χέρι των ευρωπαίων πολιτών να σταματήσουν αυτό το φαινόμενο πηγαίνοντας μαζικά στις κάλπες και με συνείδηση για τη σημασία της ψήφου. Πρέπει να στείλουν στην Ευρωβουλή σοβαρές προσωπικότητες που θα εργαστούν για το μέλλον της Ευρώπης».

Τελικά η Ευρώπη βαδίζει στη λογική της ευρωπαϊκής ενοποίησης και μάλιστα βάζοντας νέες προτεραιότητες ή τελικώς θα επιστρέψει σε αυτό που λέμε εθνικό κράτος; Ο κ. Κακλίκης απαντά ότι «αυτές ακριβώς είναι οι δύο κυρίαρχες συγκρουόμενες τάσεις. Δύο μεγάλες χώρες η Γαλλία και η Γερμανία κινούνται στον πρώτο άξονα, και πέρα από αυτό υπάρχει και το κεντρικό θέμα της Ευρώπης, εάν θα προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση και ποια μορφή θα πάρει».

Ο κ. Κακλίκης τόνισε ότι «ο κ. Μακρόν έχει παρουσιάσει μια πρόταση  για ριζικές αλλαγές στην ΕΕ, ώστε να μη μείνει καθηλωμένη στη γραφειοκρατία και τη λογιστική προσέγγιση των πραμάτων και μιλάει για πιο ανθρώπινη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή ένωση. Είναι ο μόνος ηγέτης που επί της ουσίας επαγγέλλεται την αναγέννηση της Ευρώπης. Το πλεονέκτημα της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας είναι ότι ο κ. Μακρόν παρουσιάζει ένα  ευρύτερο φάσμα και το πολιτικό του όχημα κινείται πέρα από τις γερμανικές ράγες, που εστιάζει στον οικονομικό τομέα. Βέβαια η Γερμανία, αν και στην αρχή είχε επιφυλάξεις για κάποιες προτάσεις του Μακρόν, σιγά σιγά όμως κάποιες προτάσεις άρχισε να τις υιοθετεί ή να τις ανέχεται π.χ. η πρόταση για την Ευρωπαϊκή Άμυνα που τελικώς η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει στρατό. Ο κ. Μακρόν έχει τοποθετηθεί για μία σειρά θεμάτων που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της  συζήτησης και αφορούν την αγορά εργασίας, την προστασία του κλίματος, τις εμπορικές συμφωνίες. Μένει να δούμε να αναπτύσσονται και οι αναγκαίες συμμαχίες προς την κατεύθυνση αυτή. Το Ποτάμι όχι απλώς συμπλέει με τις προτάσεις αυτές, αλλά ανάλογες θέσεις είχαμε παρουσιάσει πολύ νωρίς στο Ποτάμι».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπαλτατζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος