Η δική μας πολιτική είναι δεδομένη, βασίζεται στο διεθνές δίκαιο αλλά και στην αποτρεπτική δύναμη που έχουν οι Ένοπλες δυνάμεις μας. Η προβολή παρόμοιων προκλητικών κινήσεων από την άλλη χώρα δεν είναι δείγμα ισχύος, είναι δείγμα απομόνωσης, άρα δείγμα αδυναμίας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή, σχολιάζοντας και τις δηλώσεις του κ. Καμμένου με αφορμή τις υπερπτήσεις των τουρκικών F16 πάνω από το Καστελόριζο.

Ερωτηθείς για το ταξίδι του στις ΗΠΑ ο υπουργός αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Πομπέο, τον υπεύθυνο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ κ. Μπόλτον και -όπως είπε- είχε την τύχη να συμπροεδρεύσει με υφυπουργό του State Department σε ένα στρατηγικό διάλογο που είναι ένας τρόπος συνομιλιών και διαπραγματεύσεων κυβέρνηση προς κυβέρνηση που επεκτείνεται σε όλα τα θέματα. Είχαν οι συνομιλίες στην Αμερική δυο άξονες που είχαν σχέση με το εμπόριο και τις επενδύσεις και την ενέργεια, σημείωσε. Το σημαντικό ήταν -πρόσθεσε- ότι στην ατζέντα του διαλόγου στην Αμερική υπήρχαν και άξονες που αφορούσαν τα μείζονα γεωπολιτικά θέματα, όπως ζητήματα ασφάλειας, άμυνας, θέματα σχετικά με την αντιτρομοκρατική πολιτική και την εφαρμογή του νόμου. Αυτό το format διαπραγμάτευσης και συζήτησης το επιλέγουν οι ΗΠΑ με λίγες χώρες, αυτές που τις θεωρούν σημαντικές για τα συμφέροντά τους, ή για το σταθεροποιητικό ρόλο που έχουν στην περιοχή. Ο ρόλος μας όχι μόνο έχει αναγνωριστεί, αλλά οι ΗΠΑ βλέπουν ότι σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή δεν μπορεί να διαδραματίσει κάποιος άλλος πέρα από την Ελλάδα, επεσήμανε. Και πρόσθεσε ότι έχει μιλήσει για ευθυγράμμιση συμφερόντων και έχει τονίσει ότι η σχέση αυτή βασίζεται στην ισότιμη συνεργασία. Δεν έχουμε καμία διάθεση -όπως είπε- να ξεφύγουμε από το γενικότερο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που έχουμε και ούτε είναι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής μας η επιδίωξη να μην υπηρετούμε πρωτευόντως τα δικά μας συμφέροντα.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών ο υπουργός υποστήριξε ότι τα θέματα που αφορούν τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό είναι θέματα συνείδησης, δεν θα μπορούσαν να είναι σε μια συμφωνία και δεν ήταν. Η συμφωνία αφορά αποκλειστικά και μόνο την ιθαγένεια, δηλαδή το νομικό δεσμό που έχει ο πολίτης με το κράτος και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην συνταγματική διαδικασία, ακριβώς γιατί υπάρχουν και συμφέροντα ομάδων που αναγνωρίζονται επίσημα σαν συνιστώσες του γειτονικού κράτους, συμπλήρωσε.
Θα προχωρήσουμε στην κύρωση της συμφωνίας, εφόσον η άλλη πλευρά έχει πλήρως ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και αυτό θα φανεί με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, πρόσθεσε. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ακριβώς γιατί η συμφωνία είναι αμοιβαία επωφελής και για τα δυο κράτη και για την σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής, εκτίμησε.
Ερωτηθείς για την απαλλοτρίωση περιουσίας Ελλήνων ομογενών από τον Ράμα ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση τα δικαιώματά τους να καταπατηθούν, γιατί υπάρχει ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός που εγγυάται την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια: Αλέκα Σταυροπούλου

 

Μοιράσου το άρθρο: