Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου (στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό») στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στο Μπαχρέιν, ανέλυσε τις κινήσεις που κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση στον τομέα των επενδύσεων λίγο πριν την λήξη των μνημονίων και την έξοδο στις αγορές «Δύο από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο Ελληνικό και στον Αστέρα γίνονται με Εμιρατινά κεφάλαια, συνεχίζουν την παρέμβαση στον ξενοδοχειακό τομέα με μια πολύ μεγάλη επένδυση 150 εκ. στην Τζιά, μια αλυσίδα ξενοδοχείων πολυτελείας τα One and Only, που για πρώτη φορά έρχονται στην Ευρώπη».

Ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε, πως στα Ην. Αραβικά Εμιράτα πραγματοποιήθηκε το πρώτο επιχειρηματικό συμβούλιο, που έφερε σε επαφή τα εμπορικά επιμελητήρια των δύο χωρών ,τον ΣΕΒ  καθώς και μεμονωμένες επιχειρήσεις και όπως είπε, είχε «πολύ ουσιώδεις και παραγωγικές επαφές με τον υπουργό Οικονομίας και τους δύο υπουργούς Επικρατείας. Ανάλογο πρόγραμμα θα έχω και σήμερα στο Μπαχρέιν» .

Για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών ο Γιώργος Κατρούγκαλος αρνήθηκε ότι υπήρξε ολιγωρία λέγοντας «δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, οι διπλωματικοί δίαυλοι σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ έχουν ενεργοποιηθεί. Δεν πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι ορισμένων της άλλης πλευράς που θέλουν να αυξήσουν την ένταση. Η παράταση της εκκρεμότητας είναι εξαιρετικά οδυνηρή, όχι μόνο για τις οικογένειες των στρατιωτικών, θέλω να ελπίζω όμως ότι θα λήξει το συντομότερο» και τόνισε παράλληλα ότι «στις σχέσεις μας με την Τουρκία, εμείς αυξάνουμε το διπλωματικό μας κεφάλαιο και η άλλη πλευρά είναι αυτή, που το χάνει. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει ακόμη μέχρι τον δρόμο για την Βάρνα (ευρωτουρκική συνάντηση κορυφής) και τι άλλες πιέσεις θα ασκηθούν. Η εξέλιξη στο θέμα των στρατιωτικών μας δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τα όρια της δίκαιης δίκης – θα μπορούσε βέβαια να μην φτάσει στο δικαστήριο».

Αναφορικά με τα τεκταινόμενα στο  ποδόσφαιρο υπογράμμισε: «εμείς είμαστε μια δύναμη, που θέλει να σπάσει αυγά για να παράξει αποτελέσματα, είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε πολιτικό κόστος για όλα τα μεγάλα θέματα». Και ο υπουργός συνέχισε: «Είναι παράλογο να μιλά η ΝΔ για προστασία του συγκεκριμένου επιχειρηματία γιατί αυτή του απέδωσε ελληνική ιθαγένεια με μια διαδικασία πολιτογράφησης που ουσιαστικά τον περιέγραφε ως εθνικό ευεργέτη. Κι εν πάσει περιπτώσει όταν έφτασε η κρίσιμη ώρα καμία προστασία δεν είχε».

Τέλος για την υπόθεση Novartis ο αν. υπουργός εξωτερικών εξήγησε ότι «για να μπορέσεις να υπερτιμολογήσεις φάρμακα πρέπει να πάρεις απόφαση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Εφόσον υπήρξαν υπερτιμολογήσεις είναι προφανές ότι υπάρχουν και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, που πρέπει να αποδοθούν. Δεν είναι μόνο πολιτικό σκάνδαλο, είναι και ποινικό. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, είτε από το Ειδικό Δικαστήριο, είτε από τα τακτικά ποινικά δικαστήρια η υπόθεση θα διαλευκανθεί και οι ευθύνες θα αποδοθούν» είπε με νόημα κλείνοντας την συνέντευξη .

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

 

Μοιράσου το άρθρο: