Κατρούγκαλος: Στην περίπτωση των Σκοπίων ο κ. Μητσοτάκης έχει ταλαντεύσεις εκκρεμούς (audio)

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος,  Αναπληρωτής Υπουργός , μίλησε στην Στεφανία Χαρίτου, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό» που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα, την Φωνή Της Ελλάδας και τους Περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ, για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τις δημοσκοπήσεις, καυτηρίασε τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει η ΝΔ στο ασφαλιστικό και ταυτόχρονα επεσήμανε τις «ταλαντεύσεις» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Η Αξιωματική Αντιπολίτευση θέλει να αντικαταστήσει το Νόμο Κατρούγκαλου με το Νόμο Πινοσέτ» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. «Eνα σύστημα που άφησε εντελώς ανασφάλιστο γύρω στο ένα τρίτο του πληθυσμού της Χιλής και οδηγεί του περισσότερους συνταξιούχους σε συντάξεις πείνας. Τόσο ριζικές αλλαγές σε βάρος του μέσου εργαζόμενου, όπως αλλαγές από δημόσιο σε ιδιωτικό, από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό δύσκολα μπορεί να συμβούν εάν ή δεν έχεις δικτατορία όπως στη Χιλή ή δεν έχεις ένα ΔΝΤ που ουσιαστικά εφαρμόζει την ίδια πολιτική.  Σε ότι αφορά τις προοπτικές των εκλογών θεωρώ θετικό το γεγονός ότι η ΝΔ καθιστά σαφές το πολιτικό της πρόσωπο. Πέρα από την ακροδεξιά στροφή που βλέπουμε να γίνεται λόγω της ρυμούλκησης του κόμματος από ανθρώπους όπως ο κ. Βορίδης και ο  κ. Γεωργιάδης, βλέπουμε να έρχεται συμπληρωματικά και αυτή η τοποθέτησή της πάλι σε ακραίο νεοφιλελεύθερο ύφος  που δεν χαρακτήριζε την Καραμανλική δεξιά. Αυτό κάνει την επιλογή των πολιτών ευκολότερη μιας και τα διλήμματα είναι σαφή».

Αναφορικά με την μείωση ή όχι  των συντάξεων ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοσιονομικός ή διαρθρωτικός για περικοπή συντάξεων. Έχουμε υπερπλεόνασμα έχουμε υπερκαλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους. Ένας εκβιασμός του ΔΝΤ μας ανάγκασε να προβούμε στη ρύθμιση αυτή. Τώρα που ο δημοσιονομικός λόγος έχει εκλείψει, θα εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους  Εταίρους μας πώς έχει η κατάσταση και θεωρώ ότι οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας θα δεχθούν τα αυτονόητα».

Για τον ΕΝΦΙΑ ο Υπουργός επεσήμανε ότι «είναι δημιούργημα της ΝΔ. Η βασική μας αντίθεση είναι ότι εμείς θέλουμε η φορολογία να έχει προοδευτικό χαρακτήρα, δηλαδή να επιβαρύνει περισσότερο αυτούς που έχουν περισσότερα χρήματα και λιγότερο αυτούς που έχουν λιγότερα. Αυτό πρέπει να αντανακλάται και στον φόρο ακίνητης περιουσίας. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει με τον ίδιο τρόπο υπολογισμού ΕΝΦΙΑ αυτός που έχει ένα μικρό σπιτάκι και ένας που έχει μία έπαυλη . Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε πέρα από το ότι δεσμευτήκαμε για μείωση έως 50% για την μικρή ιδιοκτησία.

Σχολιάζοντας τις  δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας υπογράμμισε ότι «οι δημοσκοπήσεις σε ένα ρευστό περιβάλλον πρέπει να αντιμετωπίζονται με κάποια επιφυλακτικότητα ωστόσο η τελευταία δημοσκόπηση σε μια εφημερίδα που δεν είναι φιλική με μας δείχνει άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ κατά τρεις μονάδες».

«Στην περίπτωση των Σκοπίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταλαντεύσεις εκκρεμούς» σχολίασε δεικτικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση «ενώ ήταν υπέρ της Εθνικής θέσης μετά τα συλλαλητήρια για λόγους μικροκομματικούς άλλαξε θέση. Όταν πήγε στην Ευρώπη ξανά άλλαξε θέση . Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ως πρόσθετη υποκρισία τελευταία κίνηση  του εκκρεμούς ότι, ενώ λέει ότι είναι αντίθετος στη συμφωνία δεν λέει ότι θα την ακυρώσει. Γιατί να μην το πει όπως λέει ότι θα ακυρώσω τον νόμο Κατρούγκαλου θα ακυρώσω και την συμφωνία. Γιατί θέλει να προσελκύσει εκ του ασφαλούς  εκείνο το κομμάτι της κοινής γνώμης που για συναισθηματικούς λόγους είναι αντίθετο. Αυτές οι τακτικές της υποκρισίας και της συνεχούς αλλαγής της πολιτικής θέσης δεν δημιουργεί προφύλαξη ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος