Με τη συγκρότηση ομάδων εργασίας με επικεφαλής τους ίδιους τους υπουργούς Εξωτερικών, παράλληλα με τις συζητήσεις στη Νέα Υόρκη, Αθήνα και Σκόπια δίνουν στίγμα προθέσεων για επίλυση του θέματος της ονομασίας. Η όποια απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί από τα κόμματα αλλά από το λαό, δηλώνει σε συνέντευξή του ο Πάνος Καμμένος.

Με σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια πως δεν πρόκειται να δεχτεί οτιδήποτε εκφράζει ή περιέχει ψήγμα αλλυτρωτισμού, η Αθήνα δηλώνει αισιόδοξη για την εξεύρεση λύσης για την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας.

Μιλώντας το Σάββατο στην εκπομπή «Πάμε Αλλιώς» της ΕΡΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης αφορά το όνομα, ώστε να ξεχωρίζει στα μάτια του οποιουδήποτε η ιστορική Ελληνική Μακεδονία και το κράτος των Σκοπίων.

Νίκος Κοτζιας και Νικόλα Δημητρώφ αποφάσισαν πως θα είναι οι ίδιοι επικεφαλής των ομάδων εργασίας για τη διαπραγμάτευση, δυο ομάδες που θα κινούνται παράλληλα με τις διαδικασίες Νίμιτς.

Στη διαδικασία αυτή θα τεθούν όλα τα ζητήματα, εθνικότητας, παράγωγα, γλώσσα, εύρος χρήσης ακόμη και το θέμα των σχολικών βιβλίων και των αλυτρωτικών αναφορών, ώστε να αναζητηθούν δυνατότητες για συνολική λύση και να μην εγκλωβισθεί η διαδικασία σε έναν αργόσυρτο ρυθμό, όπως συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Δημοκρατία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κάνει μια ιστορική αναδρομή για το πώς έχουμε φτάσει σ’ αυτό το σημείο επισημαίνοντας πως πουθενά δεν αναφέρεται ότι στη σύνθετη αυτή ονομασία θα περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» και τονίζει: «Ο Ελληνικός Λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή στην ιστορία της ανθρωπότητας εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό».

Πηγές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, επανέλαβαν πως το κόμμα τους έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Νίκου Κοτζιά.

Ο ο τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, ξεκαθαρίζει τη θέση του υπέρ των συγκεντρώσεων για τα Εθνικά Θέματα, λέγοντας «Είναι εξαιρετικά θετικό να εκφράζουν οι πολίτες τα πατριωτικά τους αισθήματα και τις πολιτικές τους θέσεις για το ζήτημα αυτό».

Αντίθετη άποψη και κατά των συλλαλητηρίων τάσσεται ο Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας πως αυτά δεν φτάνουν ενώ αν είχαν αποτέλεσμα θα είχαν λυθεί πολλά θέματα εδώ και δεκαετίες.

«Με το Σκοπιανό χτίζονται πολιτικές καριέρες κι ας γκρεμίζεται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Κάποια στιγμή το πάθημα να γίνει μάθημα», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα υπάρξει συνάντηση των δυο χωρών με τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, ενώ την ίδια ημέρα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ αναμένεται να επισκεφτεί τα Σκόπια.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Μοιράσου το άρθρο: