Επικοινωνία Τσίπρα με Στόλτενμπεργκ-Τα Σκόπια “αδειάζουν” τον Ναουμόφσκι (video)

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόσφατη επίσκεψή του στην πΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ σε σχέση με το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ, τονίζοντας τη σημασία της πιστής τήρησης της διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Στόλτενμπεργκ επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόσφατη επίσκεψή του στην πΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ σε σχέση με το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ, τονίζοντας τη σημασία της πιστής τήρησης της διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου.

Τις προτάσεις Νίμιτς για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με χρονοδιάγραμμα δύο μηνών για “λύση μέσω διαβουλεύσεων”, αποτιμά η Αθήνα, με την Εκκλησία να στηρίζει τους χειρισμούς στο ονοματολογικό, δίνοντας παράλληλα ένα ηχηρό ΟΧΙ στα συλλαλητήρια. Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο συναντήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, λιγότερο από ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η κίνηση του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, που κατηγορεί την κυβέρνηση για “μυστική διπλωματία”.

“Κλείδωσε” η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ για τις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

«Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μεταξύ των δύο φιλικών χωρών υπάρχει διάθεση να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος, λύση αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών», δήλωσε.

Ωστόσο, ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε ότι η όποια λύση προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, προκειμένου οι πολίτες της χώρας να αποφανθούν επί αυτής.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, κατακεραυνώνει τις δηλώσεις του διαπραγματευτή των Σκοπίων, σύμφωνα με τον οποίο οι προτάσεις που παρουσίασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΦΥΡΟΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ,  ανέφερε ρητά ότι “δημιουργείται πρόβλημα”, αφού οι δηλώσεις Ναουμόφσκι “ακούστηκαν και στην Ελλάδα”, ενώ απέδωσε τη στάση του διαπραγματευτή και πρεσβευτή των Σκοπίων στην Ουάσιγκτον, σε “προσπάθεια να πληγεί η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ”.

Σημερινό δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοπου Euractiv, επισημαίνει ότι ο διαπραγματευτής Βάσκο Ναουμόφσκι, διορίστηκε από τον σημερινό πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σύμμαχο της προηγούμενης κυβέρνησης, στην οποία επικεφαλής ήταν το εθνικιστικό κεντροδεξιό κόμμα VMRO-DPMNE.

Εκτενείς είναι και οι αναφορές του Τύπου των Σκοπίων στην προειδοποίηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμνμπεργκ, ο οποίος απέκλεισε “με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο”, ένταξη στη Συμμαχία εάν δεν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

“Δεν χρειάζονται συλλαλητήρια αλλά εθνική συναίνεση και ομοψυχία, δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε ωστόσο, η ενημέρωση του πρωθυπουργού στον Αρχιεπίσκοπο για το Σκοπιανό, “προτού να ενημερώσει τα κόμματα του κοινοβουλίου”, ενώ με δηλώσεις της στην ΕΡΤ η Μαρία Σπυράκη κατηγόρησε την κυβέρνηση για “μυστική διπλωματία και απουσία ενημέρωσης” στα κόμματα.

Όλα θα γίνουν στην ώρα τους, τόνισε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Η θέση του ΚΚΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στον Rrealfm τάχθηκε κατά των εθνικιστικών συλλαλητηρίων και χαρακτήρισε “αναγκαιότητα μια συμφωνία που εκτός από το ονοματολογικό θα πρέπει να διασφαλίζει και την εξάλειψη κάθε είδους αλυτρωτισμού”.

Δ. Παπαδημούλης: Η μετριοπαθής στάση του Ιερώνυμου βοηθά τους χειρισμούς της κυβέρνησης 

«Δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση και ομοψυχία», τονίζει  ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης, σε σχόλιό του στο twitter, επικαλούμενος τη φράση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου  κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Αντί να αντιδρά ο κ. Μητσοτάκης, ας πάρει καθαρή θέση για τα συλλαλητήρια και κυρίως επί της ουσίας» συνεχίζει το σχόλιό του ο κ. Παπαδημούλης.

Μ.Σχοινάς: Δεν υπάρχει χώρος στα Βαλκάνια για αλυτρωτισμούς

Μέσω της ΕΡΤ ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν επανέλαβε ότι “η προενταξιακή διαδικασία για την χώρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το θέμα της ονομασίας”.

Αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης εμφανίζεται ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιοχάνες Χαν. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Χάντελσ-μπλατ επισημαίνει πως “η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει καταβάλει μια πραγματική προσπάθεια για να βελτιώσει ουσιαστικά τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και την Ελλάδα, κάτι που και αυτές θα πρέπει από την πλευρά τους να αναγνωρίσουν”.

Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των διήμερων εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που αρχίζει με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος