Κυβερνητική σύσκεψη για τη μεταναστευτική πολιτική – αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ & Ποτάμι

To θέμα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, θα εξεταστεί την Παρασκευή 7 Αυγούστου σε κυβερνητική σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η σύσκεψη θα γίνει στο Γραφείο της Αναπληρώτριας Υπουργού για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου (Σταδίου 27 & Δραγατσανίου 2), με προγραμματισμένη ώρα έναρξης τις 12:15.

Στη σύσκεψη θα πάρουν επίσης μέρος ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός για Θέματα Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Κριτική από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Αναγκαία η άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από την οικονομική αδυναμία της χώρας -την οποία η ίδια παρέτεινε με την αλλοπρόσαλλη “διαπραγματευτική” της τακτική- προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα κύματα των μικτών μεταναστευτικών ροών, αναφέρεται σε δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού επισημαίνει την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των συνεπειών στην ελληνική κοινωνία και οικονομία με σκοπό την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία των προσφύγων, υπογραμμίζει ότι αυτό που ζει η χώρα μας είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προτείνει ένα μοντέλο διαχείρισης σαν αυτό του Σχεδίου “Ξενοκράτης”.

Η Φώφη Γεννηματά δίνοντας έμφαση στο μέγεθος του προβλήματος θεωρεί ότι οι θεσμικές αλλαγές θα έπρεπε να γίνουν έστω και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η Φώφη Γεννηματά αναδεικνύει την τοποθέτηση του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου που έχει κρούσει τον «κώδωνα κινδύνου» για την ανυπαρξία διαχειριστικής αρχής έτσι ώστε να εισπράξει και να αξιοποιήσει την οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.

Προς επίρρωσιν των προτάσεών της, επικαλείται την αναφορά του διευθυντή του γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Βενσάν Κοστέλ, ο οποίος είχε καταγγείλει την κυβέρνηση για παντελή απουσία συντονισμού και έλλειψη σχεδιασμού, αλλά και την απουσία αρμοδίου που να μπορεί να παραλάβει την οικονομική βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας προς την χώρα μας.

Το Ποτάμι

Ασκώντας κριτική το Ποτάμι επισημαίνει ότι: “Αν η κ. Χριστοδουλοπούλου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα της μετανάστευσης να παραιτηθεί!

Το ακούσαμε κι αυτό… Δια στόματος της κας Χριστοδουλοπούλου, αρμόδιας υπουργού για τα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία δήλωσε ότι δεν μπορούμε να απορροφήσουμε τα κονδύλια της ΕΕ, γιατί – άκουσον άκουσον – δεν είναι ακόμη έτοιμη η διαχειριστική αρχή η οποία θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης των σχετικών έργων!

Έχουμε επισημάνει, πλειστάκις, την ανικανότητα των μελών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κυβερνήσουν, ακόμη και να διοικήσουν, στοιχειωδώς τις κρατικές πολιτικές. Αλλά, τώρα πλέον, αντιμετωπίζουμε και την κουτοπονηριά ορισμένων οι οποίοι έμαθαν να κρύβουν την δική τους ανικανότητα πίσω από διαδικαστικά τερτίπια. Η ύπαρξη ενός προγράμματος είναι ένα πράγμα και η διοίκησή του είναι ένα άλλο πράγμα. Εάν η ελληνική κυβέρνηση είχε πολιτική (που θα αποτυπωνόταν και σε πρόγραμμα) για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, τότε θα μπορούσε να διεκδικήσει τα χρήματα για την εφαρμογή της ακόμη κι αν δεν ήταν έτοιμη η διαχειριστική αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, η σύσταση της Commission προς την ελληνική πλευρά να υπάρξει διαχειριστική αρχή για θέματα της μετανάστευσης έχει γίνει από τον Ιούλιο 2014 και αφορούσε την αναποτελεσματικότητα των προηγουμένων κυβερνήσεων να απορροφήσουν τους σχετικούς πόρους. Αλλά και πέραν αυτού η κυρία Χριστοδουλοπούλου έχει ήδη προωθήσει συγκεκριμένα αιτήματα για ικανοποίηση από τα κοινοτικά ταμεία χωρίς η ίδια να θεωρεί ανυπέρβλητο εμπόδιο την μη ύπαρξη διαχειριστικής αρχής, το οποίο όμως σήμερα επικαλείται ως ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Όπως άλλωστε κατήγγειλε την Τετάρτη από την Μυτιλήνη ο Σταύρος Θεοδωράκης, τα 500 εκατομμύρια δεν μπορούν να απορροφηθούν εδώ και 5 μήνες γιατί δεν έχει υποβληθεί το παραμικρό σχέδιο από την κυβέρνηση.

Προφάσεις εν αμαρτίαις, λοιπόν, όσα λέει η υπουργός. Εάν η κυβέρνηση είχε πολιτική θα είχε και πρόγραμμα. Δεν έχει πολιτική και γι’ αυτό δεν έχει και πρόγραμμα. Τόσο απλό. Αιδώς, λοιπόν, κ. Υπουργέ! Παραδεχθείτε την ανικανότητά σας και παραιτηθείτε. Θα έχετε προσφέρει έστω μια μικρή υπηρεσία στον τόπο”.

Φωτο: αρχείο ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Συνολικές δράσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

224.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε Ελλάδα και Ιταλία από τις αρχές του 2015

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος