Τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας στο Κυπριακό επαναβεβαίωσαν όλα τα κόμματα στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής για την ενημέρωση του σώματος από τον πρωθυπουργό μετά το ναυάγιο της διάσκεψης στην Ελβετία. Εν τω μεταξύ, μια ανάσα από τη γεώτρηση της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας ΕΝΙ-TOTAL βρίσκεται η Κύπρος που εξέδωσε ναυτική οδηγία η οποία δεσμεύει τη συγκεκριμένη περιοχή. Ως απάντηση η Τουρκία ανήγγειλε άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δίκαιη και βιώσιμη λύση συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου, δηλαδή την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας που συμπλήρωσε πως ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν σημαίνει το τέλος της προσπάθειας.

Πρόσθεσε ότι αυτό που διαφάνηκε είναι ότι η Τουρκία δεν είχε τελικά πρόθεση να δεσμευτεί σε μία λύση που θα επέτρεπε σε μια επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών και με αποχώρηση του στρατού.

Ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για σύμπτωση απόψεων από τα κόμματα στις θέσεις αυτές και στην υποστήριξη των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς και των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου, επισήμανε ότι θα γίνει όταν και οι δύο πλευρές κρίνουν πως είναι η κατάλληλη στιγμή, ενώ συμπλήρωσε πως ήταν υποχρέωση να δοθούν στη Βουλή της Κύπρου τα ντοκουμέντα από την εξεταστική επιτροπή της ελληνικής Βουλής την περίοδο 1986-88.

Λύση εκτός πλαισίου ΟΗΕ, σχέδιο Βήτα ή Γάμα, καθώς και ό,τι άλλο υπονόησε η τουρκική πλευρά, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Είναι εκτός συζήτησης, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στην παγκόσμια κοινή γνώμη όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται το δίκαιο των ελληνικών και κυπριακών θέσεων και υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της.

Δεδομένες και βαρύτατες οι ευθύνες της Τουρκίας για την αποτυχία των συνομιλιών, είπε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Ολη την τελευταία περίοδο των συνομιλιών αποδείχθηκε πως σταδιακά επιχειρείται η αναζήτηση συμβιβασμών που προωθούν τελικά τη διχοτομική λύση, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αναστασιάδης και Ακιντζί πρέπει να επιμείνουν και να μην ακυρωθεί το κεκτημένο της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θοεδωράκης.

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει και πάντα θα τα τινάζει στον αέρα, τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Μια ανάσα από τη γεώτρηση η Κύπρος- Άσκηση της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ

Μια ανάσα από τη γεώτρηση βρίσκεται η Κύπρος που εξέδωσε NAVTEX που δεσμεύει τη συγκεκριμένη περιοχή, ως απάντηση φαίνεται πως ήρθε η αναγγελία άσκησης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία.

Η άσκηση του τουρκικού ναυτικού θα γίνει την Τετάρτη και την Πέμπτη εντός της Κυπριακής ΑΟΖ επικαλύπτοντας τμήματα των Οικοπέδων 5,6 και 7 σε μικρή απόσταση από το σημείο στο οποίο αναμένεται να φθασει αργά την νύχτα το πλωτό γεωτρύπανο West Capella.

Σύμφωνα με τις κυπριακές NAVTEX που εκδόθηκαν χθες κηρύσσεται απαγορευμένη ζώνη γύρω από το σημείο στο οποίο θα σταθεροποιηθεί το γεωτρύπανο στο κοίτασμα Ονησιφόρος του Οικοπέδου 11 για διάστημα τριων μηνών όσο προβλέπεται να διαρκέσει η γεώτρηση.

Σχετικές ειδήσεις: Τσίπρας: Η λύση του Κυπριακού είναι εθνικής σημασίας στόχος (video)
Μητσοτάκης για Κυπριακό: Μη αποδεκτές οι λύσεις εκτός πλασίου ΟΗΕ (video)
Βουλή: Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών για το Κυπριακό
Η Κύπρος δεσμεύει την ΑΟΖ, η Τουρκία την θέλει για ασκήσεις

Μοιράσου το άρθρο: