Αντιπαράθεση κορυφής στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα και την έκτακτη βοήθεια προς τους πληγέντες από την κακοκαιρία, που ψηφίστηκε με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ, εκτός από την Χρυσή Αυγή. Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και η τροπολογία για την έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές που συντελέστηκαν τους 3 τελευταίους μήνες. Την τροπολογία ψήφισαν όλα τα κόμματα ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως είναι χρέος και άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης να σταθεί στο πλάι των ανθρώπων που επλήγησαν.

«Προχωράμε σε μια κίνηση δικαιοσύνης την οποία κάποιους βολεύει να αναγιγνώσκουν ως επικοινωνιακό τέχνασμα, αλλά αυτό θα το πουν οι πολίτες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για το κοινωνικό μέρισμα, στην ομιλία του στη Βουλή. Είπε ότι «κάποιοι πορφυρογέννητοι δεν ξέρουν και δεν μπορούν να καταλάβουν ποτέ τι σημαίνει για αυτούς τους ανθρώπους μια ενίσχυση 500, 700 ή 900 ευρώ», για να σχολιάσει δηκτικά ότι «ίσως τόσο για αυτούς να στοιχίζουν μόνο τα χαρτόσημα για τις offshore που διατηρούν στις παραδείσιες νήσους»

Αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και υπογράμμισε πως οι καταστροφικές πλημμύρες ανέδειξαν με τον πιό τραγικό τρόπο τις εγκληματικές και ασυγχώρητες πολιτικές επιλογές δεκαετιών στον τομέα της δόμησης και της χωροταξίας. Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας «είναι πράγματι άχαρο και άθλιο, θα έλεγα πάνω στο πόνο και στη καταστροφή, να προσπαθούν κάποιοι να βγάλουν πολιτική υπεραξία. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει τη μια ότι έχουν συντελεστεί διαχρονικά εγκλήματα. Και την επόμενη να ξεχνάει τη λέξη που ο ίδιος τόνισε, τη λέξη «διαχρονικά» και να επιτίθεται για άλλη μια φορά στη κυβέρνηση και στην περιφερειάρχη. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να σταματήσει να προκαλεί και να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους που χάθηκαν και που πλήρωσαν τα σπασμένα και τις παθογένειες δεκαετιών.

«Η κυβέρνηση προχωρά με προσεκτικά βήματα για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Και όχι με επικοινωνιακές παράτες όπως κάνατε εσείς το καλοκαίρι του 2014 για να σκηνοθετήσετε το success story της συμφοράς» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας, θα αποκατασταθούν οι αδικίες που προκάλεσε η επιθετική λιτότητα τα χρόνια της κρίσης. «Εκεί που εσείς αποτύχατε, προς θλίψη σας, εμείς πετυχαίνουμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει κάνει την Ελλάδα ακυβέρνητη πολιτεία και της επέρριψε ευθύνες για όσα δεν έκανε -όπως είπε- για τη διαχείριση τις ημέρες της θεομηνίας. Παρά τους 20 νεκρούς δεν υπάρχει καμία παραίτηση, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αναλγησία, λέγοντας ότι ήταν απουσίαζε από την φυσική καταστροφή φεύγοντας για την Σουηδία. Έχουν γίνει εγκλήματα, μπαζωμένα ρέματα, αυθόρμητη δόμηση πλήρης έλλειψη σοβαρών έργων υποδομής», είπε ο κ. Μητσοτάκης και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για όσα δεν έκανε στα τρία χρόνια που κυβερνά και για τη διαχείριση τις ημέρες της θεομηνίας.

Σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, σημείωσε πως η κυβέρνηση πήρε πολλά από τη μία τσέπη για να δώσει ελάχιστα στην άλλη. Η ΝΔ θα ψηφίσει το κοινωνικό μέρισμα γιατί οι πολίτες έχουν ανάγκη και την ελάχιστη βοήθεια. Αλλά αντί να πανηγυρίζετε για τα λίγα που επιστρέψετε να ζητήσετε συγνώμη για τα πολλά που πήρατε. Δεν είχαμε καμία υπεραπόδοση της οικονομία είχαμε υπεροφορολόγηση των πάντων αφαίμαξη των πάντων. Δεν σας ενδιαφέρει μία δυναμική οικονομία, θέλετε πολίτες εξαρτημένους από μια νέα γενιά επιδομάτων. Όμως οι πολίτες δεν είναι αμνήμονες», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Να απαντήσει με σαφήνεια πως θα καλυφθεί η εξαγγελία για μείωση των φόρων, κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κρυφή ατζέντα περιστολής δαπανών σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία.

Η καταδίκη του λαού θα είναι αμείλικτη απέναντί σας, τόνισε η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στην κυβέρνηση. Με τα λάφυρα της φορολογίας προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών. Είναι κοινή πεποίθηση ότι με αυτήν κυβ δεν μπορούμε να βγούμε από κρίση και να παραχθεί πλούτος. Οι χθεσινές εκλογές στη Κεντροαριστερά « είναι η πρώτη οργανωμένη κοινωνική αντίδραση και αντίσταση στον κατήφορο της Κυβέρνησης και στις συντηρητικές πολιτικές. Με τα λάφυρα της φορολογίας προσπαθούν να δώσουν αντίδωρο. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πολιτικής στην χώρα, είπε η Φώφη Γεννηματά.

Ζητώντας ανάληψη ευθυνών για τη τραγωδία στη Μάνδρα υποστήριξε: «Είναι αδιανόητο να δεχόμαστε μοιρολατρικά αυτές τις καταστάσεις. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν και να αναληφθούν. Προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών από αρμόδιους προσβάλλει πριν απ όλους τα θύματα και τους πληγέντες. Δεν αρκούν τα έργα που έγιναν. Επιτέλους χρειάζεται σοβαρή δουλειά, άμεσα να προχωρήσουν τα έργα που έχουν παγώσει τόσο από την Περιφέρεια όσο και με τα 722 εκ. περικοπές, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για να μη θρηνήσουμε και αλλά θύματα στο μέλλον. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των καταστροφών. Εισοδηματικές ενισχύσεις ναι αλλά δεν αρκούν» τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς, τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα. Τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, δεν καλύπτουν.Μην νομίζετε ότι με κάποια ψίχουλα που θα δώσετε και εμείς συμφωνούμε να τα δώσετε θα ξεχάσουν την βαρβαρότητα σας. Πρόσθεσε ότι το κοινωνικό μέρισμα λειτουργεί και ως αντιπερισπασμός της κυβέρνησης για τα προαποφασισμένα 95 μέτρα της τρίτης αξιολόγησης και ενόψει του νέου γύρου αντιλαϊκών προαπαιτούμενων.

Διαλύετε τη μεσαία τάξη για να δώσετε μέρισμα, ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ για τις πλημμύρες είπε ότι «το κράτος ξύπνησε όταν είδαν τον αριθμό των νεκρών στις ειδησειογραφικές ιστοσελίδες».

Αντί να δίνουμε φιλοδωρήματα έπρεπε να κάνουμε επενδύσεις, ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Ναι στο κοινωνικό μέρισμα είπε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης εξηγώντας ότι «προσφέρουμε την ψήφο για τα θύματα της τραγωδίας που ζήσαμε αν και αμφιβάλω αν θα υπάρξει αποκατάσταση». Χαρακτήρισε «παυσίπονα» τα μέτρα για τους πληγέντες. Αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι φέτος θα το ψηφίσει ενώ πέρυσι δεν το ψήφισε γιατί εκτιμούσε ότι έτσι θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση να μην ακολουθεί φορομπηχτική πολιτική. «Έρχεται ο πρωθυπουργός και λέει ότι έχει και περίσσευμα. Συνεχίστε έτσι λοιπόν» είπε με σκωπτική διάθεση ο πρόεδρος της ΕΚ.

Σχετικές ειδήσεις: Α. Τσίπρας: Δέσμευσή μας να σταθούμε στο πλάι των ανθρώπων που επλήγησαν (video)
Μητσοτάκης: Λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές-Τσακαλώτος: Ποιες δαπάνες θα κόψετε; (video)
Αντιπαραθέσεις στην Ολομέλεια της Βουλής για το Κοινωνικό Μέρισμα (video)
Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: