Κυβέρνηση: Έτος ορόσημο το 2018 για την Ελλάδα (video)

Έτος ορόσημο για την έξοδο από το πρόγραμμα και την μνημονιακή επιτροπεία, χαρακτηρίζει το 2018 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με άρθρο του στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ασκεί σκληρή κριτική στη ΝΔ η οποία επαναλαμβάνει , όπως λέει, το αφήγημα του success story της διετίας 2012-2014. “Είμαστε κοντά στο τέλος των μνημονίων, αλλά και μπροστά στην ανάγκη να επεξεργαστούμε το σχέδιο για μια μεταμνημονιακή εποχή”, λέει στην ΕΠΟΧΗ ο Γιάννης Δραγασάκης. Με άρθρο του στην ΑΥΓΗ, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επισημαίνει την αναγκαιότητα ενός προγράμματος με προοδευτικό κοινωνικό προσανατολισμό για αναδιανομή στη βάση των νέων δυνατοτήτων από το φθινόπωρο του 2018 και ύστερα.

Ειδικότερα, για “αγωνιώδη προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επαναφέρει στο πολιτικό προσκήνιο την συζήτηση για το αλήστου μνήμης success story του 2014”, κάνει λόγο με άρθρο του στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας πως η επανάληψη του συγκεκριμένου αφηγήματος είναι η απόδειξη ότι ο πολιτικός σχεδιασμός της ΝΔ είναι να ακολουθήσει την ίδια βαθιά αντιδραστική πολιτική της περιόδου 2012-2014 και αυτή είναι σίγουρα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιπλοκή.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχουν να συγκριθούν με την κολοσσιαία αποτυχία της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Αυτό αφορά κάποιους ελάχιστους και ελάχιστες που συνηθίζουν να κυκλοφορούν στα κοσμικά σαλόνια της πρωτεύουσας, κάποια μέλη της παλιάς πολιτικής ελίτ και κάποιους γνωστούς μεγαλοδημοσιογράφους που επαναλαμβάνουν τα αφηγήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χωρίς μάλιστα να τα καλοσκέφτονται” τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος, σημειώνει μάλιστα πως “αν έχει νόημα με κάποιον να συγκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τον ίδιο τον εαυτό του”. Για να εξηγήσει τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του, τις αποφάσεις που πήρε, τις τακτικές του επιλογές αλλά και τις αναγκαστικές παρεκκλίσεις από τον αρχικό του σχεδιασμό.

Την αναγκαιότητα σχεδιασμού της μεταμνημονιακής εποχής, επισημαίνει ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λέει στην ΕΠΟΧΗ τονίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί το εγχείρημά της σε όλες του τις διαστάσεις και πως πρέπει να οργανωθεί η μετάβαση από τα αποσπασματικά μέτρα σε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για την κοινωνία, το κόμμα και την κυβέρνηση.

“Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018. Προχωρούμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα και ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει να έχουμε κλείσει, ει δυνατόν, όλες τις εκκρεμότητες έως τον Ιούνιο. Δύσκολος στόχος αλλά εφικτός. Θα χρειαστεί, πάντως, σεισπείρωση και εγρήγορση μέχρι τέλους”.

“Οι προοδευτικές συμμαχίες και λύσεις είναι το ζητούμενο” για το Νίκο Βούτση. Ο πρόεδρος της Βουλής, αναφέρεται με άρθρο του στην ΑΥΓΗ στην “Ελλάδα Μετά”

Όλο και περισσότερο έρχεται στην επιφάνεια μια δημιουργική συζήτηση για την “Ελλάδα Μετά”, για τη συγκρότηση μιας αναπτυξιακής στρατηγικής στη βάση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα αποκλείει την επιστροφή στο προηγούμενο που οδήγησε στη χρεωκοπία. Ενός συνεκτικού προγράμματος που θα επιτρέπει ένα συνεπή προοδευτικό κοινωνικό προσανατολισμό για αναδιανομή στη βάση των νέων δυνατοτήτων από το φθινόπωρο του 2018 και ύστερα.

Η αντιπολίτευση εξακολουθεί να χαρακτηρίζει παραπλανητικούς τους ισχυρισμούς περί “καθαρής εξόδου” από το Μνημόνιο και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει ήδη δεσμεύσει τη χώρα με ακόμα ένα Πρόγραμμα προσαρμογής.

“Το καλοκαίρι του 2018 τελειώνει το 3ο Μνημόνιο, αλλά ήδη ο κ. Τσίπρας έχει ψηφίσει τη μείωση των συντάξεων το 2019 και τη μείωση του αφορολογήτου το 2020. Το δίλημμα δεν είναι αν θα βγει η χώρα στις αγορές – ασφαλώς πρέπει να βγει – αλλά πώς θα ξαναπάρει μπροστά η οικονομία” τόνισε ο  Κωστής Χατζηδάκης.

Το παραμύθι της “καθαρής εξόδου” δεν έχει ακροατές επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε  “ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν υπογράψει μέτρα και δεσμεύσεις για μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου. Στην ουσία, συνιστούν ένα 4ο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση”.

Την ανάγκη να διατηρηθεί η δημοσιονομική αξιοπιστία των τελευταίων ετών τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να χτίσει πάνω σε αυτά που πέτυχε και να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος