Για το θέμα της κάλυψης των «λευκών περιοχών» της χώρας με τηλεοπτικό σήμα μίλησε στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο Καβάλας» ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος.

Ο κ. Κρέτσος είπε ότι «πρόκειται για μία πολιτική η οποία ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια μίας δράσης επιχορήγησης των μόνιμων κατοίκων στη Θράκη και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που ξεκίνησε πέρσι, ώστε να καλύπτουμε αυτό το μαύρο, το οποίο έχουν χιλιάδες συμπολίτες μας στις τηλεοπτικές οθόνες».

«Εν έτει 2018, δυστυχώς ακόμη χιλιάδες συμπολίτες μας (πιστεύω ότι είναι πάνω από 500 χιλ.) δεν έχουν πρόσβαση στο προϊόν της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας» τόνισε.

Ο υφυπουργός χαρακτήρισε «έγκλημα» αυτό που είχε συμβεί στο χώρο των media και τόνισε ότι έχει ονοματεπώνυμο: «Γνωρίζουμε όλοι τις σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ των προηγούμενων κυβερνήσεων, των τραπεζών και των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, και είχαν συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως θαλασσοδάνεια, έλλειψη αδειοδότησης και την περίπτωση της Digea. Η οποία είναι μία φθηνή επένδυση για τους καναλάρχες, με μεγάλα όμως, και εγγυημένα κέρδη.

Ο νόμος 4070/2012, επί υπουργίας Μάκη Βορίδη, προβλέπει ότι απαγορεύεται η ταύτιση παρόχου περιοχομένου με τον πάροχο δικτύου – δηλαδή αυτός που μεταφέρει το σήμα δεν μπορεί να έχει και τηλεοπτικό κανάλι, ή να το πω πιο απλά, αυτός που είναι υπεύθυνος για τις ράγες του τραίνου δεν μπορεί να έχει βαγόνια. Ενώ πολλές χώρες της Ευρώπης ολοκληρώνουν τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα, εμείς καθυστερούμε. Η Κομισιόν ζητά επιτακτικά τη μετάβαση της Ελλάδας στο ψηφιακό σήμα, καθώς είναι υποχρέωση της χώρας».

Τέλος, αναφορικά με το θέμα των περιφερειακών σταθμών, ο υφυπουργός ανέπτυξε δύο επιμέρους ζητήματα: «Το πρώτο είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκλεισε το ζήτημα με μία σύμβαση του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή δεσμεύτηκε το ελληνικό δημόσιο στην Digea, επομένως νομικά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Είναι δεδομένο ότι η ολοκλήρωση της εγκατάστασης των δικτύων των πομπών της ΕΡΤ από τον Ιανουάριο του 2019, θα διευκολύνει πάρα πολύ τα πράγματα και καλό θα είναι η Digea με την ΕΡΤ, ως πάροχοι δικτύου να έχουν μία καλή συνεργασία, προκειμένου να μην μένουν συμπολίτες μας στο μαύρο.

Από εκεί και πέρα, εμείς αξιοποιούμε με τεχνολογικά ουδέτερο τρόπο και άλλες τεχνολογίες προκειμένου να καλυφθεί το ζήτημα. Για τα περιφερειακά κανάλια, θεωρώ πάρα πολύ κομβικό και σημαντικό να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης. Νομίζω πως αυτό θα δώσει δυνατότητα να λυθούν και άλλα ζητήματα, ένα από το οποία αφορά και το ενοίκιο το οποίο δίνουν οι περιφερειακοί σταθμοί στην Digea» δήλωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: