Λακκοτρύπης: Να γίνουν συζητήσεις και με την ιταλική κυβέρνηση για το πώς προστατεύουμε τα κοινά μας συμφέροντα (audio)

Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου («Απολύτως Σχετικό») στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στην τουρκικές προκλήσεις στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, λέγοντας πως «μετά από αυτά που περάσαμε τις τελευταίες 15 ημέρες τώρα είναι η στιγμή να αντλήσουμε τα διδάγματα από αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε» και διευκρίνισε πως «θα πρέπει να δούμε (εννοώντας Ελλάδα και Κύπρο) την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο…Βλέπουμε δυνάμεις να αποσύρονται από την περιοχή και να προσπαθεί η Τουρκία να γεμίσει αυτό το κενό εξουσίας, που αφήνεται».

Ο Κύπριος υπουργός, χαρακτήρισε «αρνητική εξέλιξη ότι δεν μας επέτρεψαν υπό την απειλή χρήσης βίας να προχωρήσουμε στην γεώτρηση» αλλά υπογράμμισε πως «ο υπόλοιπος προγραμματισμός θα υλοποιηθεί όπως τον έχουμε προγραμματίσει».

Ο κ. Λακκοτρύπης εκτίμησε πως πλέον δεν είναι αρκετό εκ των πραγμάτων αυτό που κάναμε μέχρι τώρα, δηλαδή να λαμβάνουμε «στήριξη από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων και τις χώρες των οποίων οι εταιρίες δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ μας», δίνοντας όμως και την διάσταση μιας πολύπλευρης προσέγγισης, που αφορά την προώθηση σχέσεων συνεργασίας και με χώρες, όπως η Αίγυπτος.

Μάλιστα αποκάλυψε το στάδιο στο οποίο βρίσκονται: «Στις δύο πτυχές των συμφωνιών που προωθούμε με την Αίγυπτο είμαστε πολύ κοντά. Η πρώτη αφορά διακρατική συμφωνία που θα προωθεί έναν υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ των δύο χωρών και η δεύτερη οι εμπορικές συμφωνίες, που βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο μεταξύ των εταιριών για να ολοκληρωθεί η πώληση του φυσικού αερίου του κοιτάσματος Αφροδίτη προς την αγορά της Αιγύπτου».

Ο υπ. Ενέργειας της Κύπρου αναφέρθηκε στις αιτιάσεις της Τουρκίας, αλλά και των τουρκοκυπρίων για το ποιοι θα ωφεληθούν από την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φυσικοί πόροι στην Κύπρο δεν είναι μόνο οι υδρογονάνθρακες, είναι και η κατεχόμενή μας γη. Γιατί θα πρέπει να μοιράσουμε πριν την λύση του Κυπριακού τους υδρογονάνθρακες, ενώ όλους τους υπόλοιπους φυσικούς πόρους μετά; Μετά την λύση του Κυπριακού όλοι οι Κύπριοι πολίτες, νόμιμοι κάτοικοι του νησιού θα απολαύσουν τα οφέλη και από τους υδρογονάνθρακες, αλλά και από τους υπόλοιπους φυσικούς πόρους».

Μάλιστα ο κ Λακκοτρύπης απευθυνόμενος στην τουρκοκυπριακή ηγεσία έθεσε ένα κρίσιμο ερώτημα: «Με βάση τη θεώρηση της
Τουρκίας για την Κυπριακή ΑΟΖ θα πρέπει να χάσουμε 70%, οπότε το ερώτημα που πρέπει να τεθεί προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία είναι: δέχονται την τουρκική θεώρηση ή θα σταθούν ως Κύπριοι και θα υπεραμυνθούμε του δικαιώματός μας να έχουμε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ ως νησί στην έκταση που έχουμε υπογράψει με Λίβανο, Ισραήλ και Αίγυπτο και μετά να θέλουν συνδιαχείριση;».

Αναφορικά με τις επαφές της Κυπριακής πλευράς ο Κύπριος υπουργός είπε πως «Η συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση είναι άψογη σε όλα τα θέματα» και εκτίμησε πως «Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την τοποθέτηση της Παρασκευής» (δηλώσεις πρ. Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που αποδοκίμασε τις τουρκικές δραστηριότητες).

Τέλος ενημέρωσε πως το γεωτρύπανο της ΕΝΙ ίσως και εντός της ημέρας θα κινηθεί προς άλλες προγραμματισμένες εργασίες στο Μαρόκο, ενώ υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις και με την ιταλική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις εταιρίες και άλλες κυβερνήσεις, για το πώς προστατεύουμε τα κοινά μας πλέον συμφέροντα».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος