Η Λιβύη και η Ανατολική Εταιρική Σχέση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Η Λιβύη και η Ανατολική Εταιρική Σχέση βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η χώρα μας θεωρεί πως είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να έχει όχι μόνο σταθερούς, αλλά και δημοκρατικούς γείτονες, σε μία στιγμή που η δημοκρατία, σε παγκόσμιο επίπεδο, υποχωρεί. Γι’ αυτόν τον λόγο, η δημοκρατική αρχή θα πρέπει να διαπερνά όλα τα προαπαιτούμενα των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Ένωση.

Απαντώντας σε κριτική άλλων χωρών σχετικά με το Σύμφωνο για την Μετανάστευση, του οποίου το τελικό σχέδιο εγκρίθηκε πρόσφατα από τον ΟΗΕ, δήλωσε ότι οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν εκδήλωση της παγκοσμιοποίησης. Πρέπει οι σχετικές πολιτικές να διαμορφωθούν σε διεθνές και όχι εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη το πλέγμα δικαιωμάτων και διεθνών υποχρεώσεων που θέτουν ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και οι σχετικές διεθνείς συμβάσεις, πρόσθεσε.

Για τη Λιβύη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ΕΕ έχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση της χώρας και αντίστοιχες υποχρεώσεις να υποστηρίξει την ανάδειξη νομιμοποιημένης, άρα δημοκρατικά εκλεγμένης, αρχής με το μονοπώλιο ισχύος σε αυτήν τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρέτισε τις σχετικές πρωτοβουλίες της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σήμερα, ο κ. Κατρούγκαλος συμμετέχει στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις 33 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (ΕΕ-CELAC), όπου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η διατήρηση του πολυμερούς συστήματος διπλωματικών σχέσεων και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις παράλληλες ιστορικές διαδρομές της Ελλάδας και της Λατινικής Αμερικής, θυμίζοντας ότι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ελληνική ανεξαρτησία ήταν το πρώτο ανεξάρτητο κράτος της Υποηπείρου, η Αϊτή. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι δύο περιοχές του κόσμου αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως η ανταπόκριση στην παγκοσμιοποίηση και στην κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, επισήμανε το γεγονός ότι πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής είχαν επιτυχίες τις τελευταίες δύο δεκαετίες ως προς τον περιορισμό της φτώχειας και την άμβλυνση των ανισοτήτων, σε μία στιγμή που η Ευρώπη ακολουθεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές προς την αντίθετη κατεύθυνση.

O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε διμερείς επαφές με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Παναμά και υπουργό Εξωτερικών, Isabel de Saint Malo Garcia de Alvarado, τους υπουργούς Εξωτερικών του Περού, Nestor Popolizio Bardales, του Ισημερινού, Joze Valencia, της Βολιβίας, Fernando Huanacuni Mamani και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Abelardo Moreno Fernandez, οι οποίοι ανέδειξαν το υψηλό διπλωματικό κύρος που έχει η Ελλάδα στη Λατινική Αμερική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος