Μάλτα – Ολομέλεια ΕΛΚ: Πιο τολμηρή Ευρώπη ζήτησε ο Κ.Μητσοτάκης (video)

Ολοκληρώθηκαν στη Μάλτα οι εργασίες του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου από ελληνικής πλευράς έλαβε μέρος πολυμελής αντιπροσωπεία της ΝΔ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του ΕΛΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές με διαφορετικό βήμα πολιτικής και αξιόπιστη κυβέρνηση που να δίνει προτεραιότητα στην πραγματική οικονομία. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα όπου κέρδισε ο λαϊκισμός και θα είναι η πρώτη όπου θα ηττηθεί, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Έκανε επίσης λόγο για αναγκαιότητα ύπαρξης πιο τολμηρής Ευρώπης, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Κατά τις διμερείς επαφές του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Ντόναλντ Τουσκ για την επανεκλογή του, ενώ συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ, με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.
Με τον αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, επικεντρώθηκαν στην αστάθεια στα δυτικά Βαλκάνια, που όπως τόνισαν εμπνέει ανησυχίες.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τον επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ να ξεκαθαρίζει ότι η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ “φαίνεται πλέον περισσότερο απομακρυσμένη παρά ποτέ”.

Στη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναγνώρισε κατά την παρέμβασή της, ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση στην προσφυγική κρίση υπήρξε σε πρώτη φάση “κοντόφθαλμη και αναποτελεσματική”, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη σημασία του σεβασμού από την πλευρά της Τουρκίας της συμφωνίας που έχει συνάψει με την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Στον αντίποδα της παρέμβασης Μέρκελ ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς άφησε αιχμές κατά των ευρωπαϊκών χωρών που, όπως είπε, «δεν μπορούν να ελέγξουν τα συνορά τους», ενώ χαρακτήρισε “παράγοντα σταθερότητας” την ΠΓΔΜ και τον Νίκολα Γκρουέφσκι.

Πάντως, η αντίληψη που κυριάρχησε είναι ότι “παρά τα προβλήματα και το BREXIT η ΕΕ εξακολουθεί να είναι μια όαση ευημερίας και ασφάλειας στον κόσμο”.

Πολλές επίσης ήταν οι αναφορές στον χριστιανικό χαρακτήρα της Ευρώπης, αρχής γενομένης από τον χαρακτήρα του ΕΛΚ, στο οποίο ως γνωστό συμμετέχουν τα Χριστιανοδημοκρατικά κόμματα της ηπείρου.

Κοινός τόπος των περισσότερων παρεμβάσεων από το χώρο της Χριστιανοδημοκρατίας ήταν ότι η Τουρκία “δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ”.

Διάσταση απόψεων σημειώθηκε στο ψήφισμα που εγκρίθηκε για τη Λιβύη, το οποίο αρνήθηκε να υπερψηφίσει το γαλλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του απόντος από τη Μάλτα Φρανσουά Φιγιόν, θεωρώντας το υπερβολικά εχθρικό έναντι της Ρωσίας.

Ωστόσο η κοινή συνισταμένη των περισσότερων παρεμβάσεων ήταν ότι το ΕΛΚ «είναι η καρδιά της Ευρωπης» και ότι ενδεχόμενο ρήγμα στην ενότητά του θα μπορούσε να διακυβεύει συνολικά την πολιτική ισορροπία στο εσωτερικό της ΕΕ.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ:Γιάννης Τρουπής, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος