Στα ύψη ανέβηκε για άλλη μια φορά το πολιτικό θερμόμετρο, με αιχμή την πολύκροτη υπόθεση Novartis και το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Να πάρει θέση απέναντι στις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Απευθείας» ότι «η μίζα είναι στα καθήκοντά του υπουργού» καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση το Μέγαρο Μαξίμου. «Η κατάντια της δημόσιας τηλεόρασης δεν έχει προηγούμενο» ήταν η αντίδραση από πλευράς της ΝΔ.  Η ΕΡΤ μετέδωσε και μεταδίδει πλήρως, ισοτίμως ερωτήσεις και απαντήσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΡΤ Α.Ε.

«H μίζα είναι στα καθήκοντά του υπουργού» είπε ο πρώην υπουργός Χ. Αθανασίου στην ΕΡΤ, απαντώντας σε ερώτηση εάν η λήψη «μίζας» είναι επ΄ ευκαιρία ή κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού. «Πιστεύω ότι είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων διότι εάν δεν ασκούσε τα καθήκοντα δεν θα τα έπαιρνε» είπε ο κ. Αθανασίου.

Τι είπε ακριβώς ο Χ. Αθανασίου
– » Εάν ένα αδίκημα ανάγεται στα καθήκοντα ή όχι του υπουργού, είναι αρμόδια να τα κρίνουν κατά περίπτωση τα δικαστήρια.»

– «Η μίζα είναι στις αρμοδιότητες ή επ΄ ευκαιρία των καθηκόντων»

– «Μα δε θα την έπαιρνε τη μίζα αν δεν ήταν υπουργός. Εγώ πιστεύω ότι είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων του . Γιατί αν δεν ασκούσε τα καθήκοντά του, δε θα τα έπαιρνε. Ο οποιοσδήποτε υπουργός … »

– «Είναι στα καθήκοντα ή επ΄ευκαιρία των καθηκόντων; Προφανώς είναι χρονικά κατά την άσκηση των καθηκόντων…Αλλά είναι στα καθήκοντα ή επ΄ευκαιρία των καθηκόντων…»

– «Είναι στα καθήκοντά του.»

– «Είναι στα καθήκοντα η μίζα;»

–» Ναι»

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

«Μετά τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτικός για τον σχεδιασμό ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την παραγραφή των αδικημάτων του σκανδάλου Novartis» επισημαίνεται από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Όπως σημειώνεται, «με περισσό θράσος ο κ. Αθανασίου τόλμησε να ξεστομίσει τη φράση ότι «η μίζα είναι στα καθήκοντά του υπουργού» και επομένως τυχόν εγκληματικές πράξεις πρώην Υπουργών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ έχουν παραγραφεί και θα παραμείνουν ατιμώρητες».

«ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θέλουν να ξαναέρθουν στην εξουσία για να ξεπλύνουν τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών τους για τη Novartis, καταψηφίζοντας την τροποποίηση που ψήφισε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Συνταγματική Αναθεώρηση για τον κατάπτυστο νόμο περί ευθύνης υπουργών» συμπληρώνει το Μέγαρο Μαξίμου, καταλήγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί ότι η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού; Εάν ναι να το πει ανοιχτά, εάν όχι δεν έχει παρά να αποπέμψει τον κ. Αθανασίου άμεσα».

Η αντίδραση της ΝΔ

Απαντώντας στα όσα αναφέρει το Μαξίμου, η ΝΔ προχώρησε σε σφοδρή επίθεση κατά της ΕΡΤ.

«Η κατάντια της δημόσιας τηλεόρασης δεν έχει προηγούμενο. Το Μαξίμου έχει μετατρέψει την ΕΡΤ σε ένα χυδαίο κανάλι διαστρέβλωσης των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Ας γνωρίζουν τα πρόθυμα φερέφωνα της συριζαϊκής προπαγάνδας και οι προβοκάτορες κατασκευαστές των fake news, ότι από την επομένη κιόλας μέρα των εθνικών εκλογών, η ΕΡΤ θα γίνει η δημόσια, ανεξάρτητη και πολυφωνική τηλεόραση που αξίζει στους Έλληνες» αναφέρεται σε ανακοίνωσή του Γραφείου Τύπου του κόμματος.

Δήλωση Αθανασίου

«Αν είναι δυνατόν οι “φωστήρες” της Κυβέρνησης να θεωρούν ότι οι Έλληνες είναι τόσο αφελείς ώστε να καταναλώσουν άκριτα αυτήν την άθλια μηχανορραφία, που θα προκαλούσε μέχρι και στον Γκαίμπελς θυμηδία για την προχειρότητά της», αναφέρει ο Χαράλαμπος Αθανασίου σε ανακοίνωσή του.


Νέα ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου

«Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ υπερασπίζονται τη γραμμή της παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας υπουργών, εν μέσω δικαστικών εξελίξεων στο σκάνδαλο Novartis», αναφέρει σε νεώτερη ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου. Και προσθέτει:
«Τώρα κατανοούν όλοι γιατί ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση κατήγγειλε τη σπουδή ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να μην ψηφίσουν την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 για την ευθύνη υπουργών. Η μόνη έγνοια τους είναι τελικά να γλιτώσουν από ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τη Novartis, με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι οι μίζες πήγαιναν σε υπουργούς στο πλαίσιο των καθηκόντων τους». «Τους παραδίδουμε στη χλεύη των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού.

Η θέση της ΕΡΤ

«Σε σχέση με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με τη σημερινή συνέντευξη του πρώην υπουργού κ. Αθανασίου στην ΕΡΤ, η ΕΡΤ διευκρινίζει ότι – όπως πάντα – μετέδωσε και μεταδίδει πλήρως, ισοτίμως και χωρίς λογοκρισία τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και τις απαντήσεις των ερωτώμενων προσώπων, χωρίς, βεβαίως, να ευθύνεται για τις απαντήσεις που δίδονται ή για τις αντιδράσεις τις οποίες προκαλούν οι απαντήσεις. Αυτό έγινε και στην προκείμενη περίπτωση, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο», σημειώνει η ΕΡΤ.

Η νέα αντιπαράθεση έρχεται την ώρα που συνεχίζονται οι έντονες συζητήσεις με αφορμή τις αναφορές του Ευάγγελου Βενιζέλου στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι για το ζήτημα της ευθύνης υπουργών και τις πράξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων υπουργών ή επ` ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων, με την τελευταία ως πρόταση να έχει φτάσει τις 179 και 175 ψήφους στις δύο ψηφοφορίες, αλλά όχι τις 180 ψήφους στη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για εσκεμμένη παρερμηνεία του Συντάγματος όταν υποστηρίζει ότι υπάρχουν κάποιες πράξεις «κατά την άσκηση» των καθηκόντων των Υπουργών και κάποιες άλλες «επ´ ευκαιρία της άσκησης», διότι δεν νοείται κάποιος να παρανομεί στην πραγματικότητα όσο ασκεί τις αρμοδιότητές του. «Αυτό το εφαρμόζει στην υπόθεση αυτή, το αντίστροφο σκάνδαλο Novartis που το έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και επιχείρησε να το καταστήσει διάταξη του Συντάγματος στη διαδικασία αναθεώρησης. Στη διαδικασία αναθεώρησης, όμως, αυτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, συγκέντρωσε μόνο τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, άρα είναι προδιαγεγραμμένη η οριστική της απόρριψη από την επόμενη Βουλή. ‘Αρα αναδρομικά, μόλις θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης, όλη αυτή η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί της αναπομπής της υπόθεσης χωρίς ευρήματα, χωρίς στοιχεία…θα έχει καταστεί πανηγυρικώς παράνομη και άκυρη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος.

«Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε τις μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο Novartis», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις αναφορές του. «Με τη φρούδα ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή, ομολόγησε, σε πανελλαδική μετάδοση, ότι στόχος τους είναι να συνεργαστούν μετεκλογικά, ώστε να παραγραφούν τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis» αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και σήμερα, επανήλθε ο κ. Βενιζέλος στο ίδιο μήκος κύματος, στοχοποιώντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδικασία αναθεώρησης και προσθέτοντας ταυτόχρονα, ότι ζήτημα παραγραφής δεν τίθεται, κάνοντας λόγο για σκευωρία και έσχατη προδοσία.

«Ζήτημα παραγραφής της σκευωρίας, δηλαδή της έσχατης προδοσίας που έχει διαπραχθεί δεν τίθεται. Υπάρχει χρονική άνεση για τη διερεύνηση. Ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ας ανακτήσουν επιτέλους κάποια στοιχειώδη λογική και ας αντιληφθούν τις συνέπειες που έχει η προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος, στην οποία επένδυσαν πολλές ελπίδες» είπε.

«Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη του κου Βενιζέλου ότι όποιος τολμά να ελέγξει το πολιτικό προσωπικό του παλιού καθεστώτος τελεί εσχάτη προδοσία», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με ανάρτησή του στο facebook, υπογραμμίζοντας ότι «παρόμοιες απόψεις εξέφραζαν στο παρελθόν οι βασιλιάδες της μεσαιωνικής Δύσης, οι Τσάροι, οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις».

Έχουν ξεφύγει» σχολίασε από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Ρήγας στο News 24/7 όταν ρωτήθηκε για τα περί εσχάτης προδοσίας  που ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. «Στόχος τους, είναι να μην υπάρξει η αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών για να υπάρξει παραγραφή, μίζα και δωροδοκία αν υπάρχει όπου υπάρχει να μείνουν στο σκοτάδι», είπε.

«Θέλουμε να πάμε ως το τέλος για να χυθεί άπλετο φως, δεν θέλουμε να πάμε σε παραγραφές ή οτιδήποτε παρόμοιο. Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι σαφής και η παράταξη είναι σαφής. Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε τι λέει το σύνταγμα θα πάμε ως το τέλος. Γιατί δεν θέλουμε να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία. Και αυτό είναι κάτι που θα το κάνουμε υπερήφανα, εμείς είμαστε οι πρώτοι που θα ψηφίσουμε υπέρ της άρσης ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου σε αντίθεση με αυτό που έχει κάνει στο παρελθόν ο κ. Πολάκης και ο κ. Καμμένος» είπε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Παύλος Χρηστίδης.

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: