Στη συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του. O Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι μεγάλο κέρδος για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι η γειτονική χώρα δε θα λέγεται Μακεδονία αλλά Βόρεια Μακεδονία. Το μέλλον της Ευρώπης και τρέχοντα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών και τον Γ. Γ του ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ, ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο Ντόναλντ Τράμπ, σε μήνυμά του προς τον πρόεδρο των Σκοπίων Γιόργκε Ιβάνοφ, ενόψει και του κρίσιμου δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου. Το Σάββατο η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στα Σκόπια.

Όλα τα μεγάλα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής καθώς η πορεία και το μέλλον της Ευρώπης τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας βρέθηκαν στο επίκεντρο του πρωθυπουργού στις συναντήσεις με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών αλλά και τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ.

Με τον Γενς Στόλντενμπεργκ το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν το Σκοπιανό, όπου ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ είσε διαμηνύσει στους Σκοπιανούς, μετά και την επίσκεψή του εκεί, ότι θα γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ, μόνο εάν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα και μόνο εφόσον προχωρήσουν οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί στις Πρέσπες.

Η θέση της Αθήνας είναι γνωστή και διατυπωμένη, πως μόνο με υλοποίηση των προ-απαιτουμένων θα μπορούν τα Σκόπια να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ. Σε διαφορετική περίπτωση, η πρόσκληση θα ανακληθεί.

Την ίδια ώρα έφτανε στα Σκόπια συγχαρητήριο μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ προς τον ομόλογό του Γκιόργκι Ιβάνοφ με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας.

Χαρακτήρισε, «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών που επιλύει το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα» και παράλληλα «ανοίγει τον δρόμο» για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι χθεσινές επαφές του πρωθυπουργού, αλλά και με τη συνάντηση που θα έχει στις 17 Σεπτεμβρίου με τον Νίκο Αναστασιάδη, εντάσσονται σε μία διαχείριση εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τους επόμενους μήνες.

Ιδιαίτερα σε σχέση, πρώτον, με την πορεία της Τουρκίας και η ένταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και οι επιπτώσεις από αυτές σε επίπεδο ΝΑΤΟ.

Δεύτερον, την επιθετικότητα της Τουρκίας σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, τρίτον τις επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ που μπορεί να οδηγήσουν σε μαζικές προσφυγικές ροές και τέταρτον τη διατήρηση επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για το μεταναστευτικό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκφράστηκε στον Γάλλο ΥΠΕΞ και για τις πρωτοβουλίες του Εμμανουέλ Μακρόν για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.

Νίκος Κοτζιάς: «Κερδίζουμε να μην τη λέμε Μακεδονία αλλά Βόρεια Μακεδονία»

Ο Νίκος Κoτζιάς στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM τόνισε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών παίρνουμε πίσω το όνομα -με το Βόρεια Μακεδονία- καθώς όπως είπε η άλλη επιλογή ήταν να μείνει σκέτο, Μακεδονία, με το οποίο είχαν αναγνωρίσει τη χώρα, 140 άλλες χώρες αλλά και η Αμερική. Και εκεί απάντησε στο ερώτημα γιατί ο κ. Τραμπ γιατί στο μήνυμά προς τον Ιβανόφ ανέφερε Μακεδονία και όχι Βόρεια Μακεδονία.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο erga omnes «λέγοντας ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών η μεγάλη επιτυχία είναι ότι η νέα ονομασία θα είναι erga omnes και για εσωτερική χρήση και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ως μωρές παρθένες, καθώς είχαν δεχθεί και το σκέτο Μακεδονία, η Νέα Δημοκρατία και το Βόρειο Μακεδονία μόνο για διεθνή χρήση. Ενώ, όπως είπε κατά κανόνα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δέχονταν τη διπλή ονομασία.
Αναφορικά με το trade mark των προϊόντων, είπε ότι θα υπάρξει το χρονικό διάστημα των τριών ετών που προβλέπεται από τη συμφωνία, αλλά το προϊόντα θα λέγονται πλέον «Made in Northern Macedonia».

Ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι η συμφωνία με τη γειτονική χώρα δυναμώνει τη θέση της χώρας μας στην περιοχή και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή που θα την εγκρίνουν.

Σε ότι αφορά στα ελληνοτουρκικά, χαρακτήρισε νίκη της διπλωματίας την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Σε σχέση με την επίσκεψή του στη Σμύρνη είπε ότι παλεύουμε να αλλάξουμε το κλίμα στα ελληνοτουρκικά.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Νίκος Μελέτης

Σχετική είδηση
Μυστικές συζητήσεις Τσίπρα –Στόλτενμπεργκ καταγγέλλει το ΚΚΕ

Μοιράσου το άρθρο: