Στη Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο-Μέχρι τις 15 Ιουνίου η εκταμίευση της υποδόσης (video)

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα, που ανοίγει το δρόμο για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης με ορίζοντα πάντα το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ημερομηνία – κλειδί για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, με ονομαστική, ηλεκτρονική ψηφοφορία. Περιλαμβάνει 121 άρθρα, εκτός της ρύθμισης για την αναπροσαρμογή του  ΕΝΦΙΑ που θα κατατεθεί την Δευτέρα ή την Τρίτη με τη μορφή νομοτεχνικής ρύθμισης ή τροπολογίας.

Στις Επιτροπές το πολυνομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί την Πέμπτη 14 Ιουνίου με δεδομένη την επιδίωξη της κυβέρνησης για μια συνολική συμφωνία για την αξιολόγηση, τη μεταμνημονιακή εποπτεία και το χρέος στη σύνοδο του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Τι προβλέπει

Το νομοσχέδιο, περιλαμβάνει πληθώρα διατάξεων που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν, όπως έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Προβλέπει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας και δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας και κοινωνικές δράσεις.

Ειδικότερα, για φέτος προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ, το οποίο αυξάνεται σε 3,96% του ΑΕΠ το 2019, σε 4,15% του ΑΕΠ το 2020, σε 4,53% του ΑΕΠ το 2021 και σε 5,19% του ΑΕΠ το 2022. Έτσι, από το 2019 και μετά θα υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, τον οποίο η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο, προτίθεται να αξιοποιήσει, ώστε το πρωτογενές αποτέλεσμα της περιόδου 2019- 2022 να μην υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθεί για την υιοθέτηση μόνιμων μειώσεων φόρων, που θα συμβάλλουν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, καθώς και της στοχευμένης ενίσχυσης των πρωτογενών δαπανών, με στόχο τη διατηρήσιμη μείωση της ανεργίας, την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Όπως αναλύεται στο Μεσοπρόθεσμο:

  1. Το 2019, δημοσιονομικός χώρος 700 εκατ. ευρώ θα διατεθεί αποκλειστικά σε παρεμβάσεις μείωσης των φορολογικών βαρών.
  2. Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος του 2020 θα διατεθεί κατά 75% σε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και κατά 25% σε κοινωνικές δαπάνες, ενώ αυτός των ετών 2021- 2022 θα διατεθεί ισόποσα μεταξύ φορολογικών ελαφρύνσεων καικοινωνικών δαπανών.

Στο Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνονται τα ήδη ψηφισμένα μέτρα, όπως η αναπροσαρμογή των συντάξεων το 2019 (ύψος 1,434 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή στις κύριες συντάξεις πλην Δημοσίου και 1,121 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων του Δημοσίου) και η μείωση του αφορολόγητου το 2020 (παρέμβαση ύψους 1,920 δισ. ευρώ).

Το σύνολο των παρεμβάσεων στα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 3,020 δισ. ευρώ το 2019, αλλά σε καθαρή βάση το σύνολο των επικαιροποιημένων παρεμβάσεων περιορίζεται σε 2,156 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, συμπεριλαμβάνονται τα ψηφισμένα αντίμετρα, τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατ. ευρώ από το 2020, του φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% με ετήσιο κόστος 877 εκατ. ευρώ, καθώς και του φορολογικού συντελεστή 29% σε 26% για τις επιχειρήσεις με κόστος 461 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο εφαρμογής.

Οσον αφορά στο δημόσιο χρέος το προσεχές χρονικό διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, επισημαίνεται, καθώς πρέπει να επιβεβαιωθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση του Δημοσίου στις κεφαλαιαγορές και να συνεχιστούν οι επαφές με τους θεσμικούς εταίρους για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών διαθεσίμων ασφαλείας, τα οποία θα εξασφαλίσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη η αναμενόμενη ενσωμάτωση στο ύψος του δημοσίου χρέους, στο τέλος του 2022, των εκτιμώμενων αναβαλλόμενων τόκων που προέκυψαν στο πλαίσιο των αποφάσεων αναφορικά με το δεύτερο πρόγραμμα.

Το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 2% φέτος (στα 182,959 δισ. ευρώ) και στη συνέχεια, κατά 2,4% το 2019 (στα 189,743 δισ. ευρώ), κατά 2,3% το 2020 (στα 197,218 δισ. ευρώ), κατά 2,1% το 2021 (στα 204,572 δισ. ευρώ) και κατά 1,8% το 2022 (στα 212,002 δισ. ευρώ). Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να διπλασιάσει τη συνεισφορά της στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2019, και να τη διατηρήσει περίπου στο 0,8% του ΑΕΠ στην υπόλοιπη μεσοπρόθεσμη περίοδο. Τα στοιχεία υποδηλώνουν συνέχιση της ανοδικής τάσης στην απασχόληση μισθωτών, με μέσο ρυθμό 1,2% την περίοδο 2019- 2022, με αποτέλεσμα αποκλιμάκωση της ανεργίας από 19,9% εφέτος,σε 18,2% το 2019, σε 16,6% το 2020, σε 15,4% το 2021 και σε 14,3% το 2022.

Επίσης για το 2018 προβλέπεται η υλοποίηση έργων που αντιστοιχούν σε πόρους συνολικού ύψους 6,75 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, την περίοδο 2018- 2022 προβλέπονται συνολικά έσοδα ύψους 3,955 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Τα έσοδα του 2018 θα προέλθουν από τους διαγωνισμούς που έχουν κλείσει σε προηγούμενα έτη και λαμβάνονται οι επόμενες δόσεις, την πώληση λοιπών ακινήτων, καθώς και νέους διαγωνισμούς που θα διεξαχθούν ή διεξήχθησαν και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο έτος. Από το 2019 και μετά, τα έσοδα θα προέλθουν κυρίως από διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να διεξαχθούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, όπως π.χ. Εγνατία Οδός, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ κ.ά.

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι με διάταξη του πολυνομοσχεδίου ορίζεται πως το υπερταμείο αμετάκλητα και άνευ όρων εγγυάται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) την έγκαιρη εκπλήρωση από το δικαιούχο κράτος- μέλος των υποχρεώσεων του δικαιούχου κράτους μέλους βάσει της σύμβασης, και υπόσχεται στον ESM ότι κάθε φορά που το δικαιούχο κράτος- μέλος δεν καταβάλλει ποσό οφειλόμενο βάσει ή σε σχέση με τη σύμβαση, το υπερταμείο μετά από αίτημα θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης, εφόσον τα συνολικά καταβλητέα ποσά βάσει αυτής της εγγύησης δεν θα υπερβαίνουν συνολικά τα 25 εκατ. ευρώ.

Τους βουλευτές των ΑΝΕΛ ενημέρωσε ο Ε.Τσακαλώτος

Η εκταμίευση της υποδόσης από τον ESM καθυστέρησε λόγω μιας τυπικής εκκρεμότητας και θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 15 Ιουνίου, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ενημέρωση στην οποία προέβη για το πολυνομοσχέδιο στη Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος είχε πει ότι η εκταμίευση της υποδόσης θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ενημέρωσε τους βουλευτές για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και για το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ το χαρακτήρισε «εύκολο», εκτιμώντας ότι οι βουλευτές θα το υπερψηφίσουν.

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι «όλοι έχουν τον προβληματισμό τους, αλλά οι αυξήσεις είναι πολύ περιορισμένες», ενώ πρόσθεσε ότι για τον ΕΝΦΙΑ θα έλθει νομοτεχνική βελτίωση στις Επιτροπές της Βουλής, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Επίσης, χαρακτήρισε την τοποθέτησή του αναφορικά με τις συντάξεις «συνοπτικότατη και περιεκτικότατη», καθώς επανέλαβε όσα είπε και στην ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την μεριά του, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών «μας μεταβίβασε την αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μετά την έξοδο από το μνημόνιο», προσθέτοντας ότι «εποπτεία θα υπάρχει, αλλά το σημαντικό είναι ότι βγαίνουμε από την επιτροπεία», ενώ ερωτηθείς αν πείστηκαν από την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Λαζαρίδης απάντησε χαρακτηριστικά «ναι, μας έπεισε».

Σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM  όπου αναμένονταν να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι προσπάθειες, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους. Χρονικός ορίζοντας, το Eurogroup  της 21ης Ιουνίου, στο οποίο πιθανότατα θα δώσει το παρών και η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Ελλάδα τελειώνει τον Αύγουστο με τα μνημόνια, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στα  θετικά στοιχεία που καταγράφονται σε δημοσιονομικά, ανάπτυξη και ανεργία.

Για ανικανότητα κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ

Για αδιαφορία και ανικανότητα που προκαλεί καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ με αφορμή την σχετική απόφαση του ESM. Πηγές της ΝΔ τονίζουν πως η κυβέρνηση τα πάει περίφημα με τους πλειστηριασμούς, δυσκολεύεται, όμως, όπως επισημαίνουν, να δώσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, όπως επιβεβαιώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που παραμένουν υψηλές.

«Η αδιαφορία και ανικανότητά της προκαλεί μια ακόμη καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που θα έδινε ανάσα στον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ μόλις προ ολίγων ημερών είχε προειδοποιήσει με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση για το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη» συμπληρώνουν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος