Κυβέρνηση και ΕΕ επικρίνουν το ΔΝΤ για τις θέσεις που πρόβαλε ότι δεν επιθυμεί λιτότητα στην Ελλάδα. Για ανόητους τεχνοκράτες που επιμένουν στο λάθος, μίλησε από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος εμμέσως στο άρθρο του Πόλ Τόμσεν, ενώ νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος επέκρινε τη στάση των υψηλόβαθμων στελεχών του ΔΝΤ σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, τους φόρους και τις συντάξεις στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκοί κύκλοι αμφισβητούν την αξιοπιστία των στοιχείων στα οποία βασίζει το ΔΝΤ την κριτική του προς το ελληνικό πρόγραμμα. Αποστάσεις από το ΔΝΤ έλαβαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και ο ESM.

Ο πρωθυπουργός, κατηγόρησε τους δανειστές για έλλειψη ευαισθησίας σχετικά με τα ιδιαίτερα προβλήματα των ελληνικών νησιών.

Κυβερνητικές πηγές δεν έκρυψαν την έντονη ενόχλησή τους για τις αρνητικές εκτιμήσεις που έκανε το Ταμείο σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010- 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχε. Από την έναρξη της εφαρμογής του τρίτου προγράμματος το 2015, το ΔΝΤ κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

 

Είχε προηγηθεί το κείμενο για την ελληνική οικονομία που συνυπογράφει ο Πολ Τόμσεν στον ιστότοπο του ΔΝΤ, όπου υποστηρίζει ότι οι Βρυξέλλες και η Αθήνα φέρουν την ευθύνη για το περιεχόμενο του Προγράμματος

«Το ΔΝΤ δεν απαιτεί περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους Ευρωπαίους για ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, παρά τις συμβουλές μας να μην το κάνει. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και της φορολογικής διοίκησης, διότι έχει ένα γενναιόδωρο σύστημα φοροαπαλλαγών και συνταξιοδοτικών παροχών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Τόμσεν για διαστρέβλωση της αλήθειας.

Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει ακόμη σε τίποτα σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018, ανέφερε ο υπουργός στη βρετανική εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας ότι υψηλά πλεονάσματα για μια οικονομία όπως αυτή της Ελλάδας δεν έχουν καμία οικονομική ή πολιτική λογική.

«Το ΔΝΤ έχει κάνει ελάχιστα για να αμβλύνει την πίεση των πιστωτών προς την Ελλάδα. Αντί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τους στόχους των πλεονασμάτων, βάζει όλη την πίεση σε εμάς για να καθορίσουμε νέα μέτρα λιτότητας για μετά το 2019. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να προτιμά το 1,5%, αλλά σε καμία στιγμή της συζήτησης δεν υπαινίχτηκε καν ότι αν δεν μειωθούν τα πλεονάσματα, τότε δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.» σημείωσε.

Ιδιαίτερα αιχμηρά ήταν τα σχόλια και των Ευρωπαίων για τους ισχυρισμούς του κ. Τόμσεν, που χαρακτήρισαν «παραπλανητικό» τον ισχυρισμό του ΔΝΤ ότι το 50% των Ελλήνων φορολογουμένων εξαιρούνται από τη φορολόγηση του εισοδήματος. «Η στάση του ΔΝΤ δεν είναι εποικοδομητική. Έχουν πέσει έξω πολλές φορές στους υπολογισμούς τους. Είναι απαράδεκτη η απαίτησή τους να κοπούν κοινωνικά επιδόματα» είπαν κοινοτικές πηγές.

«Οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM είναι συμπαγείς και μπορούν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές», σημείωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ.

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι το προσωπικό του ΔΝΤ δημοσίευσε άρθρο για τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που ένας νέος γύρος συνομιλιών αρχίζει στην Αθήνα. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση κεκλεισμένων των θυρών» δήλωσε εκπρόσωπος του ESM.

Το θέμα απασχόλησε και τη σημερινή πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών, στο πλαίσιο του νέου κύκλου διαβουλεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνεται μέσω blogs διαμήνυσε η ελληνική πλευρά προς το ΔΝΤ. Η απάντηση που δόθηκε από τη πλευρά του ΔΝΤ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ήταν ότι το Ταμείο δεν ήθελε να δυσκολέψει την διαπραγμάτευση, αλλά να καταγράψει τις θέσεις του.

Απαντήσεις για την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τις απαιτήσεις του Ταμείου για νέα μέτρα έδωσε από τη Λάρισα και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, δηλώνοντας βέβαια αισιόδοξος πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα. Ο κ. Παππάς παρευρισκόμενος στα εγκαίνια έκθεσης πολιτικής φωτογραφίας που διοργάνωσε η τοπική εφημερίδα «Ελευθερία», τόνισε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα υπάρχει όχι γιατί το ζήτησε η Ελλάδα, αλλά άλλοι.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσαν τα κόμματα.

Η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα υπερψηφίσει τη διάταξη για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση τους εξαπατά όταν μιλάει για 13η σύνταξη, ενώ συμπληρώνει ότι το βοήθημα θα έπρεπε να το λάβουν και άνεργοι.

Τα βάρβαρα μέτρα δεν θα έχουν ημερομηνία λήξης στο τέλος του προγράμματος το 2018, σχολίασε το ΚΚΕ.

Για αποτυχία της κυβέρνησης στην κρίσιμη διαπραγμάτευση έκανε λόγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Η τακτική της κυβέρνησης είναι να ρίχνει διαρκώς το φταίξιμο για τις δικές της επιλογές σε άλλους, σχολίασε το Ποτάμι.

Το ότι ο Γ. Παπανδρέου, ο Α. Σαμαράς και τώρα, ο Α. Τσίπρας δεν πραγματοποιούν τις μεταρρυθμίσεις και κοροϊδεύουν, αυτό μας έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα στα μάτια των ξένων. Οι δανειστές, αξιώνουν έργα και όχι λόγια, σημείωσε η Ένωση Κεντρώων.

Ο νέος γύρος συζητήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες με στόχο να κλείσει η συμφωνία για όσο τον δυνατόν περισσότερα σημεία. Μεταξύ αυτών είναι και ο προϋπολογισμός του 2018. Την Τετάρτη το πρόγραμμα των συνατήσεων διαμορφώνεται ως εξής: Στις 15.30 εξωδικαστικός συμβιβασμός και στις 18.00 θέματα σχετικά με το νέο υπερταμείο, την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας.

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, Ρεπορτάζ Ακης Αθανασόπουλος

Σχετικές ειδήσεις:

Μοιράσου το άρθρο: