“Μετωπική” στη Βουλή για την πρωτοβάθμια περίθαλψη

Σε πεδίο αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στη Βουλή. Μετά την πρωινή αντιπαράθεση ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη και τους εκπροσώπους της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, η συζήτηση συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους.

«Το θέμα δεν είναι αν υπάρχουν καθυστερήσεις ή αν υπάρχει ταλαιπωρία του κόσμου – σαφώς και υπάρχει -, αλλά αν είναι μειούμενη. Γίνεται συστηματική προσπάθεια και ήδη αρχίζει και αποδίδει και να βελτιώνεται η λειτουργία και η απόδοση των δημόσιων νοσοκομείων», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Σημείωσε ότι γίνεται «παρέμβαση στο ζήτημα της καθολικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών και σήμερα κλείνουμε μια εκκρεμότητα για τα βεβαιωμένα χρέη προς τη ΔΟΥ των ανασφάλιστων πολιτών».

Επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα «λειτουργίας και στελέχωσης αυτόνομων τμημάτων επειγόντων περιστατικών, ενισχύονται οι μονάδες εντατικής θεραπείας και δίνεται η δυνατότητα προκήρυξης 150 θέσεων για να κλείσει η συζήτηση περί ανεπαρκειών δημόσιων κλινών ΜΕΘ».

«Ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε το κενό τη δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας στα αστικά κέντρα. Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 υπήρξε στόχευση να πάει η πρωτοβάθμια φροντίδα στα χέρια του ιδιωτικού τομέα. Και τότε η ΝΔ έλεγε τα ίδια, ότι είναι μια παρέμβαση που πλήττει την ιδιωτική πρωτοβουλία και τους νέους γιατρούς. Αυτά έλεγε η ΝΔ πριν από 35 χρόνια, αυτά λέει και σήμερα» τόνισε ο υπουργός υγείας.

Ο κ. Ξανθός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι με τον νόμο 4238 οι δομές αποδιοργανώθηκαν πλήρως και οδηγήθηκαν 3.000 ειδικευόμενοι γιατροί σε έξοδο. «Εμείς έχουμε προσλάβει επικουρικούς γιατρούς και έχουμε αυξήσει τη θητεία από 1 στα 2 χρόνια» είπε. «Προσθέτουμε δομές, αναπτύσσουμε σε 239 νέα σημεία αποκεντρωμένες δομές με εγγύτητα στην κοινότητα και θα προσληφθούν 3,000 άτομα» υπογράμμισε ο κ. Ξανθός σημειώνοντας ότι σήμερα υπέγραψε την προκήρυξη των θέσεων.

«Μας λέτε ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να ενισχύσουμε το κράτος. Είναι προσβλητικό στη χώρα με το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας στην Ευρώπη, να μιλάτε κάποιοι για κρατισμό. Είμαστε προκατειλημμένοι υπέρ των δημοσίων συστημάτων που είναι η απάντηση στη φτωχοποίηση», τόνισε.

«Από τη νεοφιλελεύθερη λογική της ατομικής ευθύνης για την αρρώστια που έχει ο κάθε ασθενής, κάνουμε το βήμα για να περάσουμε σε ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, όπου η πολιτεία έχει την ευθύνη να παρέχει καθολική κάλυψη και προαγωγή υγείας στον πληθυσμό στον τόπο κατοικίας του, η οποία με οργανωμένο τρόπο προλαμβάνει, κατευθύνει, συνταγογραφεί και παραπέμπει σε ανώτερες δομές του συστήματος» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης .

Τόνισε ότι «πρόκειται για μια κοινωνική συμμαχία με τις νέες γενιές οι οποίες βρέθηκαν εκτός Ελλάδας, εκτός ΕΣΥ, εκτός ΕΟΠΥΥ, ή αναγκάστηκαν σε ατομικές συμβάσεις εργασίας με 50 ευρώ», και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι τα προηγούμενα χρόνια συμμάχησε «με τον μεγάλο ιδιωτικό τομέα, στον οποίο είχατε εκχωρήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα και με κάποια στρώματα παλιών γιατρών που έβγαζαν όχι μόνο τον μισθό που είχαν». «Κάνουμε βήματα ώστε ο ιδιωτικός τομέας να έχει συμπληρωματικό ρόλο και όχι κυρίαρχο ρόλο στον οποίο εσείς ωθήσατε ενεργητικά και παθητικά, με αυτά τα οποία κάνατε τα προηγούμενα χρόνια», είπε.

Κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είπε ψέματα όταν ανεφερε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει 159 τροπολογίες. «Σε 11 νομοσχέδια η κυβέρνηση κατέθεσε και ψήφισε 85 τροπολογίες, οι άλλες 74 ήταν αυτές που είχαν καταθέσει οι βουλευτές των άλλων κομμάτων» είπε.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής λαμβάνοντας το λόγο είπε πως στο δημόσιο σύστημα υγείας συγκαταλέγεται και ο ιδιώτης ο οποίος έχει σύμβαση με το δημόσιο, και απηύθυνε ερώτημα στον υπουργό Υγείας: «Ο στόχος σας είναι, κ. υπουργέ, να φτιάξετε το πλήρες σύστημα δημόσιας υγείας και να σταματήσετε για πάντα το ιδιωτικό σύστημα; Με τον νόμο του κ. Λοβέρδου, ο ΕΟΠΥΥ έδωσε στον πολίτη την δυνατότητα με ελάχιστες υποχρεώσεις και πολλές φορές με μηδενική συμμετοχή, να εξετάζεται στην ιδιωτική κλινική της γειτονίας του, αντί να περιμένει με τις ώρες στο ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα πάψουν οι ασθενείς στο μέλλον να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις ιδιωτικές κλινικές;».

Ακόμα κατηγόρησε τον  υπουργό ότι λέει μισές αλήθειες «Λέτε ότι ακολουθείτε το μοντέλο της Πορτογαλίας. Λέτε μισές αλήθειες. Ο οικογενειακός γιατρός στην Πορτογαλία υπογράφει συμβόλαιο αποδοτικότητας, που αν δεν το τηρήσει απολύεται. Εσείς παίρνετε το δικό σας, το συριζαίικο μοντέλο. Λέτε πάρτε τα λεφτά των φορολογουμένων και πετάχτε τα», είπε.

«Ετοιμάζετε μια καυτή πατάτα για την επόμενη κυβέρνηση, εμείς όμως θα λειτουργήσουμε διαφορετικά», δήλωσε επί του νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου.

Όπως είπε η κινητήριος δύναμη του νομοσχεδίου είναι οι μνημονιακές υποχρεώσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση, και η ικανοποίηση ενός κομματικού κοινού. «Ο οικογενειακός γιατρός, όταν δεν επιτρέπετε στον πολίτη να τον επιλέξει μόνος του, γίνεται ο κομματικός ινστρούκτορας, ο κομματικός γιατρός. Υποτιμάτε, υποβιβάζετε και εξευτελίζετε την έννοια αυτή», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και κατέληξε κατηγορώντας την κυβέρνηση: «Θέλετε ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας που δομεί συμφέροντα, δαπανώντας πόρους».

«Η κυβέρνηση αποδέχεται ότι η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας πρέπει να προσαρμοστεί στις δημοσιονομικές ανάγκες, στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους και των συμφερόντων των δανειστών και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του μεγάλου κεφαλαίου. Από αυτήν την άποψη βρίσκεστε στο ίδιο επίπεδο με αυτό που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σιγά τη σύγκρουση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Καμία τομή δεν κάνετε, και δεν κάνετε καμία τομή γιατί θέλετε να βάλετε τον κόσμο να αποδεχθεί τη μίζερη πραγματικότητα που θέλετε να διαμορφώσετε», σημείωσε. «Τι είδους αναβάθμιση της φροντίδας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, και μάλιστα σε επίπεδο πρόληψης, εξέτασης και θεραπείας μπορεί να κάνει ένας γιατρός, ένας νοσηλευτής και ένας διοικητικός υπάλληλος για 10.000 άτομα;», διερωτήθηκε, αναφερόμενος στη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας.

Μιλώντας για τη χρηματοδότηση που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι διασφαλισμένη, διερωτήθηκε τι θα γίνει άμα τελειώσει το ΕΣΠΑ ή σταματήσει η χρηματοδότηση;.

«Εμείς λέμε πολύ καθαρά στους εργαζόμενους ότι δεν πρέπει να αποδεχθούν αυτό το τερατούργημα», κατέληξε ο κ. Καραθανασόπουλος

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος