Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για το Κυπριακό, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία φέρει την ευθύνη της αποτυχίας των συνομιλίων και έκανε σαφές πως «λύσεις εκτός πλαισίου ΟΗΕ καθώς και ότι ό,τι άλλο υπονόησε η τουρκική πλευρά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά». «Είναι εκτός συζήτησης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε για μία χαμένη ευκαιρία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η προσπάθεια θα πρέπει εκκινήσει και πάλι, αφού ληφθούν υπόψη τα πολιτικά δεδομένα εντός και εκτός Κύπρου.

«Αθήνα και Λευκωσία έχουμε συμφωνήσει ότι το καθεστώς παράνομης κατοχής και ουσιαστικής διχοτόμησης είναι απαράδεκτη. Και πράγματι είναι γεγονός ότι και στην παγκόσμια κοινή γνώμη αντιλαμβάνονται το δίκαιο των ελληνικών και κυπριακών θέσεων. Και στη Νέα Δημοκρατία σήμερα, ως σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση και ως αύριο υπεύθυνη κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια δίκαιη λύση, για μία βιώσιμη λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είπε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επανέλαβε τη στήριξή του αναφορικά με τη μη αναβολή στο θέμα των γεωτρήσεων και επανέλαβε πως «Το μήνυμά μας είναι καθαρό. Καμία αμφισβήτηση δεν είναι νοητή. Καμία ενέργεια παρεμπόδισης άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι αποδεκτή».

«Τα εθνικά θέματα είναι πολύ σοβαρά για να αντιμετωπίζονται από ορισμένους με ελαφρότητα. Το βάρος της ελληνικής Ιστορίας είναι μεγάλο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιφύλαξη Μητσοτάκη για τον χρόνο υλοποίησης της απόφασης σχετικά με τον Φάκελο της Κύπρου

Σε νεότερη παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τέσσερις επισημάνσεις.

Πρώτον είπε ότι άκουσε τον κ. Καμμένο να αναφέρει ότι για πρώτη φορά σε διαπραγμάτευση για τον Κυπριακό ετέθη ζήτημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων με τόσο μεγάλη έμφαση.

«Είναι λάθος αυτό κ. Καμμένε. Αποτελεί πάγια ελληνική θέση. Καταθέτω δήλωση του κ. Κουμουτσάκου, τότε εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, το 2008», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεύτερον, με αφορμή σχετική τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε τον κίνδυνο όσο περνά ο χρόνος και δεν βρίσκεται λύση να θεωρήσουν οι επόμενες γενιές ότι το πλαίσιο στο οποίο γίνεται η προσπάθεια επίλυσης είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως είναι θετικό το γεγονός ότι σε επίπεδο ΟΗΕ τίθεται το θέμα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων με μεγαλύτερη έμφαση.

Τρίτον, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στο Φάκελο της Κύπρου εξέφρασε την επιφύλαξή του για τον χρόνο υλοποίησης αυτής της απόφασης και τέταρτον με αφορμή αναφορά του Βασίλη Λεβέντη για το θέμα της ΠΓΔΜ, υπενθύμισε ότι επίσημη και επικυρωμένη θέση από την ελληνική αντιπροσωπεία υπάρχει και είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και μετά τις διαπραγματεύσεις στο Βουκουρέστι.

«Το ερώτημα είναι κ. πρωθυπουργέ και κ. Καμμένε αν αυτή η θέση αντιπροσωπεύει την κυβερνητική πλειοψηφία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σχετικές ειδήσεις

Μοιράσου το άρθρο: