Περίπου μία ώρα κράτησε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ συμφώνησαν να επικοινωνήσουν και πάλι την Τρίτη για να συνεχίσουν τη συνομιλία τους, ωστόσο ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη λίγο αργότερα εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία. Διπλωματικές πηγές  επαναλαμβάνουν ότι η μόνη συμφωνία που μπορεί να υπάρξει είναι συμφωνία για όλα και ότι βασικές προϋποθέσεις για επίλυση του Μακεδονικού αποτελούν η σύνθετη ονομασία erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε τηλεοπτική συνέντευξή του χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία αποφασιστικό βήμα, δηλώνοντας πως τελειώσαμε με τον αλυτρωτισμό και πως μετά την αυριανή επικοινωνία θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς ο κ. Ζάεφ θα έχει επιλέξει ένα από τα ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι.

«Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Βάλαμε το χέρι στην καρδιά και είπαμε ό,τι δυσκολίες και αν έχει η λύση, συμφέρει τον τόπο» τόνισε και επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική πολιτική σκηνή να αποφασίσει ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί, προς όφελος και των δύο πλευρών».

Υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά θέλει «μια συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο, μία συμφωνία που να έχουν κέρδος και οι δύο πλευρές.

«Την συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού. Αποσαφήνισε δε ότι όσον αφορά στη γλώσσα «θα προσδιορίζεται ότι αυτή  η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες«. «Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι- Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία– ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην αυριανή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς ο κ. Ζάεφ θα έχει επιλέξει ποιο από αυτά θέλει.

Παράλληλα επέκρινε τη ΝΔ ζητώντας να πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκαν οι κυβερνήσεις της και ποιό θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν απαντά η ΝΔ στο ερώτημα είτε γιατί ντρέπονται, είτε γιατί δεν ξέρουν τι διαπραγματεύθηκαν, είτε γιατί δεν ξέρουν από διπλωματία.

Από την πλευρά του ο Ζ. Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Πιστεύω ότι η αισιοδοξία μου για την επίλυση του θέματος του ονόματος θα υλοποιηθεί » δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και απομένει να διευκρινισθούν όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα ώστε αύριο με τον πρωθυπουργό Τσίπρα να ανακοινώσω την ευχάριστη είδηση», ανέφερε ο Ζάεφ.

Τη σημερινή επικοινωνία μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών είχε προανήγγειλει το πρωί ο Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.

Νωρίτερα, επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι συνεχίζει τη μυστική διπλωματία για το Σκοπιανό, εξαπέλυσε η ΝΔ, τονίζοντας ότι κρατά στο σκοτάδι τους πολίτες και κινείται σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Ακολουθεί μια αναδρομή στις διαβουλεύσεις  των τελευταίων έξι μηνών για επιλυθεί  το διπλωματικό θέμα που άνοιξε με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βίντεο-Ρεπορτάζ Γιάννης Φασουλάς, Κάτια Αντωνιάδη, Κώστας Σκουλάς

Σχετικές ειδήσεις

Μοιράσου το άρθρο: