Η στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ και η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα στήριξης του Τύπου και διατήρησης της απασχόλησης στις επιχειρήσεις των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης, σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής . Ερωτηθείς για τη θεσμοθέτηση εισφοράς 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ, υπέρ του Ταμείου επικούρησης και περίθαλψης των δημοσιογράφων, και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κυρίως για τον Τύπο, ο Νίκος Παππάς απάντησε ότι «ο λογαριασμός του ΕΔΟΕΑΠ, δεν θα έβγαινε χωρίς αυτή την επιβάρυνση».

Στη συζήτηση αυτή, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών είχαν καταθέσει σειρά αιτημάτων, μεταξύ των οποίων:

1.Να αποσυρθεί η ΕΡΤ από τις διαφημίσεις.

2. Να χρεώνονται δορυφορικές, πλατφόρμα και ΕΡΤ με 3 ευρώ ανά συνδρομητή / μήνα (σ.σ. γύρω στα 36 εκατ. ευρώ τον χρόνο), τα οποία θα πιστώνονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

3. Να καταργηθεί η εισφορά 1,5% υπέρ του κινηματογράφου.

4. Να μειωθεί ο κατώτατος αριθμός εργαζομένων ανά κανάλι από 400 στους 300.

5. Να υπολογίζονται στον αριθμό των εργαζομένων και όσοι εργάζονται σε εταιρείες υπεργολάβους των καναλιών.

6. Να αρθεί κάθε περιορισμός σε σχέση με την προέλευση κεφαλαίων.

7. Να μηδενιστεί ο φόρος διαφήμισης.

Η μείωση του φόρου διαφήμισης δεν χαρίζει τίποτα σε κανέναν είπε ο Νίκος Παππάς σχετικά με τη ρύθμιση μείωσης του συντελεστή φόρου διαφήμισης από το 20% στο 5% που ήρθε χθες με τροπολογία στη Βουλή.

«Από τον φόρο αυτόν το Δημόσιο έχει εισπράξει σε αυτά τα τρία χρόνια, περισσότερα από 90 εκατ. ευρώ. Η μείωση του φόρου διαφήμισης αφορά μόνο τους αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς. Γι αυτούς θα ελαφρυνθεί ο φόρος διαφήμισης, αλλά θα επιβαρυνθούν από το κόστος της τηλεοπτικής άδειας, η σχετική τροπολογία έχει ημερομηνία εφαρμογής την 1η Απρίλη του 2018, και την επιβάρυνση για τον ΕΔΟΕΑΠ. Επίσης το Δημόσιο θα αυξήσει τα έσοδά του από την αύξηση της απασχόλησης στους πανελλαδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτή τη στιγμή στους σταθμούς αυτούς εργάζονται γύρω στα 1.800 άτομα και μετά την αδειοδότηση υποχρεωτικά θα εργάζονται 2.800 τουλάχιστον», δήλωσε ο κ.Παππάς.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1

 

Μοιράσου το άρθρο: