«Δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό και να υπάρχουν στρατεύματα πάνω στο νησί», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ευαγγελία Μπαλτατζή και Ξενοφώντα Ζηκίδη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σύριζα, Νίκος Ξυδάκης.

«Η ελληνική πλευρά ως εγγυήτρια δύναμη έχει θέσει ως προϋπόθεση την απόσυρση στρατευμάτων κατοχής και την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων, ο οποίος στην ουσία παραβιάστηκε το 1974 όταν ένας από τους εγγυητές έκανε εισβολή και κατοχή», πρόσθεσε ο κ. Ξυδάκης και επισήμανε ότι «οι εξελίξεις δείχνουν πως, τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς το πράσινο φως από την Άγκυρα».

«Εάν η λύση είναι χειρότερη από τη μη λύση, κάνεις διαχείριση της κατάστασης, γιατί η υπάρχουσα μπορεί να είναι πιο κατάλληλη από μια άλλη που θα σε βάλει σε περιπέτεια», τόνισε, και υπογράμμισε ότι «η πρόταση της άλλης πλευράς για αποχώρηση των στρατευμάτων σε βάθος 15 ετών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Ο κ. Ξυδάκης επέδωσε τις νέες δηλώσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης στην πίεση που δέχεται στα Νότιο- Ανατολικά του σύνορα, ωστόσο επισήμανε ότι με τις τοποθετήσεις του αυτές προκαλεί δευτερογενή αναταραχή στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια. «Όλα τα περασμένα χρόνια ακολούθησε πολιτική που θα τον αναδείκνυε ως περιφερειακή δύναμη, όμως αυτή του η επιλογή τον έφερε σε κακή σχέση με τους γείτονές του και με τις μεγάλες δυνάμεις και τώρα κινδυνεύει να βρεθεί στριμωγμένος από μη φίλιες δυνάμεις στη συνοριογραμμή του», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Για τις δηλώσεις του Έντι Ράμα, δήλωσε πως προσπαθεί να επιλύσει τα εσωτερικά του αδιέξοδα με τη ρητορική της μεγάλης Αλβανίας και επισήμανε πως με την πρακτική του αυτή δημιουργεί προβλήματα και αποσταθεροποιεί γείτονες.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: