Μεγάλο, αλλά όχι διατηρήσιμο χαρακτηρίζουν στη ΝΔ το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώθηκε, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα πλεόνασμα το οποίο βασίστηκε, όπως λένε, στην υπερφορολόγηση (τα μέτρα ήταν 5 φορές περισσότερα απ’ όσα χρειάζονταν), στη στάση πληρωμών, στα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα και στις κατασχέσεις.

Στη ΝΔ αναρωτιούνται για το τί κερδισε η κυβέρνηση διαπραγματευόμενη επί ένα χρόνο, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι εγκλωβισμένη εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών, αφού έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα αν η διαπραγμάευση δεν κλείσει -σενάριο που θεωρούν ότι έχει τις μικρότερες πιθανότητες- η χώρα χρεοκοπεί αλλά ακόμα και αν κλείσει τελικώς η χώρα θα σέρνεται.

Επίσης, βλέπουν ότι έρχεται με ευθύνη της κυβέρνησης ένα τέταρτο μνημόνιο από το παράθυρο αφού τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις μετά το 2018 τις εκλαμβάνουν ως ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς μάλιστα να συνοδεύεται από χρήματα. Θεωρούν μάλιστα επικίνδυνο το γεγονός ότι εξαιτίας των κυβερνητικών ολιγοριών η συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα διεξάγεται πλέον μέσα στον κύκλο των ευρωπαϊκών εκλογών και πως ο κάθε Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει στο μυαλό του τις κάλπες στη χώρα του όταν μιλάει για το χρέος.

Εν τω μταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι οι δανειστές βρήκαν «μπόσικο» τον κ. Τσίπρα και του φορτώνουν μέτρα που υποθηκεύουν τη χώρα και θα πρέπει να πάρουν οι επόμενες κυβερνήσεις, κυρίως υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια. Χαρακτήρισε επίσης, τα αντίμετρα ως ανύπαρκτα και ως επικοινωνιακό πακέτο. «Αντίμετρα είναι η χρυσόσκονη και τα καθρεφτάκια τα οποία οι κύριοι θεωρούν τους Έλληνες πολίτες ιθαγενείς και θέλουν να τους τα κουνήσουν το 2017 για το 2019 αν τα πλεονάσματα είναι πάνω από 3,5% και για ό,τι ποσοστό πάνω από αυτό υπάρχει» υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Γνωστοποίησε επίσης ότι το κόμμα του θα φέρει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής το θέμα της Βενεζουέλας.
«Κτίστηκε ένα επικοινωνιακό οικοδόμημα και τώρα ξαφνικά που σκοτώνεται ο κόσμος στη Βενεζουέλα, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλά κανείς. Επικρατεί σιγή και η κυβέρνηση θα πρέπει να τοποθετηθεί επισήμως», συμπλήρωσε. Κατηγόρησε τέλος τον πρωθυπουργό ότι εκχώρησε τη δυνατότητα για κούρεμα του χρέους και περιορίζει τον ρόλο της ΔΕΗ από το 95% στο 50% της αγοράς. Συμπλήρωσε ωστόσο την πάγια θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για 66% ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γιάννης Τρουπής