Με ειρωνεία απευθύνθηκε προς την Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, από τα κατεχόμενα της Κύπρου. Αναφερόμενος στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, είπε ότι αυτό παραπέμφθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που «δείχνει εξαιρετική ευφυΐα» και πως έχει γίνει συνήθεια να παραπέμπεται κάθε θέμα στις Βρυξέλλες, για να εξασφαλιστεί η υποστήριξη από εκεί.

Όμως τέτοιες πρωτοβουλίες δεν οδηγούν πουθενά, σημείωσε ο Μπ. Γιλντιρίμ, και «δεν επιδεινώνουν ούτε βελτιώνουν τη σχέση μας με την ΕΕ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τουρκική Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως το Αιγαίο πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης, και πως, «αν πρόκειται να γίνει εξόρυξη, αρμόδιες είναι η βόρεια και η νότια Κύπρος»: «Για οποιαδήποτε εργασία για την οποία δεν συμφωνούν οι δύο πλευρές, αυτό για μας θα αποτελέσει παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της βόρειας Κύπρου».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα του Κυπριακού Τύπου, είπε ότι «δεν έχουν καμία πληροφορία ότι έχει πραγματοποιηθεί ανάπτυξη του 6ου Στόλου των ΗΠΑ».

Επίσης, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι με προκλητική δήλωση κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να αποφεύγει τη ρητορική, η οποία δεν ταιριάζει στο αξίωμά του και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει άσκοπη ένταση».

Σχετικές ειδήσεις: 

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου
Πηγή: ΕΡΤ1

 

Μοιράσου το άρθρο: