Περίπου 880.000 εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις από την ερχόμενη Παρασκευή, 1η Φεβρουαρίου, μετά την αναδιαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Περίπου 600.000 είναι οι εργαζόμενοι που θα έχουν αύξηση αποδοχών και 280.000 πολίτες θα ωφεληθούν από την αύξηση των επιδομάτων. Την αύξηση αλλά και την κατάργηση του υποκατώτατου, εισηγήθηκε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Για μια απόφαση εμβληματική για τους εργαζόμενους της χώρας, έκανε λόγο η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου που υπέγραψε σήμερα την σχετική υπουργική απόφαση. Για το θέμα μίλησε απόψε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος.

Η υπουργική απόφαση ορίζει ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2019:

 • Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 650 ευρώ τον μήνα.
 • Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται στα 29,04 ευρώ την ημέρα.
 • Ο υποκατώτατος μισθός και το υποκατώτατο ημερομίσθιο για τους νέους έως 25 ετών καταργούνται.

«Με την αύξηση του κατώτατου μισθού κάνουμε πράξη την κορυφαία δέσμευση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και ειδικά των νέων, μέσω της κατάργησης της ρατσιστικής ηλικιακής διάκρισης του υποκατώτατου μισθού» επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας.

«Με την αύξηση του κατώτατου μισθού μετά από σχεδόν μία δεκαετία, ιδιαίτερα μετά τη δραματική μείωση που υπέστη το 2012 κατά 22% -και 32% για τους νέους- επιστρέφουμε στους εργαζόμενους ένα μέρος από όσα τους αφαίρεσαν οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στη χώρα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο» επεσήμανε ότι πρόκειται για μια «απόφαση ιδιαίτερου συμβολισμού και μεγάλης ουσίας για την καθημερινότητα των εργαζομένων και των νέων, για το μέλλον της εργασίας στη χώρα». «Ξεκινάμε να επιστρέφουμε στους εργαζόμενους ένα μέρος από όσα απώλεσαν την περίοδο της κρίσης, από όσα κυρίως τους αφαίρεσαν οι πολιτικές της λιτότητας στη χώρα», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Η κ. Αχτσιόγλου, απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση μείωσε τον κατώτατο μισθό, θέσπισε τον υποκατώτατο και ότι «ο κ. Μητσοτάκης κάνει ότι δεν το θυμάται και ότι είναι κάτι καινούργιο». Είπε, επίσης, ότι είναι υποκριτικό η ΝΔ να λέει ότι η αύξηση έπρεπε να έχει γίνει από το 2017 γιατί ο νόμος για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού προέβλεπε ότι δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος των μνημονίων, αντιθέτως, η σημερινή κυβέρνηση επιτάχυνε τη διαδικασία η οποία ξεκίνησε την επομένη της εξόδου από τα μνημόνια.

Αναφορικά με τον ισχυρισμό της ΝΔ ότι η αύξηση έγινε για να ξεχαστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, υπενθύμισε ότι, ήδη, από τον Σεπτέμβριο είχε ανακοινωθεί πως η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού θα ολοκληρωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Σχετικά με τη στάση της ΓΣΕΕ, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «είναι εξαιρετικά θλιβερό και προβληματικό το γεγονός ότι δεν προσήλθε στον κοινωνικό διάλογο για την αύξηση του κατώτατου μισθού». Στη διαδικασία, πρόσθεσε, προσήλθαν μόνο οι εργοδότες και η εργατική πλευρά δεν είχε εκπροσώπηση.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων συνιστά αναπτυξιακό παράγοντα» και σημείωσε ότι «οι μικρομεσαίοι εργοδότες πολύ ορθά εντοπίζουν ότι η αύξηση των μισθών σε μία οικονομία όπως η ελληνική τονώνει τη ζήτηση και την κατανάλωση και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη και της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας».

Η υπουργός ανέφερε ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού προσαυξάνονται και οι διαμορφωμένες τριετίες, ενώ αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα που συναρτώνται με αυτόν.

Η αύξηση του μηνιαίου μισθού από τα 586 στα 650 ευρώ και η κατάργηση του υποκατώτατου των 511 ευρώ επηρεάζει θετικά τις αμοιβές των εργαζομένων, καθώς παρασύρει συνολικά 24 επιδόματα.

Από 01/02/2019 η αύξηση διαμορφώνει τα εξής δεδομένα:

 • Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 650€/μήνα μικτά, από τα 586,08€ (αύξηση 11%).
 • Το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 29,04€/ημέρα μικτά, από τα 26,18€ (αύξηση 11%).
 • Ο υποκατώτατος μισθός καταργείται. Ο κατώτατος μισθός και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 650€/μήνα μικτά, από τα 510,95€ (αύξηση 27%).
 • Το υποκατώτατο ημερομίσθιο καταργείται. Το κατώτατο ημερομίσθιο και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 29,04€/ημέρα μικτά, από τα 22,83€ (αύξηση 27%).
 • Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόζονται αναλογικά και οι διαμορφωμένες τριετίες.
 • Το επίδομα ανεργίας αυξάνεται από τα 360€ στα 400€.
 • Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξάνεται από τα 586,08€ στα 650€.

Δείτε σχετικά παραδείγματα

Ποια είναι 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό:

 1. τακτικής επιδότησης ανεργίας,
 2. επίσχεσης εργασίας,
 3. μακροχρόνια ανέργων,
 4. ειδικό εποχικό,
 5. ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας,
 6. ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ,
 7. ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας,
 8. αφερεγγυότητας του εργοδότη,
 9. διαθεσιμότητας,
 10. παροχή προστασίας της μητρότητας,
 11. μαθητείας,
 12. ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ,
 13. πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης,
 14. ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων,
 15. ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών,
 16. επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών,
 17. επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων,
 18. επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών,
 19. επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών,
 20. βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
 21. βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ,
 22. βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ,
 23. άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι,
 24. προγράμματα απασχόλησης.
 25. Το Υπουργείο Εργασίας για τις δηλώσεις Βρούτση

  «Η ΝΔ και ο αρμόδιος τομεάρχης της, μάλλον επειδή τελούν σε άρνηση, επιμένουν να προσβάλλουν την κοινή λογική και τους ίδιους τους εργαζόμενους», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στις ανακοινώσεις της ΝΔ και του τομεάρχη Εργασίας του κόμματος, Γιάννη Βρούτση, σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

  Ακόμη το υπουργείο υπογραμμίζει: «Τα γεγονότα όμως είναι πεισματάρικα. Τους υπενθυμίζουμε ότι: Η ΝΔ μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 22% και κατά 32% για τους νέους έως 25 ετών, θεσπίζοντας τον λεγόμενο υποκατώτατο μισθό. Η σημερινή κυβέρνηση αυξάνει τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, καταργώντας τον υποκατώτατο μισθό. Η ΝΔ αύξησε την ανεργία και την έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ του 27,9%. Η σημερινή κυβέρνηση την έχει μειώσει κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες».

  «Όσον αφορά τους μισθούς, οι αλχημείες του κ. Βρούτση με τις καθαρές αμοιβές της μερικής απασχόλησης είναι προκλητικές. Οι αμοιβές στις οποίες αναφέρεται είναι αποτέλεσμα των μειώσεων του κατώτατου μισθού που επέβαλε η ΝΔ και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων. Αυτό το καθεστώς ανατρέπει η σημερινή κυβέρνηση με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων», συμπληρώνει.

  Επιπλέον το υπουργείο σημειώνει: «Όσον αφορά τη σύνθεση της απασχόλησης: η ΝΔ επιμένει να ξεχνάει ότι το 2018 οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 83.500 και το 72% αυτών ήταν πλήρους απασχόλησης. Όσο για τη σύνθεση των νέων προσλήψεων (και όχι των νέων θέσεων εργασίας) αυτή ανατράπηκε επί ΝΔ από 65% πλήρους απασχόλησης και 35% μερικής/εκ περιτροπής που ήταν το 2013 σε 55% μερικής/εκ περιτροπής και 45% πλήρους στο τέλος του 2014. Άρα τι ακριβώς κάνει ότι δεν γνωρίζει ο κ. Βρούτσης; Τα πεπραγμένα του ή τις συνέπειες αυτών;».

  «Συστήνουμε στη ΝΔ και τον αρμόδιο τομεάρχη της περισσότερη ειλικρίνεια και ψυχραιμία. Καμία ανακοίνωση δεν σβήνει τα πεπραγμένα του κόμματος που ταυτίστηκε με την ισοπέδωση των μισθών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

«Αν δεν είχαμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, δεν θα είχαμε αύξηση κατώτατου μισθού, δήλωσε στο Πρώτο πρόγραμμα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής», Νίκος Παππάς.
Όπως είπε οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν πάρει θετική θέση και έχει γίνει εξαντλητικός διάλογος από τη στιγμή που τέλειωσαν τα μνημόνια. Εξήγησε μάλιστα ότι αν πηγαίναμε στην προληπτική γραμμή πίστωσης που ήταν η γραμμή της ΝΔ και του κεντρικού τραπεζίτη, δεν θα υπήρχε αύξηση κατώτατου μισθού. Χαρακτήρισε μαύρη στιγμή όλης της διαδικασίας την απουσία της ΓΣΕΕ από το διάλογο, πρόσθεσε ο υπουργός. Το κύμα θετικών μέτρων που έρχονται είναι η απόλυτη ανάκτηση της πολιτικής πρωτοβουλίας εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να διορθώσει τις ακραίες αδικίες, τις ακραίες ανισότητες που δημιουργήθηκαν την εποχή των μνημονίων και θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

Θετικό έκριναν το μέτρο οι παραγωγικοί φορείς που ζητούν συμπληρωματικές κινήσεις.

Είχαμε από την αρχή επισημάνει ότι ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση η μείωση του τότε κατώτατου μισθού, και αυτό γιατί δεν είχαμε ποτέ εστιάσει το πρόβλημα στο μη μισθολογικό κόστος, δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.  «Πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας», τόνισε.

Ελπιδοφόρα χαρακτήρισε την αύξηση του κατώτατου και του υποκατώτατου μισθού ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο 104,9 FM, ενώ πρόσθεσε ότι η συνομοσπονδία υποδέχεται «θετικά την αύξηση του κατώτατου μισθού». «Η ελπίδα μας είναι πως θα βοηθήσει την αγορά» σημείωσε ο κ.Καρανίκας, επισημαίνοντας: «Θεωρούμε ότι οι καλύτεροι πελάτες μας είναι οι εργαζόμενοι μας».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων πρέπει να βελτιωθεί», τονίζει ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ σε κοινή ανακοίνωση. Το ύψος  των κατώτατων μισθών, που μπορεί να αντέξει η οικονομία, συνδέεται με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της, το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας, σημειώνουν.

Όπως υποστηρίζει ο ΣΕΒ, το βασικό κριτήριο για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι η παραγωγικότητα των διεθνώς εμπορεύσιμων κλάδων της οικονομίας καθώς οι εξαγωγές οδηγούν σήμερα κατά κύριο λόγο την ανάπτυξη και μία πιθανή κάμψη τους θα την επηρεάσει αντίστοιχα.

«Αναμενόμενη» και «εν πολλοίς αναγκαία» χαρακτηρίζει την προαναγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η επιλογή της κυβέρνησης να υιοθετήσει το ανώτατο όριο του ποσοστού αύξησης, που πρότεινε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό». Κι αυτό διότι, όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «δεν συνοδεύεται με παράλληλα μέτρα μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και των φορολογικών επιβαρύνσεων, τόσο των εργαζομένων, όσο και των εργοδοτών».

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση χωρίς παρενέργειες για τις επιχειρήσεις απαιτείται η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ήτοι των ασφαλιστικών εισφορών.

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: