Ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης Novartis, καθώς έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τη διαδρομή του χρήματος και τον ρόλο συγκεκριμένων προσώπων. Οι Εισαγγελείς Διαφθοράς ζητούν την άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας για ποσό που ανέρχεται τουλάχιστον σε 200.000 ευρώ, για πράξεις ή και για παραλείψεις κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας. Τις επόμενες μέρες συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής που θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση ή μη της ασυλίας του πρώην υπουργού, ο οποίος αρνείται κάθε ανάμειξη. Οξύτατοι είναι οι πολιτικοί τόνοι στον απόηχο της διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή για τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ ανοιχτή παραμένει η έρευνα για τα τελευταία πέντε πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της Novartis. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός αρνείται κάθε ανάμιξη.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, κατά την περίοδο 2011-2012 που ήταν υπουργός Υγείας, ο Ανδρέας Λοβέρδος φέρεται να έλαβε από τον Κωνσταντίνο Φρουζή, τότε αντιπρόεδρο του ΔΣ της Novartis Ελλάς, τουλάχιστον 200.000 ευρώ, ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εταιρείας. Ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του για παθητική δωροδοκία από την Novartis πέρα από όσα κατέθεσαν οι «κουκουλοφόροι» μάρτυρες.

Οι υπερτιμολογήσεις συγκεκριμένων φαρμάκων της Novartis, η προτίμησή τους έναντι ανταγωνιστικών εταιρειών, αλλά και οι καταθέσεις ακόμη και στενών συνεργατών του πρώην Υπουργού Υγείας για δωροδοκία του από στελέχη της Novartis, «καίνε» τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Το υλικό της δικογραφίας που έχουν σχηματίσει οι Εισαγγελείς Διαφθοράς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βίντεο από συσκέψεις στελεχών της ελεγχόμενης για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας, πολλά εκ των οποίων απομαγνητοφωνημένα έχουν αποσταλεί στην Βουλή. Το υλικό αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό από την ομάδα των Εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση, ενώ είναι αποκαλυπτικό για τον τρόπο που η ίδια η εταιρία αξιολογούσε το περιβάλλον αλλά και τον ανώτερο υπάλληλο της, κατηγορούμενο ήδη για ενεργητική δωροδοκία, Κωνσταντίνο Φρουζή.

To φάρμακο Gilenya ήταν το μεγάλο καύχημα της εταιρείας.

«Πετύχαμε την καταχώρηση του Gilenya με τα πάντα, κωδικό, κουτί, όλα. Αυτό που επετεύχθη, ενώ κανονικά γίνεται σε διάστημα 3-4 μηνών, το καταφέραμε μέσα σε 2-2,5 εβδομάδες. Επομένως συγχαρητήρια στην ομάδα του Gilenya που πήγαινε στο Υπουργείο για σαββατοκύριακα για να βρει τα κατάλληλα άτομα για να τους πείσουν όλους.» εμφανίζεται να λέει στέλεχος της Novartis σε επίμαχο βίντεο από εταιρική παρουσίαση το 2011.

Πράγματι, όπως διαπιστώνουν οι εισαγγελείς στην έρευνά τους, ενώ το φάρμακο το 2011 δεν έχει περιληφθεί στη λίστα φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες, με απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου μπαίνει σε συμπληρωματικό πίνακα και μάλιστα σε υψηλότερη από τη δέουσα τιμή. Τιμολογείται προς 1930, αντί για 1815 ευρώ, αν λαμβανόταν υπόψη ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.

«Το φάρμακο Gilenya πρακτικά μέσα σε ένα μήνα και εξαιρετικά ταχείες διαδικασίες πήρε τιμή και αποζημίωση. Στο θέμα της τιμολόγησης υπήρξε παρατυπία, γιατί δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία τιμολόγησης νέων φαρμάκων, αλλά μπήκε εμβόλιμα σε διαδικασία ανακοστολόγησης.» αναφέρει στέλεχος ανταγωνίστριας εταιρείας.

«Ο Φρουζής διατυμπάνιζε διαρκώς ότι η περίπτωση του Gilenya ήταν μεγάλη προσωπική του επιτυχία. Άκουσα το Φρουζή να ζητάει να διοχετευτούν χρήματα σε μετρητά, μέσω της εταιρείας P…….. προς το Λοβέρδο, όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο.» κατέθεσε η μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση».

 Με υπουργική «βούλα» το πάρτι στην Υγεία

Την ίδια περίοδο, ακριβότερα από ότι θα έπρεπε, πωλούνται ακόμη δύο σκευάσματα της Novartis. To tasigna των 200mg τιμολογείται προς 4.210 ευρώ, ενώ βάσει του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών της ευρώπης, θα έπρεπε να κοστίζει 3.362 ευρώ.  Αντίστοιχη επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία και από το tasigna των 150mg. Αντί για 2.659 ευρώ, έφτασε να κοστίζει 3.753 ευρώ.

«Τις τιμές τις προετοίμαζε πρόσωπο με τα στοιχεία Ν.Μ., ο οποίος ήταν υπάλληλος των φαρμακοβιομηχανιών, δεν πληρωνόταν από το Υπουργείο. Στην πράξη δηλαδή δεν γινόταν ποτέ αναζήτηση των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.» αναφέρει ο  Κ.Ρ., μέλος επιτροπής τιμών φαρμάκων.

«Την περίοδο εκείνη σχημάτισα την εντύπωση πως, τα δελτία τιμών των φαρμάκων, πριν την παράδοσή τους στην Επιτροπή Τιμολόγησης Φαρμάκου, δίνονταν στο γραφείο του νομικού συμβούλου του κ. Λοβέρδου και ετίθεντο προς διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Συχνός επισκέπτης κατά τη διαδικασία αυτή και όχι μόνο ήταν ο κ. Φρουζής Κωνσταντίνος που κυκλοφορούσε με σακίδιο πλάτης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες περιείχε χρηματικά ποσά. Εξ` όσων γνωρίζω, ο κ. Φρουζής είχε επισκεφθεί και τον κ. Λοβέρδο αρκετές φορές, σύμφωνα με μαρτυρίες συνεργάτιδων του κ. Λοβέρδου που σχολίαζαν την εξωτερική εμφάνιση του κ. Φρουζή.» είπε ο Ν.Μ., σύμβουλος Α. Λοβέρδου.

Και στο τέταρτο υπό έρευνα φάρμακο, το Lucentis, οι εισαγγελείς καταλήγουν ότι μεθοδεύτηκε από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ η μη αντικατάσταση του από ανταγωνιστικό αλλά φθηνότερο φάρμακο για την πάθηση της ωχράς κηλίδας, και μάλιστα σε υψηλότερη από τιμή από την κοινοτική οδηγία.

«Η Novartis Ελλάς, προκειμένου να μην προχωρήσει η έγκριση ανταγωνιστικού φαρμακευτικού προϊόντος δωροδόκησε τον Υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο με το ποσό των 70.000 ευρώ περίπου. Συγκεκριμένα το ποσό των 100.000 ευρώ μεταφέρθηκε από τον προϋπολογισμό του τμήματος οφθαλμολογίας της Νοβάρτις Ελλάς στο τμήμα πρόσβασης και αφού ξεπλύθηκε μέσω διαφόρων διαφημιστικών εταιρειών, επεστράφη το ποσό των 70.000 ευρώ, το οποίο ο τελευταίος παρέδωσε δια ζώσης στον Υπουργό» αναφέρει στην κατάθεσή του ο μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης».

Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν οι εισαγγελείς διαφθοράς ενισχύονται από το αντίστοιχο πόρισμα του FBI για τις πρακτικές της πολυεθνικής Novartis.

«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο Υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εισαγωγή νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών. Το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο Φρουζής είχε μια συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας στο γραφείο του. Η θέση της εταιρείας ήταν ότι μια επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε ένα κυβερνητικό αξιωματούχο, είχε τη δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ που θα χάνονταν για τη Novartis.» αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

Εξελίξεις και για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι εισαγγελείς έχουν εντοπίσει ένα μαύρο ταμείο της Novartis, με την κωδική ονομασία «Άγιο Δισκοπότηρο». Σύμφωνα με το διαβιβαστικό η Novartis Ελλάς χρησιμοποιούσε αρκετές διαφημιστικές εταιρείες ως πλυντήρια για να ξεπλένεται το μαύρο χρήμα, οι οποίες εμφανίζουν τζίρους μόνο στην περίπτωση δήθεν διαφημίσεων προς Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μάλιστα στελέχη τέτοιων εταιρειών έχουν ήδη κληθεί από τους εισαγγελείς να καταθέσουν ανωμοτί ως ύποπτοι για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Στην περίπτωση της μιας εταιρείας έχουν εντοπιστεί πολλά εικονικά τιμολόγια για δήθεν διαφημίσεις προς τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» έχει καταθέσει ότι ήταν παρών όταν ο ιδιοκτήτης αυτής της εταιρεία παρέδωσε φάκελο μα χαρτονομίσματα των 50 και 100 ευρώ στον Φρουζή. Συνολικά του κατέθεσε από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2011, 90.000 ευρώ. Στο σπίτι του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη μάλιστα βρέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις με ημερομηνίες και ποσά που αναφέρονταν στα εικονικά τιμολόγια.

Στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας έχουν μπει και άλλες εταιρείες που φέρεται να είχαν αντίστοιχο ρόλο. Στην περίπτωση που αρθεί η ασυλία του Ανδρέα Λοβέρδου, οι εισαγγελείς θα ζητήσουν εξηγήσεις από τον πρώην Υπουργό και για τη σχέση του με αυτές τις εταιρείες.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λογοδοτήσει για τη «μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία», δηλώνει η Νέα Δημοκρατία. Για «φάρσα» κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής.  «Φωνάζει ο κλέφτης», σχολιάζουν με δηκτικό τρόπο κυβερνητικές πηγές, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις.

«Η κυβέρνηση στην πρεμούρα της να στηρίξει τη στρατηγική της -πέρα από τους ψεύτικους μποναμάδες- στη σκανδαλολογία, φούσκωσε αυτό το θέμα της Novartis και τώρα αυτό το πράγμα ξεφουσκώνει σε δόσεις, όπως φαίνεται» είπε ο αντιπρόεδρος ΝΔ Κωστής Χατζηδακης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με νέα ανακοίνωσή του παραπέμποντας σε συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου κάνει λόγο για κοινό στόχο ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να συνεργαστούν μετεκλογικά, ώστε να παραγραφούν τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis.

«Κάθε φορά που μία υπόθεση αφορά τα δικά της στελέχη, η Νέα Δημοκρατία καταφεύγει σε ποινικό λαϊκισμό», το αιχμηρό σχόλιο του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος σε συνέντευξή του στο OPEN υπερασπίστηκε το έργο των δικαστικών λειτουργών.

«Την ίδια στιγμή που η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ως αυτόκλητος υπερασπιστής της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αποφασίζει τελικά ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι αλά καρτ. Κάθε φορά που μια υπόθεση κατά τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να αφορά σε δικά της στελέχη (…) εμφανίζεται να καταφέρεται και να επιτίθεται με αυτό τον αποκρουστικό τρόπο κατά των δικαστικών λειτουργών» σημειώνει.

Ένωση Εισαγγελέων: «Κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας» από τους πολιτικούς που στρέφονται κατά των εισαγγελέων διαφθοράς

Με αφορμή, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «πρόσφατες τοποθετήσεις πολιτικών προσώπων που προσβλητικά στρέφονται κατά των εισαγγελικών λειτουργών που διαβίβασαν στη Βουλή με τη νόμιμη διαδικασία και προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων τη σχετική δικογραφία που αφορά την υπόθεση Novartis, χαρακτηρίζοντάς τους επίορκους, διαπράττοντες το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας», η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει για άλλη μια φορά ότι «οι Έλληνες εισαγγελείς ασκούν το συνταγματικό τους καθήκον υπό αντίξοες συνθήκες, με πλήρη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία».

Ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος αρνείται κάθε ανάμειξη, υποστηρίζει ότι η υπόθεση είναι «στημένη» από την κυβέρνηση και αναφέρει ότι πρώτος εκείνος θα ψηφίσει την άρση της ασυλίας του. «Το πρόσωπο το οποίο υποτίθεται οι κουκουλοφόροι έχουν πει -γιατί μη κουκουλοφόρος δεν το έχει πει- ότι με δωροδόκησε μου ήταν άγνωστο. Αν τον έβλεπα στον δρόμο, δεν τον αναγνώριζα ούτε ως Φρουζή ούτε ως Novartis» είπε στον Αnt1.

«Το ΚΙΝΑΛ στηρίζει το αίτημα του Ανδρέα Λοβέρδου και θα ψηφίσει την αίτηση άρσης ασυλίας»

Το ΚΙΝΑΛ ζητά να λάμψει η αλήθεια και να έλθουν όλα στο φως, επισημαίνοντας «μεθοδεύσεις και ραδιουργίες της κυβέρνησης που για μια ακόμη φορά θα αποτύχουν» και δηλώνει ότι στηρίζει το αίτημα του Ανδρέα Λοβέρδου και θα ψηφίσει την αίτηση άρσης ασυλίας.

«Σήμερα στη Βουλή ο Α. Λοβέρδος έδωσε αποστομωτικές απαντήσεις για τους χειρισμούς του για τις τιμές ορισμένων φαρμάκων. Απέδειξε ότι υπηρετούσε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του Δημοσίου, ενεργώντας με βάση τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες και τις εισηγήσεις των αρμόδιων επιτροπών» τονίζει το Κίνημα Αλλαγής.

«Επανέρχεται ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ, στη χρεοκοπημένη πια σκευωρία, για να επιτεθεί στο Κίνημα Αλλαγής και στα στελέχη του», αναφέρει σε αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα η Χαριλάου Τρικούπη για την υπόθεση Novartis, τονίζοντας ότι «απέτυχε οικτρά η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών, με τις δήθεν «γέφυρες» και τα αζήτητα των κομμάτων».

Το ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει επιπλέον ότι η «μεθόδευση που καθοδηγήθηκε από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, με εκτελεστικό βραχίονα τον εκφραστή της Καραμανλικής συνιστώσας του, τον κ. Παπαγγελόπουλο και τους θύλακες του. Δεν θα τους περάσει. Η σκευωρία θα εκπέσει απόλυτα και οι εμπνευστές και οι καθοδηγητές της θα λογοδοτήσουν».

Για το «σκάνδαλο» της Novartis το ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι «δεν διερευνήθηκε όμως υπάρχει». Αναφέρει ότι οι «κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνες που προχώρησαν σε δραστικά μέτρα για τον περιορισμό και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα όταν επί κυβερνήσεων Ν.Δ. (2004-2009) η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη υπερδιπλασιάστηκε και την ίδια περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε στη Βουλή όλα τα μέτρα, κάθε εξυγιαντική προσπάθεια, ενώ δεν έκανε μετά το 2015 και καμία περαιτέρω προσπάθεια μείωσης».

Τέλος, επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή «απέφυγε επιμελώς να ερευνήσει το πραγματικό σκάνδαλο με την εκτίναξη των τιμών των φαρμάκων. Αρνήθηκε επίσης να διερευνήσει την ευθύνη των υπουργών του, που το 2015 «ξέχασαν», να εκδώσουν δελτίο τιμών φαρμάκων-ως όφειλαν- παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων».

«Εξ άλλου πρόσφατη είναι η τροπολογία στην Βουλή με την οποία ευνοήθηκαν ιδιαίτερα τα συμφέροντα των πολυεθνικών του φαρμάκου», καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.

«Νομίζω ότι το αίτημα για την άρση της ασυλίας του κ. Λοβέρδου είναι το πρώτο μιας σειράς που θα ακολουθήσουν (…) Όλοι ήταν γύρω από ένα πιάτο με μέλι και έτρωγαν. Ε, ήρθε η ώρα να πληρώσουν» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Για σκευωρία με ανίσχυρα στοιχεία, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, για τον οποίο η έρευνα παραμένει ανοιχτή, όπως και για τους: Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μάριο Σαλμά.

«Εξεταστική θα γίνει σίγουρα… Θα καλέσουμε στη Βουλή και την κ. Κελέση και τον Μάξιμο Σαράφη, θα άρουμε την όποια προστασία τους και θα τους κάνουμε μια απλή ερώτηση: ποιος τους έβαλε να πουν ψέματα» είπε Πρώτο Πρόγραμμα.

«Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη και της κ. Γεννηματά να επιμένουν να μιλούν για σκευωρία από την ώρα που υπήρξαν τη Δευτέρα αποφάσεις πια της Δικαιοσύνης (…) είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να περιμένει κανείς από κόμματα δημοκρατικά που θέλουν να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον» είπε ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκουσης στο NEWS247.

Για ενδείξεις και όχι αποδείξεις σχετικά με την υπόθεση Novartis, έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός, μιλώντας στην εκπομπή Απευθείας της ΕΡΤ. «Εάν μία εταιρία θέλει να δωροδοκήσει κάποιον, δεν είναι ανάγκη να δωροδοκήσει τον υπουργό, δωροδοκεί μέλη της Επιτροπής. Είναι ανάγκη να δωροδοκήσει τον υπουργό και μάλιστα με ευτελές ποσό; “ είπε.

«Το σύστημα που έκανε τη βλάβη και έφερε εδώ τη χώρα πρέπει να πάει στην αντιπολίτευση ξανά» σχολίασε ο πρώην υπουργός Στέφανος Τζουμακας στο Open.

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσπαθούν να κρύψουν τη στρατηγική σύγκλισή τους» και μάλιστα υπογράμμισε ότι «γι’ αυτό το λόγο και οι δύο σηκώνουν τα σκάνδαλα και την σκανδαλολογία. Novartis gate ο ένας, Πετσίτης gate ο άλλος. Όσο απαραίτητο είναι να διερευνηθούν όλα για όλους, να μπει το μαχαίρι βαθιά και να αποδοθούν ευθύνες, άλλο τόσο απαραίτητο είναι ο λαός να δει την πραγματική σαπίλα και διαφθορά που τρέφει όλους αυτούς και να τους γυρίσει την πλάτη» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1 (Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Μαρίνα Παπαδάκη), ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: