Κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 η πρόταση για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής αναφορικά με τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Νovartis, την οποία υπογράφουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης να λάμψει η αλήθεια, τόνισε χθες στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κάλεσε να κατονομάσει τους δικαστικούς που έστησαν -όπως υποστηρίζει – σκευωρία, ενώ δήλωσε ότι το ελληνικό δημόσιο θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από τη Novartis.

Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος είπε «ναι» στη σύσταση προανακριτικής, επαναλαμβάνοντας πάντως, ότι η υπόθεση έχει στοιχεία πολιτικής δίωξης.
Υπέρ της προανακριτικής τάχθηκαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μιλώντας χθες στην ΕΡΤ χαρακτήρισε απόλυτη παράνοια την κατηγορία ότι ποδηγετεί, καθοδηγεί και διευθύνει τη Δικαιοσύνη.

Το αδίκημα της απιστίας μπορεί να έχει παραγραφεί, αυτά της δωροδοκίας και της δωροληψίας όμως -όπως έχει καταλήξει η νομολογία – δεν έχουν παραγραφεί. Αυτά στοιχειοθετούν την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, δήλωσε ο Σ. Κοντονής. Αν υπουργός δεν έχει δωροδοκηθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του, αυτό πρέπει να διερευνηθεί, πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε ο υπ. Δικαιοσύνης, η Επιτροπή της Βουλής και το δικαστήριο πρέπει να εξετάσουν τα πραγματικά γεγονότα, ώστε να δούμε αν υπάρχει η νομιμοποίηση παράνομων εσόδων. Μίλησε για διαγραφή προστίμου που είχε επιβληθεί στην Novartis στο παρελθόν και το οποίο είχε διαγραφεί με απόφαση του ΕΟΦ.

Στο μεταξύ, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ανακοίνωσε ότι η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατρέπει διαχρονικά τη Δικαιοσύνη, σε μέρος του πολιτικού προβλήματος.

Ο κ. Σαλμάς κατέρριψε κάθε θεωρία για σκευωρία και κουκουλοφόρους μάρτυρες, σχολίασε το Μαξίμου, τονίζοντας, ο πρώην υπουργός υγείας ομολόγησε χθες στον ΑΝΤ1, ότι του είχε ζητηθεί στο παρελθόν να συνεισφέρει στις έρευνες των ΗΠΑ για το σκάνδαλο της Novartis και τις αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα ως «μάρτυρας επιβεβαίωσης».

Νωρίτερα, ο κ. Σαλμάς, διέψευσε την αναφορά του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου ότι ένας πρώην υπουργός ζήτησε να υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων του FBI, σημειώνοντας ότι έχει δώσει κατάθεση σε τρεις δικηγόρους αμερικανικής νομικής εταιρείας, που ήρθαν στην Ελλάδα, τους οποίους ενημέρωσε και για τα πορίσματα σχετικά με την υπόθεση Novartis που είχε ο ίδιος συντάξει.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σχετικές ειδήσεις: Novartis: Κατατέθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ για προανακριτική – Στόχος να λάμψει η αλήθεια (video)
Σ. Κοντονής για Novartis: Υπάρχουν αδικήματα που ίσως δεν έχουν παραγραφεί
Εισαγγελική έρευνα για το μαύρο χρήμα της Novartis (video)

Μοιράσου το άρθρο: