Να στείλουν ένα ισχυρό, ηχηρό και πολύ ευθύ μήνυμα προς την Άγκυρα, κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες ο πρωθυπουργός: Είναι υποχρέωσή της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο, και υπενθύμισε και την πρώτιστη υποχρέωση της ΕΕ: να στηρίζει τα κράτη μέλη έναντι παραβιάσεων από τρίτες χώρες.Ιδιαίτερα αιχμηρός στο ζήτημα των «φορολογικών παραδείσων» ήταν ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς, όπως είπε, πλήττουν την αναγκαία για την Ευρωπαϊκή Ένωση έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης, η οποία είναι θεμελιώδης για τους πολίτες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης τη θέσπιση ευρωπαϊκού φόρου στις εταιρείες ψηφιακής οικονομίας, με τη παράλληλη θέσπιση νομικού πλαισίου που θα αποτρέπει το transfer pricing και τη φοροαποφυγή.

Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη φορολογικής σύγκλισης των κρατών μελών της Ε.Ε. που θα βάλει τέλος στον φορολογικό ανταγωνισμό που αποτελεί μια από τις αιτίες του κοινωνικού ντάμπιγκ.

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την ανάγκη να καθοριστεί ο δεσμευτικός χαρακτήρας του Πυλώνα Ευρωπαϊκών Δικαιωμάτων και βρήκε στήριξη από χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το ζήτημα αυτό για την ελληνική κυβέρνηση δεν κλείνει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, επειδή αποτελεί διαρκή στόχο για την ελληνική πλευρά.

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Eυρωπαϊκή Ένωση που να είναι ένας ισχυρός διεθνής και περιφερειακό παίκτης» είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής προσθέτοντας ότι για να γίνει αυτό «χρειάζεται η στήριξη όλων των κρατών – μελών ενάντια σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες«. Τη στήριξη της οικογένειας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές ζήτησε ο πρωθυπουργός στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου τους ενημέρωσε για το ζήτημα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση με τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία, λέγοντας πως η Ευρώπη πρέπει να την αντιμετωπίσει με τρόπο προσεκτικό και υπεύθυνο. Με αποφασιστική καταδίκη του γεγονότος χωρίς όμως να φτάνουμε σε ακραία ένταση με Ρωσία, επισήμανε.

«Πιστεύω ότι είμαστε σε κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και χρειάζονται κοινές αποφάσεις, χρειάζεται μια μεταρρυθμισμένη ευρωζώνη» είπε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως κατά τη Σύνοδο θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας και ζήτησε να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που υπάρχουν στη διάθεση των χωρών της Ε.Ε.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να τοποθετηθεί με ευθύ και σαφή τρόπο απέναντι στην Τουρκία σχετικά με τις υποχρεώσεις της και κυρίως ως προς τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσει ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου με την Άγκυρα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για την υπόθεση με τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορ Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του  ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «πρέπει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον βρετανικό λαό, αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να είμαστε πάρα πολύ υπεύθυνοι ως προς τη διαχείριση αυτού του ζητήματος».

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι συμμετέχοντες τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, φορώντας μια κορδέλα στο αριστερό πέτο, λόγω της συμπλήρωσης δύο ετών από την επίθεση.

Οταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε στη Σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος τον υποδέχθηκε και του καρφίτσωσε στο πέτο την κορδέλα.

Ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου ανάρτησε στο twitter την οικογενειακή φωτογραφία από τη Σύνοδο.

Πηγή:ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Ευρωρωσικές σχέσεις και εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο συζήτησαν Πούτιν-Τσίπρας
Πρόσκληση Πούτιν σε Τσίπρα να επισκεφθεί τη Ρωσία – Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου

Μοιράσου το άρθρο: