Ο Δ. Τζανακόπουλος στην «Πρώτη Είδηση»: Η Δικαιοσύνη τσακώθηκε μόνη της (video)

«Η αίσθηση που έχω είναι ότι η Δικαιοσύνη τσακώθηκε μόνη της. Είναι άλλο ζήτημα ο σεβασμός προς τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και η δεσμευτικότητά τους, και άλλο η κριτική στον τρόπο λειτουργίας της και στην ουσία των αποφάσεων αυτών», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ.

Σχολίασε πως δεν καταλαβαίνει γιατί θεωρείται παρέμβαση μια άποψη ότι και οι δικαστές πρέπει να υπάγονται στη διαδικασία ηλεκτρονικής κατάθεσης του «πόθεν έσχες», και πως του έκανε εντύπωση πώς διαχειρίστηκε το θέμα χτες και ο πρόεδρος του ΣτΕ και άλλοι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης.

Όπως τόνισε είναι τουλάχιστον αστείο να υποστηρίζει κάποιος ότι παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά αφήνεται να λειτουργήσει με όρους ανεξαρτησίας.

«Η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει -και κάνει- τη δουλειά της, από την άλλη η κυβέρνηση οφείλει να προτείνει νομοσχέδια στο κοινοβούλιο, να σχεδιάζει την πολιτική της και αυτό να γίνεται στη βάση της έννομης τάξηςΟι ρόλοι είναι διακριτοί, βρισκόμαστε σε κράτος δικαίου, το σεβόμαστε όλοι το κράτος δικαίου, από κει και πέρα η δικαιοσύνη είναι δικαιοσύνη και η πολιτική είναι πολιτική», κατέληξε.

Αποτίμηση της επισκεψης Ερντογάν

Αποτιμώντας την επίσκεψη Ερντογάν έκανε λόγο για θετικό αποτέλεσμα το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς έκλεισε μια και καλή το θέμα της συνθήκης της Λωζάνης κάτι που φάνηκε και από τη σαφήνεια με την οποία τοποθετήθηκαν ΕΕ και ΗΠΑ.

Οι επίσημες επισκέψεις δεν γίνονται μόνο για ανταλλάσσονται φιλοφρονήσεις, είπε συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έκανε μια τολμηρή πρωτοβουλία να τείνει χείρα φιλίας στη γείτονα καθώς είναι επιβεβλημένη η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ειδικά κατά την παρούσα χρονική  περίοδο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η κυβέρνηση δικαιώθηκε γιατί με αυτή την πρωτοβουλία η χώρα μας μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο σε μια εξαιρετικά αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Επισήμανε τις δηλώσεις Ερντογάν -που δεν έχουν ξαναγίνει – ότι το ζήτημα της μειονότητας είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του ελληνικού κράτος, και αναγνώρισε τον θρησκευτικό χαρακτήρα της μειονότητας και τις πολλαπλές προελεύσεις των μελών της.

Για την τέταρτη αξιολόγηση

Αναφερόμενος στην τέταρτη αξιολόγηση είπε πως «στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μεγάλη διαπραγμάτευση που θα γίνει για το πλαίσιο της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο. Στόχος μας είναι, η Ελλάδα, τον Αύγουστο του 2018, να μπορέσει να σταθεί αυτοδύναμα στις αγορές χρήματος και να έχουμε τη δυνατότητα να διευρύνουμε το πεδίο ελευθερίας της άσκησης πολιτικής» δήλωσε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα τα καταφέρουμε», για να επισημάνει: «ούτως ή άλλως και οι αγορές και οι πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη σε αρκετά μεγάλο βαθμό προεξοφλούν τη θετική κατάληξη».

Για πλειστηριασμούς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε με αφορμή δήλωση του Στ. Κοντονή εάν θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση το επόμενο διάστημα για την περαιτέρω προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η νομοθετημένη προστασία είναι σαφής και δεδομένη. Διευκρίνισε για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι έως το τέλος του 2018 η προστασία της α’ κατοικίας, αλλά ότι έως τότε είναι η δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο Κατέλη-Σταθάκη και πως όποιος υπαχθεί, η κατοικία του προστατεύεται έως και την οριστική εξόφληση του δανείου του, «δεν έχουμε δηλαδή μια παύση της προστασίας το 2018».

Πρόσθεσε ότι «μέχρι τις 31/12/2018 μπορούμε να επανεξετάσουμε την κατάσταση, να δούμε πού θα βρίσκεται η οικονομία, να δούμε την πορεία των κόκκινων δανείων, γιατί αν έχουν αρχίσει να απομειώνονται με γοργούς ρυθμούς, αν έχουν αρχίσει να πρασινίζουν, αν η οικονομία έχει πάρει μπροστά, αν υπάρχει ροή εισοδημάτων προς τα νοικοκυριά, θα είναι εντελώς διαφορετικά τα δεδομένα».

Είπε ακόμη ότι τον Αύγουστο 2018 το πρόγραμμα τελειώνει και πως από εκεί και πέρα «η κυβέρνηση θα μπορεί αυτοδύναμα να καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις, να παίρνει συγκεκριμένες αποφάσεις» και ότι «προφανώς όλα αυτά τα ζητήματα μπαίνουν σε συζήτηση καθώς βρισκόμαστε στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Δηλαδή οποιαδήποτε χώρα τέτοιου τύπου πολιτικές αποφάσεις τις συζητά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είτε βρίσκεται σε πρόγραμμα είτε όχι».

Πρωτογενή πλεονάσματα: Καμιά συμφωνία δεν είναι γραμμένη σε πέτρα

«Καμιά συμφωνία δεν είναι γραμμένη σε πέτρα», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μεταξύ άλλων, κληθείς να σχολιάσει με αφορμή την επαναφορά του θέματος για διαπραγμάτευση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι και ο ίδιος έχει πει ότι το 3,5% είναι υψηλός στόχος και θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει κανείς ότι πράγματι ο στόχος αυτός δεν επιτρέπει την ακόμα πιο δυναμική ανάπτυξη. Τόνισε, ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε». Θύμισε δηλαδή ότι στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης το 2015 η κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί τη συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% έως το 2030. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε τελικά συμφωνία για 3,5%, όχι για μια δεκαετία, όπως ήθελε η Γερμανία, αλλά για 5 χρόνια.

«Βεβαίως», δήλωσε, «η δημοσιονομική πορεία είναι ανοικτή, εξαρτάται και από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και από τους συσχετισμούς δύναμης στην Ευρώπη, επομένως προφανώς, καμία συμφωνία δεν είναι γραμμένη σε πέτρα». Πρόσθεσε ότι αυτό που είναι σήμερα δεδομένο είναι η δέσμευση για 3,5% έως το 2022. «Όμως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι για αυτό το 3,5% δεν χρειάζεται νέα μέτρα».

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος