Ο Γ. Κατρούγκαλος στο “Πρώτο” για Ρωσία, FYROM και Χαν (audio)

“Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι παραδοσιακά φιλικές, υπάρχουν όμως ορισμένοι κανόνες, το Διεθνές Δίκαιο και πως πρέπει να ασκούνται οι διπλωματικές σχέσεις που πρέπει να είναι σεβαστές από όλους, πολύ περισσότερο από φίλους”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

“Είχαμε προβλήματα, πρόσθεσε, με τη δραστηριότητα ορισμένων μελών της Ρωσικής διπλωματικής αποστολής, τους τα είχαμε θέσει και στο παρελθόν δεν υπήρξε κάποια βελτίωση στην κατάσταση αυτή και έτσι αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε στην ειδοποίηση να αποχωρήσουν δύο από τα μέλη της”.
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι “δεν υπήρχε βαθύτερη αιτία κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών, υπήρχαν όμως συγκεκριμένες δραστηριότητες που ξεφεύγουν από αυτές που πρέπει να κάνει μία διπλωματική αποστολή και τους κανόνες διεθνούς δικαίου. Αντιδράσαμε όπως έπρεπε, γιατί σε θέματα παρόμοια εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας πρέπει να είμαστε αυστηροί, αλλά όλα αυτά θα τα αφήσουμε πίσω μας και θα πάμε σε μία καλή σχέση.”

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε αναμονή για την αντίδραση της Μόσχας, πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς είχαμε συγκεκριμένους λόγους που ήταν γνωστοί και στην άλλη πλευρά. Δεν υπάρχει αντίστοιχη συμπεριφορά παραβίασης κανόνων διεθνούς δικαίου της δικής μας διπλωματικής αποστολής στη Μόσχα. Πάντως και οι δύο πλευρές, επεσήμανε ο υπουργός, πέρα του άτυχου αυτού γεγονότος , θέλουμε να επενδύσουμε στις διμερείς μας σχέσεις, θεωρούμε τη Ρωσία παραδοσιακά φιλική χώρα, θέλουμε να είμαστε μια διαμεσολαβητική δύναμη ανάμεσα σε αυτή και την ΕΕ και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει ενόχληση της Ρωσίας για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος, απάντησε ότι αυτό δεν είναι κρυφό, παρέπεμψε και σε σχετικές δηλώσεις του κ. Λαβρόφ και του πρέσβη στην ΕΕ κ. Τσιζόφ, έχουν δηλώσει, τόνισε, ότι δεν έχουν πρόβλημα για την προοπτική ένταξη της FYROM στην ΕΕ, αλλά θεωρούν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι εναντίον των συμφερόντων της Ρωσίας.

Σχετικά με την πληροφορία ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Kοτζιά- Λαβρόφ, στην οποία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα σταματήσει τη συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απάντησε ότι:

“Eίναι προφανές πως δεν είμαστε δεκτικοί παρόμοιων πιέσεων, το θέμα με την ΦΥΡΟΜ είναι αυστηρά διμερές θέμα, σεβόμαστε ότι η Ρωσία αντιλαμβάνεται αλλιώς το θέμα με βάση τα συμφέροντά της, αλλά δεν είναι κάτι που αφορά τις επιλογές μας.”
Αρνήθηκε ότι υπήρχε σχεδιασμός πίσω από την ημερομηνία γνωστοποίησης του θέματος που συνέπεσε με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες , και αρνήθηκε να απαντήσει εάν υπήρξε χρηματισμός κρατικών λειτουργών ή στρατιωτικών.

Για τη FYROM

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε “πανηγυρική επιβεβαίωση ότι δεν ξεφύγαμε από την εθνική γραμμή χωρίς να πάρουμε τίποτα, τη δήλωση Στόλντεμπεργκ ότι ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί στη συμμαχία εάν δεν λυθεί το ονοματολογικό.”

Σχετικά με τις δηλώσεις Ζάεφ είπε ότι αυτό επεδίωκε η άλλη πλευρά, να αναγνωρίσει την ταυτότητά της όχι την εθνότητά της και εμείς δεν έχουμε λόγο να αρνηθούμε την ταυτότητα στο γειτονικό κράτος αρκεί αυτή να αποδέχεται ότι δεν έχει σχέση με τη δική μας, ούτε με την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας, ούτε με τη δική μας Μακεδονία. Επειδή δεν μπορούν να αρνηθούν αυτό καταφεύγουν στη λαθροχειρία να καταργήσουν τον όρο ταυτότητα με τον όρο εθνότητα.
Η συμφωνία εκτιμά ότι θα έρθει προς επικύρωση στη δική μας Βουλή, στις αρχές του 2019, εάν καταφέρουν να ολοκληρώσουν οι γείτονες τη συνταγματική αναθεώρηση έως το τέλος του 18 στις αρχές του 2019.
Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι είναι προφανές ότι υπάρχει θέμα με τη στάση του κ. Καμμένου, όμως είναι ένα θέμα που το γνωρίζουν και ανάγεται στη διαφορετική ταυτότητα των δύο κομμάτων. Όταν προχωρήσαμε στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, είχαμε συμφωνία για την έξοδο από τα μνημόνια και την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς, επανέλαβε ο κ. Κατρούγκαλος.
Για τις δηλώσεις Χαν

Σχετικά με τη δήλωσή του για την αλλαγή των συνόρων λόγω της ΑΟΖ Αλβανίας Ελλάδας, είπε ότι ή δεν αποδόθηκαν σωστά αυτά που είπε, ή έκανε μεγάλη γκάφα, αυτό μας έλειπε να μιλάμε για αλλαγή συνόρων.

ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος