O λόγος στη Βουλή μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ (video)

“Θα ζητήσω την εμπιστοσύνη της Βουλής, για να προχωρήσω μπροστά στις μεγάλες αυτές τομές, που είναι απαραίτητες για τον τόπο, που θα δώσουν ανάσα προοπτικής στην κοινωνία, αλλά και θα αναβαθμίσουν το διεθνή ρόλο της χώρας. Και ο καθείς μπροστά στις ιστορικές του ευθύνες”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Συνέχισε λέγοντας πως: “Μπροστά στο προφανές εθνικό όφελος και στο εθνικό συμφέρον δεν πρόκειται να κάνω πίσω, δεν πρόκειται να δειλιάσω, δεν πρόκειται να λογαριάσω ρίσκο και πολιτικό κόστος”.

Η ψήφος εμπιστοσύνης, την οποία ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή είναι το επόμενο κρίσιμο για την κυβέρνηση πολιτικό ραντεβού. Στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε προηγηθεί το πιο βραχύχρονο, τετ α τετ της 4ετίας, διάρκειας μόλις 45 λεπτών με τον Πάνο Καμμένο, και η αποχώρηση από την κυβέρνηση, την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σύντομη αναδρομή στην 4ετή συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο, την οποία χαρακτήρισε έντιμη και ειλικρινή, λέγοντας: “Ζήτησα από τον Πάνο Καμμένο, όπως και από όλους, καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες. Ευχαριστώ, λοιπόν, τον Πάνο Καμμένο όχι μόνο για όλα όσα πετύχαμε μαζί αυτά τα χρόνια, αλλά και γιατί ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα. Σήμερα, μου δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθώς επίσης, ότι θα ζητήσει το ίδιο να κάνουν και τα υπόλοιπα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. Έκανα δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, όπως θα κάνω δεκτή και όποια άλλη παραίτηση τεθεί υπόψη μου”.

Aπό την πλευρά του ο κ. Καμμένος δήλωσε πως: “Ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό και του εξήγησα ότι για το εθνικό θέμα δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχωρούν από την κυβέρνηση.

Τη δεδομένη στιγμή υποκρύπτεται ξεκάθαρα θέμα εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών. Με πολύ βάρος στην καρδιά μας λέμε όχι όσοι μείνουμε σε αυτή την προσπάθεια.

Θα υπάρξουν νομοσχέδια που θα στηρίζουμε και θα ψηφίσουμε. Δεν σημαίνει ότι περνάμε στην αντιπολίτευση. Για το θέμα των Πρεσπών είμαστε στην αντιπολίτευση.

Αν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης εμείς θα ψηφίσουμε αυτό που έχει δεσμευτεί ο καθένας ξεχωριστά και αν κάποιοι ανταλλάξουν κυβερνητική τους θέση με την ψήφο τους θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ.

Αν κάποιος ψηφίσει, όχι κατά τη συνείδησή του αλλα κατά την καρέκλα του, είναι βαρύτερο το αδίκημα.

Αν ο κ. Μητσοτάκης βγει τώρα και κάνει και κάνει δημόσια δήλωση ότι δέχεται λύση που δεν θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία…. ότι ο κ. Μητσοτάκης ακόμα κι αν ψηφιστεί η συμφωνία για Πρέσπες θα την καταργήσει δια νόμου τότε του υπογράφω την πρόταση μομφής…

Δυστυχώς όμως τις προτάσεις μομφής τις κάνει η ΝΔ για να δώσει λύσεις που παραδίδουν τον όρο Μακεδονία”.

Μετά τις εξελίξεις, ολοκληρώθηκε το χρονικό του πολιτικού διαζυγίου, που ήταν πλέον αναπόφευκτο μετά την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη γείτονα και ενόψει της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή.

Το χρονικό των σχέσεων Τσίπρα – Καμμένου

Τα «σύννεφα» στον πολιτικό δεσμό Αλέξη Τσίπρα-Πάνου Καμμένου δεν εμφανίστηκαν πρόσφατα. Οι διαφωνίες ήταν συχνές εξαρχής.

Η πρώτη αναταραχή παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 2015, κατά την ψήφιση της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Η συζήτηση του νομοσχεδίου προκάλεσε ενδοκυβερνητικές τριβές και ανέδειξε το ιδεολογικό χάσμα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ -οι τελευταίοι εμφανίστηκαν διχασμένοι, με πέντε βουλευτές να καταψηφίζουν, τρεις να υπερψηφίζουν και τον Πάνο Καμμένο να απουσιάζει.

Το Σεπτέμβριο του 2016, η υπόθεση με το μάθημα των Θρησκευτικών οδήγησε στη μετέπειτα αποπομπή του τότε υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη. Οι ΑΝΕΛ πήραν θέση υπέρ της Εκκλησίας. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε τηλεοπτική του συνέντευξη εμμέσως ανέφερε ότι ο Πάνος Καμμένος τού είπε “μπορώ και να ρίξω την κυβέρνηση”.

Μια δύσκολη δοκιμασία ήρθε τον Οκτώβριο του 2017, με τη Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ καταψήφισε, με μοναδική έκπληξη τον Κώστα Ζουράρι, που ψήφισε υπέρ. Είχε προηγηθεί δήλωση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση στην ΕΡΤ, στην οποία τόνισε ότι η Ελλάδα “δεν θα είναι χώρα των Ταλιμπάν της ορθοδοξίας”, τοποθέτηση που ενόχλησε τον Πάνο Καμμένο.

Νέο μείζον ζήτημα το Μάρτιο του 2018, η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στην Αδριανούπολη. Ο τέως υπουργός Άμυνας μίλησε από την πρώτη στιγμή για “ομήρους”, με τον τότε αναπληρωτή του Φώτη Κουβέλη να χαρακτηρίζει αυτές τις δηλώσεις “υπέρμετρο λόγο”.

Το τελευταίο επεισόδιο παίχτηκε με το ταξίδι του υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ, όπου παρουσίασε σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο το δικό του planΒ στην περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υλοποιηθεί -μια κίνηση που ανάγκασε το Μαξίμου να επισημάνει πως “η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών”.

Η “μητέρα” όλων των διαφωνιών είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Από την πρώτη στιγμή ο Πάνος Καμμένος εκφράζει σταθερά τη θέση ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν η Συμφωνία φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων.

Επαναλαμβάνει συχνά ότι “οι ΑΝΕΛ δεν συμφωνούμε σε καμία λύση που περιέχει τον όρο Μακεδονία”, ενώ έχει δηλώσει πως “η συμφωνία είναι κακή, δεν τη δέχομαι και θα προσπαθήσω να τη μπλοκάρω”. Οι συγκρούσεις του με το Νίκο Κοτζιά οδήγησαν εν τέλει στην παραίτηση του επί τριάμιση χρόνια υπουργού Εξωτερικών και «αρχιτέκτονα» της συμφωνίας, μια μέρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου.

Ο Πάνος Καμμένος, λίγη ώρα πριν την πολυαναμενόμενη συνάντηση για το μέλλον της συγκυβέρνησης με τον πρωθυπουργό το πρωί της Κυριακής, ανέβασε στο τουίτερ βίντεο που δείχνει έπαρση σημαίας στο Φυλάκιο Γράμμου, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα και, ακολούθως, πήγε στη Μητρόπολη της Αθήνας. Παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία και μετέλαβε, πριν μεταβεί στο Μαξίμου.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος