«Το 2017 δεν είναι 2015» διακηρύσσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέσω της συνέντευξής του στο σημερινό φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών», αναφερόμενος στην αλλαγή σελίδας για τη χώρα.

Πραγματοποιούμε ανοίγματα χωρίς να ταυτιζόμαστε ή να παραδινόμαστε, αλλά αξιοποιώντας τα γεωπολιτικά μας πλεονεκτήματα, τονίζει ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνέντευξή του μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το ταξίδι απόλυτα επιτυχημένο. Όπως είπε, υπήρξε στήριξη για το χρέος και αναγνώριση της γεωπολιτικής σημασίας της χώρας από τον Αμερικανό Πρόεδρο, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η θέση της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα έχει αλλάξει δραστικά.

Γι’ αυτό και όπως επισημαίνει σε άλλο σημείο -επικαλούμενος τα ταξίδια που ο ίδιος έχει κάνει στο εξωτερικό όπως και τις επισκέψεις κορυφαίων ηγετών στη χώρα μας- «η χώρα άλλαξε κατηγορία. Η εποχή που η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο, συνώνυμο της χρεοκοπίας και της κακοδιαχείρισης, έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται «για απόλυτη ταύτιση με τον «ατλαντισμό»», ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι όταν πήγε στη Ρωσία κατηγορήθηκε για «παράδοση στον Πούτιν», και όταν επισκέφθηκε την Κίνα, «για παράδοση στους Κινέζους που θέλουν να αγοράσουν τη χώρα μπιρ παρά». «Τώρα με κατηγορούν ότι παραδόθηκα στον Τραμπ και τον ατλαντισμό» λέει ο κ. Τσίπρας και τονίζει.

«Η πραγματικότητα είναι ότι αδυνατούν να κατανοήσουν τι σημαίνει στα αλήθεια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική. Και το κυριότερο: αδυνατούν να χωνέψουν το γεγονός ότι μπορούμε ως χώρα να πραγματοποιούμε ανοίγματα χωρίς να ταυτιζόμαστε ή να παραδινόμαστε, αλλά αξιοποιώντας τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα μας. Και επίσης αυτό που δεν μπορούν ορισμένοι ούτε να κατανοήσουν ούτε και να χωνέψουν είναι ότι η ταυτότητα και η καθαρή θέση απέναντι στα πράγματα δεν αποτιμάται ως αδυναμία, αλλά εκτιμάται ως πλεονέκτημα. Λιγότερο από έναν χρόνο πριν, είχα την τιμή να εκφωνώ αποχαιρετιστήριο στον Φιντέλ, στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα. Προχθές βρέθηκα στον Λευκό Οίκο. Προφανώς όσοι με προσκάλεσαν δεν έπαθαν αμνησία».

Για το ταξίδι του στις ΗΠΑ λέει ότι στέφθηκε από «απόλυτη επιτυχία», με βασικό λόγο τη συμφωνία στην αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ. «Η εξωτερική πολιτική και ιδίως η άμυνα της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να παίζει κανείς μικροπολιτικά παιχνίδια» σημειώνει εξάλλου ο κ. Τσίπρας και κάνει λόγο για «αντιπολίτευση του κωνείου», που αποτελεί «αστείρευτη πηγή μαύρου χιούμορ».

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες που εξαπολύει η αντιπολίτευση πως το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα από την επίσκεψη στις ΗΠΑ, ήταν η συμφωνία για τα F16, ο πρωθυπουργός κατηγορεί την ΝΔ, ότι «προσπαθεί με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει τόσο την επίσκεψη όσο και τα καταφανώς θετικά της αποτελέσματα. Και στην προσπάθειά της αυτή πέφτει από γκάφα σε γκάφα».

 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, απαντά: «Η κυβέρνηση έχει ανεβάσει ρυθμούς, αλλά οι απαιτήσεις είναι εξαιρετικά υψηλές». Επιπλέον, κάνει άνοιγμα στους προοδευτικούς πολίτες που «αρνούνται το ρεβανσισμό της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη», ενώ για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ επισημαίνει ότι «μόνο μιας χρήσεως δεν είναι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση

Αλέξης Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής: Ψυχραιμία και αυστηρότητα στο ζήτημα της Τουρκίας

Μοιράσου το άρθρο: