Ανεβάζει ταχύτητα το υπουργείο Εργασίας για την έκδοση των συντάξεων που εκκρεμούν. `Οπως τόνισε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος από το 2015 μέχρι σήμερα έχει εκκαθαριστεί το 75% των συντάξεων και των εφάπαξ. Ο κ. Πετρόπουλος, προσκεκλημένος της εκπομπής «Απευθείας», αναφέρεται στο άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά, πότε θα τρέξει η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις, τι θα γίνει σε σχέση με όσους ήταν στην παλιά ρύθμιση επισημαίνοντας τη χρησιμότητα του ΕΦΚΑ που βοηθάει στην πτώση της εισφοράς. Σε αυτό το σημείο επιτέθηκε στη ΝΔ για την πολιτική της. Επίσης ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ανασταλεί το μέτρο που κόβει τη σύνταξη χηρείας για ασφαλισμένους κάτω των 55 ετών. Επίσης αναφέρεται στο πότε θα εφαρμοσθούν οι ενιαίοι κανόνες για σύνταξη αναπηρίας.

Την πόρτα για να διασωθούν οι συντάξεις χηρείας των ασφαλισμένων που δεν πληρούν το ηλικιακό όριο των 55 ετών άνοιξε διάπλατα ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε ότι το μέτρο θα ανασταλεί πριν καν αρχίσει η εφαρμογή του τον Μάιο. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα με τον νόμο Κατρούγκαλου μόνο οι επιζώντες σύζυγοι από 55 ετών και άνω λαμβάνουν την σύνταξη χηρείας δια βίου ενώ όσοι είναι μικρότεροι τη λαμβάνουν για μια τριετία ή και περισσότερο αν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά που σπουδάζουν.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά και η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ με στόχο έως το καλοκαίρι να έχουν ελαχιστοποιηθεί. Μόνο τον Ιανουάριο εκδόθηκαν 13.000 νέες επικουρικές συντάξεις όπως ανέφερε ο Τάσος Πετρόπουλος υπενθυμίζοντας ότι πλέον υπάρχει και η δυνατότητα προσωρινής σύνταξης για όσους υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης.

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση της δικαιοσύνης και ότι πρόθεση είναι να ικανοποιηθούν όλοι, στο μέτρο όμως που το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Ολόκληρη η συνέντευξη Πετρόπουλου

Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος, Μάριον Μιχελιδάκη, Νίκος Μερτζάνης, Κατερίνα Γράβου

Μοιράσου το άρθρο: