154 χρόνια συμπληρώνονται από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, και στην ΚΈρκυρα για τις εορταστικές εκδηλώσεις βρίσκονται ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από νωρίς το πρωί η Κέρκυρα πλημμύρισε με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες, ενώ η πόλη έχει σημαιοστολιστεί. Χθες το απόγευμα τελέστηκε αρχιερατικό μνημόσυνο στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Γαρίτσα, ενώ πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των αντιπροσωπειών των αδελφοποιημένων πόλεων στο ιστορικό δημαρχείο. Η χθεσινή πρώτη μέρα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με τη συναυλία της ανδρικής χορωδίας Κέρκυρας, στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Π. Φρούριο, η οποία ερμήνευσε σε πρώτη ολοκληρωμένη εκτέλεση την «3η εκδοχή του Ύμνου στην Ελευθερία» του Ν. Χ. Μάντζαρου, σε στίχους του εθνικού μας ποιητή Δ. Σολωμού.

Σήμερα το πρωί, την αυλαία των εκδηλώσεων, άνοιξαν θούρια άσματα και εμβατήρια από τις φιλαρμονικές στους δρόμους της πόλης, ενώ έγινε έπαρση της σημαίας στο Παλαιό Φρούριο. Ακολούθησε επίσημη δοξολογία στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, και ο «πανηγυρικός» της ημέρας στο κτήριο της Ιονίου Βουλής από τον Δ. Τζάκη, λέκτορα του Ι. Πανεπιστημίου με θέμα: «Το ελληνικό εθνικό κίνημα στα Επτάνησα».

Ακολούθως τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Ένωσης και η μαθητική παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν πολιτιστικοί σύλλογοι και οι φιλαρμονικές του τόπου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την 154η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, γίνονται στο νησί, παρουσία του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, ενώ την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Η αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων στην Κέρκυρα αναμένεται να «πέσει» το απόγευμα, με τα εγκαίνια της έκθεσης «Ι. Καποδίστριας, ο Κερκυραίος πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος», παρουσία του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, που θα λάβει χώρα στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευθυμίου

Μοιράσου το άρθρο: