Οι τοποθετήσεις εισηγητών και βουλευτών στη συζήτηση αναθεώρησης του Συντάγματος (video)

Με τις ομιλίες των εισηγητών και των βουλευτών των κομμάτων άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που θα ακολουθήσουν και αναμένεται αναδείξουν τις διαφορετικές προτάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας. Σημεία τριβής αναμένεται να αποτελέσουν το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, το άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους και η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. 

«Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε ρυθμίσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. Στο σύνολό τους, οι προτάσεις αφορούν τα δικαιώματα όλων, τη χώρα γενικά, τη δημοκρατία γενικά» ανέφερε ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Νίκος Παρασκευόπουλος. «Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενυπάρχουν και προτάσεις που διακινδυνεύουν ακόμη και κόστος ψήφων, προκειμένου να υπηρετηθούν διαχρονικές αξίες, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας» υποστήριξε ο κ. Παρασκευόπουλος, λέγοντας ότι «το Σύνταγμα δεν είναι ένα ξαφνικό συμβόλαιο σοφών, αλλά προκύπτει μέσα από τους αγώνες των λαών και μέσα από κορυφαίες κοινωνικές αντιθέσεις».

Live η συζήτηση στη Βουλή 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κέντρο βάρους της πρότασης Αναθεώρησης του Συντάγματος είναι οπωσδήποτε η «εμβάθυνση της δημοκρατίας» και δομικά στοιχεία στη δημοκρατία είναι η συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις, δηλαδή οι θεσμοί αντιπροσώπευσης. Γι΄αυτό και ο κ. Παρασκευόπουλος πρόταξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος μέσα στο συνταγματικό κείμενο.

«Η ΝΔ αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση του Συντάγματος με όρους που υπαγορεύονται από τις ανάγκες των καιρών και με βάση τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και όχι πρόσκαιρα και κομματικά. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υποκρισία. Θα αναμετρηθούμε όλοι με τις ευθύνες μας. Η δική μας πρόταση δεν αντιμετωπίζει πλαστά προβλήματα». Αυτό τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη λήψη απόφασης για την προθεσμία που η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα παραδώσει την έκθεσή της.

«Αναμετριόμαστε σήμερα με τις ευθύνες μας για να μη γίνει απρόσφορη η αναθεώρηση. Θα ασκήσουμε όλες τις αρμοδιότητες που έχουμε ώστε να γίνει μια τολμηρή αναθεώρηση μέσω της ψήφου του ελληνικού λαού», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία και ότι αντιλαμβάνονται ως ερμηνευτικό περίγελο το Σύνταγμα.

Έμφαση στις προτάσεις του κόμματός του τις οποίες παρουσίασε αναλυτικά, έδωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, κάνοντας λόγο για αναγκαίες και επιβεβλημένες αλλαγές στο Σύνταγμα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη λήψη απόφασης για την προθεσμία παράδοσης της έκθεσης της Επιτροπής Αναθεώρησης.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Κατσίκης, οι ΑΝΕΛ προτείνουν μεταξύ άλλων:

  • Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
  • Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του χωρίς όμως το πολίτευμά μας να μετατραπεί σε προεδρευομένη δημοκρατία.
  • Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες ομογενείς.
  • Τροποποίηση του άρθρου 86 για ποινική ευθύνη υπουργών ώστε να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη χωρίς καμία ανάμειξη της Βουλής.
  • Τροποποίηση του άρθρου για την ελευθερία του Τύπου με την πρόβλεψη δημοσιοποίησης από τα ίδια τα ΜΜΕ της σύνθεσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της οικονομικής κατάστασης και των μέσων χρηματοδότησής τους.

«Καταθέσαμε τις προτάσεις μας με γνώμονα τις γραμμές του κόμματός μας και θα τις στηρίξουμε στην Επιτροπή Αναθεώρησης», τόνισε κλείνοντας ο κ. Κατσίκης.

«Η αναθεώρηση θα έχει νόημα, θα εκκοινωνιστεί με ενδιαφέρον από τον πολίτη, μόνον αν στραφεί γύρω από τα θέματά του όπως τα αντιμετωπίζει ως οικονομικός ενεργός πολίτης, ως πολίτης που ενδιαφέρεται για τα κοινά και την πολιτική, ως διοικούμενος που ταλαιπωρείται και γενικά με όλες τις διαστάσεις που έχει στην Ελλάδα εν έτει 2018», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, δίνοντας την αιχμή της αναθεωρητικής γραμμής της ΔΗΣΥ.

«Ή θα είναι αυτός ο στόχος της αναθεώρησης ή θα γίνουν αναθεωρητικές προσπάθειες σε ώτα μη ακουόντων. Κι αυτά θα είναι τα ώτα των πολιτών και θα πρέπει να καταλάβουν κι είναι χρέος δικό μας αυτό, ό,τι αφορά τους ίδιους και όχι το πολιτικό σύστημα που θέλει να λύσει εσωτερικά του θέματα», σημείωσε.

Ο κ. Λοβέρδος απευθύνθηκε στο Σώμα τονίζοντας πως αυτήν την ώρα η Βουλή έχει δύο εκδοχές ή να αναλωθεί σε ζητήματα και διευθετήσεις που αφορούν κόμματα και εκλογές, «η οποία θα πάει άπατη σε ό,τι αφορά στη σχέση μας με τον πολίτη» ή «θα μετατοπίσει το κέντρο ενδιαφέροντας αυτού του διαβήματος στον άνθρωπο και τον πολίτη. Αλλιώς θα χάσουμε μια ακόμη ευκαιρία».

«Στις ιδιαιτερότητες του έθνους και στην επίγνωση της εθνικής μας ταυτότητας», εστίασε στην ομιλία του στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος. Η συνταγματική αναθεώρηση «θα πρέπει να λάβει χώρα λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων του έθνους μας, επομένως να μην συνιστά μια απλή αναπαραγωγή ξένων συστημάτων όσον αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους». Και τούτο δεν μπορεί να γίνει παρά πατώντας σε δύο στέρεες βάσεις: Στη μακραίωνη παράδοση του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και στο γκρέμισμα των τειχών που έχουν ορθωθεί μεταξύ του λαού και των φορέων άσκησης εξουσίας, οι οποίοι παρουσιάζονται ως τεχνικοί και ουδέτεροι», υπογράμμισε.

«Το αστικό Σύνταγμα επιδέχεται ορισμένες αλλαγές, αλλά όχι εκείνη που θίγει τα ιερά και τα όσια της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας», τόνισε στην ομιλία της στη Βουλή, η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Αναφέροντας ότι το ΚΚΕ θα παλέψει για να προστατευθούν ορισμένα λαϊκά δικαιώματα, πρόσθεσε πως «δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι αυτό το Σύνταγμα μπορεί να χωρέσει από τον μεγαλύτερο αυταρχισμό ως το μεγαλύτερο ξεγέλασμα του λαού».

Σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ισότητα των πολιτών» σε μια ταξική κοινωνία, ανέφερε υπό μορφή ρητορικού ερωτήματος αν «ο λαός έχει δικαίωμα να ανατρέψει το Σύνταγμα και να επιβάλλει ένα άλλο» όπου αντί για καπιταλιστική ιδιοκτησία να υπάρχει κοινωνική ιδιοκτησία και αντί της «αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας» ο εργατικός έλεγχος;

«Όχι δεν μπορεί, γιατί σε αυτό το Σύνταγμα δίπλα στην απατηλή “ισότητα των πολιτών” υπάρχουν και οι διατάξεις για την εθνική ασφάλεια και την δημόσια ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, στη συνέχεια, ότι βάσει των διατάξεων του Συντάγματος ο λαός «μπορεί να επέμβει μόνο όταν απειλούνται τα συμφέροντα της αστικής τάξης».

Βούτσης: «Απύθμενο θράσος από τη Χρυσή Αυγή η αποθέωση του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου»

Σφοδρή αντίδραση του προέδρου της Bουλής Νίκου Βούτση προκάλεσε η αναφορά του εισηγητή της Χρυσής Αύγης Ευάγγελου Καρακώστα ότι ο μόνος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που εξελέγη με δημοψήφισμα από το λαό ήταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για απύθμενο θράσος καθώς ο Παπαδόπουλος δεν εξελέγη με δημοκρατικές διαδικασίες και στηλίτευσε τη στάση του χρυσαυγίτη βουλευτή, κυρίως με αφορμή το γεγονός ότι τιμάμε αυτές τις ημέρες την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος