Συμφωνία των Πρεσπών: Σήμερα η κορύφωση της συζήτησης-Μετά τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία (live)

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών απόψε ολοκληρώνεται στη Βουλή η συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί τα ξημερώματα της Παρασκευής. Στον κατάλογο των ομιλητών είναι εγγεγραμμένοι 205 βουλευτές. Η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα μιλήσουν όλοι οι εγγεγραμμένοι ομιλητές της.

Παρακολουθείστε τη συζήτηση σε απευθείας μετάδοση από τη Βουλή

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια εθνικά επωφελή συμφωνία που ενισχύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, η αντιπολίτευση μιλάει για εθνικά επιζήμια συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα.
Η ΝΔ αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να απορρίψουμε μια πρόταση συμβιβαστική αλλά θετική για τα εθνικά συμφέροντα και να οδηγηθούμε σε μια πατρίδα μίζερη, ξενοφοβική με εκβλαστάνοντες αλυτρωτισμούς» τόνισε χθες ο Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας ότι η παράταση μιας εκκρεμότητας, θα έφερνε μια de facto λύση σε βάρος της Ελλάδας.

Νωρίτερα ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ κατέθεσε το επίσημο κείμενο του συντάγματος της ΠΓΔΜ μετά από σχετικό αίτημα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ που έθεταν θέμα ακυρότητας της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης.

Παρέμβαση με δήλωση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε ο Κώστας Καραμανλής καταλογίζοντας αδικαιολόγητη βιασύνη της κυβέρνησης και καλώντας την να διαμορφώσει με δική της πρωτοβουλία συνθήκες στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης. Χαρακτήρισε την κριτική της ΝΔ ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη, τονίζοντας παράλληλα πως η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι προσέφερε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε.

Την επίθεση στο σπίτι της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη καταδίκασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

«Πιστεύω ότι όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμπαρίστανται και καταδικάζουν την επίθεση στο σπίτι της Θεοδώρα Τζάκρη», είπε ο κ. Κακλαμάνης και προσέθεσε: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ ή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα λάβουν την απόφασή τους ως απόρροια της ελεύθερης σκέψεως τους και της στήριξης της γραμμής που έχουν τα κόμματά τους. Υπό αυτή την έννοια είναι απαράδεκτη η δήλωση του κ. Μάθιου Νίμιτς».

«Θα στηρίξω τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρώ ότι είναι η αρχή μιας νέας εποχής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης. Αναγνώρισε, παράλληλα, ότι «υπάρχουν ανοικτά προβλήματα» τονίζοντας ότι «ο χρόνος θα δείξει αν έχει και ιστορική ανθεκτικότητα».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών εξ ορισμού αποτελεί προϊόν συμβιβασμού. Δύσκολου, αλλά αναγκαίου. Ούτε θριαμβολογίες και εργαλειοποίηση της από πλευράς κυβέρνησης χρειάζονται ούτε και κινδυνολογίες από την αντιπολίτευση», υπογράμμισε. Ο κ. Λυκούδης χαρακτήρισε τη Συμφωνία ως «αρχή μιας νέας εποχής», σημειώνοντας ότι «έχει θετικό άξονα ως προς την ονομασία, που αποτελούσε πάγια εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία έναντι όλων».

Έμφαση έδωσε, επίσης, στην εθνική συνεννόηση και συναίνεση, ενώ τόνισε την ανάγκη να πάψουν όλες οι πλευρές «να ρίχνουν λάδι στη φωτιά». «Δεν υπάρχει εμείς και εσείς. Απαιτείται από όλους σεβασμός στις αντίθετες απόψεις, διαφορετικά θα οδηγηθεί η χώρα σε νέες εθνικές και επικίνδυνες περιπέτειες», επισήμανε.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σχετική είδηση: 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος