Εντατικές και αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό, που εκτείνεται κατά μήκος της ακτογραμμής από το Πέραμα έως και τη Γλυφάδα, μετά την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή έκανε αυτοψία στις παράκτιες περιοχές του Πειραιά. «Σε 25 έως 30 ημέρες θα έχει αλλάξει η εικόνα στην περιοχή που έχει πληγεί» είπε ο κ. Κουρουμπλής σε συνέντευξη Τύπου.

Σημείωσε επίσης πως ευθύνες θα αποδοθούν όταν έρθει η ώρα και τόνισε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι «να κερδίσουμε περισσότερη ποιότητα στο αποτέλεσμα που επιδιώκουμε. Ο κ. Κουρουμπλής ξεκαθάρισε πως η παραίτησή του είναι κάθε μέρα στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Ναυτιλίας άφησε αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως πιάστηκε αδιάβαστος και απέρριψε τις κατηγορίες ότι υπήρχε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του περιστατικού. Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή και ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ σύντομο θετικό.

«Στόχοι είναι να αντληθεί το πετρέλαιο από το βυθισμένο σκάφος, να καθαρίσουμε τις ακτές και τα βράχια. Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά καλή εξέλιξη. Μέρα με τη μέρα έχουμε βελτίωση. Οι επιθεωρητές  δεν βρήκαν ψόφια πουλιά. Δεν διαπιστώνεται μαζική καταστροφή σε πτηνά και ψάρια», τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Καλέσαμε δημάρχους και βουλευτές της περιοχής. Είμαστε σε ανοιχτή επαφή με όσους έχουν να μας πουν τι να κάνουμε», πρόσθεσε ο κ. Κουρουμπλής.

Απαντώντας και στις καταγγελίες και στις επικρίσεις κατέληξε τονίζοντας: «Για πρώτη φορά μια τόσο μεγάλη σε έκταση ζημιά αντιμετωπίζεται με αποτελεσματικό τρόπο».

Φάμελλος: Ήταν εντυπωσιακό πόσο γρήγορα υπήρξε κινητοποίηση

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος,  χαρακτήρισε εφικτό το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το Υπουργείο Ναυτιλίας, για την απορρύπανση ακτής και θαλάσσιου περιβάλλοντος στο Σαρωνικό.

«Πρωί Δευτέρας χαρακτήρισα την κατάσταση ιδιάζουσα και την ίδια μέρα, ταυτόχρονα με την διαδικασία σφράγισης του δεξαμενόπλοιου, στήνονταν τα φράγματα απορρύπανσης, ενώ επιθεωρητές περιβάλλοντος ήταν στη Σαλαμίνα», πρόσθεσε.
Υπήρξε επικοινωνία με το Πράσινο Ταμείο (ΕΕ) για έγκριση δαπανών, αλλά το κόστος της επιχείρησης θα το πληρώσει ο υπεύθυνος της διαρροής, κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

Τέλος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, κάλεσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα «με σοβαρότητα και όχι με επικοινωνιακούς όρους».

Αγωνιώδης επιχείρηση καθαρισμού της ακτογραμμής από το πετρέλαιο 

Εντατικές και αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό, που εκτείνεται κατά μήκος της ακτογραμμής από το Πέραμα έως και τη Γλυφάδα, μετά την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Στην περιοχή έχουν τοποθετηθεί πλωτά φράγματα για να αποτραπεί η επέκταση της πετρελαιοκηλίδας προς τις ακτές της Βούλας και της Βουλιαγμένης.

Στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου καθώς και στις θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται από τον λιμένα Πειραιά μέχρι και τον Άγιο Κοσμά συνεχίζουν να επιχειρούν περιπολικά σκάφη του Λιμενικού και ειδικά αντιρρυπαντικά, πλωτός γερανός με πλωτά φράγματα, ρυμουλκά και παράκτια σκάφη ιδιωτικής εταιρείας.

Η Περιφέρεια Αττικής ζητά την παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων

Την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών και την παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων με παράλληλη λήψη ουσιαστικών μέτρων για να αποτραπεί ανάλογη καταστροφική, ζητά η Περιφέρεια Αττικής με αφορμή τη ρύπανση των ακτών του Σαρωνικού από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Η κα Δούρου χαρακτήρισε επιβεβλημένες «τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που χωρίς δημοσιονομικό κόστος θα βάλουν τέλος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο των προδιαγεγραμμένων καταστροφών, είτε πρόκειται για τη θαλάσσια ρύπανση είτε για τις πυρκαγιές».
Σε σχετική ανακοίνωση της η Περιφέρεια ζητά επανασχεδιασμό των σχεδίων πρόληψης, διαχείρισης και αποκατάστασης ανάλογων περιβαλλοντικών ατυχημάτων. Προτείνει τη εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδιασμόυ, για να καθοριστούν «λιμένες καταφυγής», όπου θα παραμένουν με ασφάλεια πλοία, επικίνδυνα για την πρόκληση ανάλογων σοβαρών ατυχημάτων.
Επίσης, σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής κινητοποιήθηκε άμεσα και οι αρμόδιες υπηρεσίες της πραγματοποίησαν έκθεση αυτοψίας σε πληγείσες ακτές της Αττικής.

Μέτρα για τη ρύπανση από το δήμο Σαρωνικού

Μέτρα για την αποτροπή της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα στις ακτές της περιοχής ευθύνης του, λαμβάνει ο δήμος Σαρωνικού.
Ο δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης, με ανακοίνωση του, αναφέρει πως η δημοτική αρχή προχώρησε στην προμήθεια αντιρρυπαντικού ρολού θαλάσσης μήκους 1 χλμ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί εφόσον απαιτηθεί για να αποτραπεί ενδεχόμενη μετακίνηση της πετρελαιοκηλίδας στις παραλίες του δήμου.
Ο ίδιος με δήλωση του εκτιμά ότι η καταστροφή «δυστυχώς λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να προλάβουμε τις επιπτώσεις και να προστατέψουμε το πολυτιμότερο κεφάλαιο του τόπου μας, τις ακτές και τη θάλασσά μας».
Σημειώνει ότι τίποτα δεν αναιρεί τις τεράστιες ευθύνες όσων απέτυχαν να κάνουν τη δουλειά τους, και ζητά από το υπουργείο Ναυτιλίας «να προχωρήσει άμεσα στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για τον περιορισμό της ρύπανσης και για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, και από την πολιτεία να διεξάγει τάχιστα τους απαραίτητους ελέγχους, ώστε να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

Ανακοίνωση της «Ελληνικός Νηογνώμων ΑΕ»

Το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» «δεν έχει επιθεωρηθεί και δεν κατέχει οποιοδήποτε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας εκδοθέν από τον Ελληνικό Νηογνώμονα». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του η «Ελληνικός Νηογνώμων Α.Ε.», με την οποία ενημερώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:Κ.Μητσοτάκης: Να αποδεχτεί ο πρωθυπουργός την παραίτηση Κουρουμπλή

Στη Γλυφάδα η πετρελαιοκηλίδα – Π. Κουρουμπλής: Συνεχίζουμε εντατικά την απορρύπανση (video)

Καταλογισμό ευθυνών για τη ρύπανση στο Σαρωνικό ζητά η αντιπολίτευση

Μοιράσου το άρθρο: