Π.Πολάκης: “Μαύρο χρήμα 85 δισ.” – Αντιπαράθεση με Α. Γεωργιάδη (video)

“Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, μια κυβέρνηση φέρνει εξεταστική για την Υγεία και την φέρνει γιατί εμείς δεν είμαστε ούτε μέσα στο σύστημα της σαπίλας και διαφθοράς, ούτε μας έχουν στο χέρι”, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την σύσταση Εξεταστικής επιτροπής για διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας. Έντονα αντέδρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για την αντιπαράθεση που είχαν ο Παύλος Πολάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

“Το μαύρο χρήμα”, είπε ο κ. Πολάκης, ανέρχεται σε 85 δισ. ευρώ, το ένα τέταρτο του δημόσιου χρέους και έφερε παραδείγματα υπερτιμολογήσεων φαρμάκων, αναλώσιμων και ορθοπεδικών υλικών, που έγιναν, όπως είπε, “με τις ευλογίες ενός κατεστημένου που κυβέρνησε την Ελλάδα 40 χρόνια”.

Από το 1991-2010 δόθηκαν για δημόσια και ιδιωτική δαπάνη στον χώρο της υγείας, περίπου 265 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 60% δημόσια και 40% ιδιωτική. Τα 45 δισ. από την δημόσια δαπάνη και τα 40 δισ. από την ιδιωτική, ήταν «μαύρο χρήμα».

Σχετικά με την φαρμακευτική δαπάνη, ανέφερε ότι από 1,9 δισ. ευρώ το 2001, έφτασε τα 5,4 δισ. το 2009. «Τόσο πολύ αρρωστήσαμε, τόσο πολύ αυξήθηκαν οι τιμές;» αναρωτήθηκε, υποστηρίζοντας ότι «παραπάνω από τα μισά κάθε χρονιάς είναι μαύρο χρήμα και αυτό έγινε επί συγκεκριμένων κυβερνήσεων».

Αναφέρθηκε στην αποζημίωση των φαρμάκων στην Ελλάδα, αμφισβητώντας ότι τηρούνταν η διαδικασία με τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης, μίλησε για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και προϊόντων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες Novartis και Roche, χρέωναν μοριακό έλεγχο του αίματος το 2006, 50 ευρώ, όταν στην Πολωνία κόστιζε 8,5 και δόθηκαν 200 εκατ. ευρώ.
Συνεχίζοντας ο κ. Πολάκης είπε ότι μίζα από την Pfizer έπαιρναν 3.000 γιατροί για να προωθήσουν στατίνες, ενώ ο βηματοδότης στην Ελλάδα είχε μέση τιμή 6.500 και στην Ευρώπη 600 ευρώ.
«Δεν θα λογοδοτήσει κανένας γι’ αυτό, να μην τα ψάξουμε, λήθη στο παρελθόν» είπε, τονίζοντας ότι όλα αυτά «κάποιος τα καθοδηγούσε πολιτικά».

Σχετικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το χαρακτήρισε «μαυσωλείο διαφθοράς και offshore κυβερνήσεων» ενώ μίλησε και για παράνομες προσλήψεις από υπουργούς Υγείας, αναφέροντας τον κ. Γεωργιάδη.
Το άλλο σκάνδαλο αφορά το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» του οποίου το πέρασμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, οργανώθηκε από «τρεις υπουργούς».

Απαντώντας στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης, γιατί στην εξεταστική δεν περιλαμβάνονται και τα δύο τελευταία χρόνια, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μοιάζουμε κουμπάρε. Δεν είμαστε το ίδιο. Όταν ο ελληνικός λαός, μετά από 20 χρόνια σας εμπιστευθεί ξανά, να μας ελέγξετε εσείς».

Για πρώτη φορά, κατέληξε ο κ. Πολάκης, “υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν την έχουν στο χέρι, που δεν μπορούν να την απειλήσουν και θα δοθεί η δυνατότητα να βρεθεί η διαδρομή του μαύρου χρήματος και «κάποιοι να κοιμούνται ανήσυχοι».

“Θερμό επεισόδιο”

«Προφανώς δεν μοιάζουμε. Δεν ήξερα ότι για να ελεγχθεί η περίοδος του κ. Πολάκη, πρέπει να έχω μούσια και να βγάλω τη γραβάτα», είπε ο κ. Γεωργιάδης προκαλώντας την ενόχληση και τα σχόλια του κ. Πολάκη.

Οι προσπάθειες του κ. Βούτση να μην συνεχιστεί άλλο η αντιπαράθεση τους, προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση του.

«Η βεντέτα που έχει στηθεί σε άλλες διαδικασίες μεταξύ σας δεν θα αναπαραχθεί σε αυτήν εδώ την αίθουσα.Δεν είναι τηλεοπτικό πάνελ η Ολομέλεια», τόνισε ο κ. Βούτσης.

Έντονη όμως ήταν και η ενόχληση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος φώναζε «έλεος» όση ώρα ο κ. Γεωργιάδης εκτόξευε αιχμές εναντίον του.

«Είναι αδιανόητο να μιλάτε στον ενικό και σ’ αυτό το επίπεδο. Δεν τιμά κανέναν μας αυτό το επίπεδο», τόνισε ο κ. Βούτσης.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος