Να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, αναμένεται να ζητήσει αύριο, με ψήφισμά του, από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη βάση των εξελίξεων, η ελληνική κυβέρνηση θα διαμορφώσει τη θέση της, υπογραμμίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου». Την κοινή πρόταση ψηφίσματος όλων των Ευρωομάδων (εκτός από το ακροδεξιό κόμμα, Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας) υπογράφουν από ελληνικής πλευράς, οι ευρωβουλευτές Κωνταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ).

Το αίτημα για εμπάργκο όπλων εναντίον της Σαουδικής Αραβίας παρουσίασε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες, η πολιτική ομάδα των Πρασίνων, διατυπώνοντας προβληματισμό για το κατά πόσο θα μπορούσε να εγκριθεί ένα τέτοιο αίτημα από το Συμβούλιο της ΕΕ, όταν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εμπλέκονται σε εμπόριο όπλων με τη Σαουδική Αραβία. «Η κατάσταση στην Υεμένη είναι πολύ σοβαρή. Είναι μεγάλη η καταστροφή. Σύμφωνα με τη UNICEF πάνω από 11.000 παιδιά έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, 130 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα» επισήμανε η πρόεδρος των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, σημειώνοντας ότι τον περασμένο Οκτώβριο οι Πράσινοι απέστειλαν επιστολή στην κ. Μογκερίνι ζητώντας της να φέρει το ζήτημα στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ. «Πρέπει να αναγνωριστεί ότι υπάρχει σοβαρή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη. Γι’ αυτό το έχουμε ανάγκη αυτό το εμπάργκο» τόνισε η κ. Κέλερ, αναφερόμενη, επίσης, στην ανάγκη να ανοίξουν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα χερσαία σύνορα, προκειμένου να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται.

Η Σουηδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μποντίλ Βαλέρο μίλησε για την κοινή θέση του Συμβουλίου, η οποία περιλαμβάνει οκτώ κριτήρια για τις εξαγωγές όπλων και η οποία είναι, όπως είπε, «νομικά δεσμευτική» για τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με την ίδια, η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας αντιβαίνει σε τουλάχιστον δύο από αυτά τα κριτήρια (αναφορικά με τoν σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δίκαιου και τη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας) και επομένως οι χώρες της ΕΕ που την προμηθεύουν με όπλα δεν θα πρέπει να λάβουν νέα άδεια.

Από την πλευρά της, η Βρετανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Μόλι Σκοτ Κάτο, αναφέρθηκε στον ρόλο που έχει παίξει το Ηνωμένο Βασίλειο στη Σαουδική Αραβία, σημειώνοντας ότι σχεδόν οι μισές εξαγωγές βασικών συμβατικών όπλων της Βρετανίας έχουν καταλήξει εκεί. «Είναι σημαντικό να κάνει η ΕΕ το καθήκον της και να προτείνει το εμπάργκο. Ξέρουμε ότι δεν θα περάσει από το Συμβούλιο, γιατί η Βρετανία και η Γαλλία θα μπλοκάρουν. Αλλά ας τους εκθέσουμε, ας αποκαλύψουμε την υποκρισία τους» υπογρεάμμισε η ίδια.

Τέλος, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Γιανίκ Ζαντό επισήμανε ότι το 2016 ο πρώην υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κατά την Προεδρία του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία -παρότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε με αυτό το συμβόλαιο ότι η Γαλλία θα μπορούσε να παραβιάσει τις αρχές της και την κοινή θέση- είναι σήμερα υπουργός Εξωτερικών υπό τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο ίδιος έκανε λόγο για «αντίφαση» μεταξύ των αρχών που υποστηρίζει ο νέος Γάλλος Πρόεδρος και των πρακτικών που τελικά ακολουθούνται και κάλεσε τη Γαλλία να λάβει υπόψη της το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κατάσταση στην Υεμένη θα βρεθεί στο επίκεντρο συζήτησης, σήμερα το βράδυ, στην Ολομέλεια του Ευρωοκοινοβουλίου, παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ το ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο το πρωί.

Τζανακόπουλος: «Εντός του πλαισίου των επιταγών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης»

Αναφορικά με τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «Η συμφωνία αυτή έγινε με απόλυτο σεβασμό τόσο στο διεθνές δίκαιο και του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από κει και πέρα η συμφωνία αυτή εφόσον φυσικά υπάρξουν αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμπάργκο όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί εντός του πλαισίου των επιταγών και των κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε ότι αφορά ειδικά τη συμφωνία , αυτή είναι παγωμένη και στη βάση των εξελίξεων που θα έχουμε τις επόμενες ημέρες θα διαμορφώσουμε και τη σχετική θέση της ελληνικής κυβέρνησης». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση της Σ. Αραβίας ζητεί η ΝΔ

Μοιράσου το άρθρο: