Η συζήτηση αποφασίστηκε μετά από ομόφωνη απόφαση της διάσκεψης των προέδρων. Η συζήτηση για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές θα γίνει στο ανώτερο όργανο που είναι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και θα καταλήξει σε ψήφισμα, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το σχέδιο ψηφίσματος που ετοίμασε η ευρωομάδα της αριστεράς, το οποίο προσυπογράφουν το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα, οι ευρωσοσιαλιστές, οι φιλελεύθεροι, οι πράσινοι και που σημαίνει ότι θα εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία την Πέμπτη, ζητά μεταξύ άλλων την άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, πρόσθεσε.

Στο θέμα αυτό λειτούργησε άψογα η συνεργασία με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ και τους άλλους Έλληνες ευρωβουλευτές, επεσήμανε.  Ο κος Παπαδημούλης έκανε λόγο για ομοφωνία στην τοποθέτηση του θέματος στην ατζέντα με πολύ θετικό τίτλο και ένα κοινό ψήφισμα που θα είναι κόλαφος για την ηγεσία Ερντογάν.

Αυτά τα θέματα απαιτούν εθνική ομοψυχία και σοβαρότητα και ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, τόνισε. Οτιδήποτε προστίθεται στην διεθνή πίεση στην ηγεσία Ερντογάν για την υπόθεση των ελλήνων στρατιωτικών, ή στην υπόθεση της Κύπρου, ή στην υπόθεση του Αιγαίου βοηθά πολύ, επεσήμανε. Αυτό που μπορώ να σας πω- σημείωσε- είναι ότι το ψήφισμα θα είναι ένα δυο τόνους πιο υψηλό από τις μέχρι σήμερα σκληρές δηλώσεις Τουσκ και Γιούνκερ και ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα μέχρι οι δυο έλληνες επιστρέψουν στην πατρίδα στο στράτευμα και στις οικογένειές τους.

Υπερασπιζόμαστε με σθένος, με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση την εθνική μας κυριαρχία και δεν δεχόμαστε την θεωρία των γκρίζων ζωνών, υπογράμμισε ο κος Παπαδημούλης. Αρμοδιότητα για το φυλάσσειν στην πατρίδα έχουν οι ένοπλες δυνάμεις μας και οι εκλεγμένοι θεσμοί, σημείωσε. Πάνω από όλα ο Πρωθυπουργός που εκφράζει εν συνόλω τη χώρα σε συνεργασία με τον ΠτΔ και τον υπουργό Εξωτερικών, κανείς άλλος, τόνισε. Η σημαία- σημείωσε- είναι ένα εθνικό σύμβολο τη διαχείριση του οποίου την έχει μόνο η υπεύθυνη ηγεσία του τόπου. Πρέπει να προσέξουμε να μην πέφτουμε σε παγίδες που θέλει να στήσει η άλλη πλευρά για να ξανανοίξει θέματα γκρίζων ζωνών, υπογράμμισε.

Μπορούμε σταθεροί στο δόγμα ότι δεν διεκδικούμε τίποτα δεν παραχωρούμε τίποτα, να αναδείξουμε την πατρίδα μας ως πόλο ειρήνης και σταθερότητας, τόνισε.

Στις 26 Απριλίου έρχεται ο Γιούνκερ και μιλά στην ελληνική βουλή.  Στις αρχές Σεπτεμβρίου το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με ομόφωνη απόφασή του καλεί τον Τσίπρα να μιλήσει στην Ολομέλεια. Αυτά τα δυο μαζί δείχνουν ότι η Ελλάδα τον Αύγουστο θα βγει από τα μνημόνια, υποστήριξε ο κος Παπαδημούλης.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Αλέκα Σταυροπούλου

Μοιράσου το άρθρο: