Συνεχίζονται οι αναταράξεις, μετά τις νέες αποκαλύψεις για καταθέσεις τρισεκατομμυρίων ευρώ που διατηρούν ξένοι ηγέτες, πολιτικά πρόσωπα, Σύμβουλοι, επιχειρηματικοί κολοσσοί και διασημότητες σε φορολογικούς παραδείσους, γνωστές ως paradise papers. Tα περισσότερα έγγραφα προέρχονται από τη νομική εταιρεία Αppleby με έδρα την πρωτεύουσα των Βερμούδων Χάμιλτον. Όλα τα ονόματα θα ελεγχθούν εξονυχιστικά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Με εντολή του, σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης να εξετάζουν τις υποθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers και να προχωρήσουν στους ελέγχους που προβλέπει η νομοθεσία.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτκών συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφορικά με τα Paradise Papers σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι προκαλεί πολύ μεγάλη εντύπωση, σε σχέση με τις αποκαλύψεις, η χθεσινή ανακοίνωση της ΝΔ «από την οποία κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε να υποθέσει ότι υπάρχουν ονόματα στις σχετικές λίστες, τα οποία σχετίζονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τα οποία ήδη η ΝΔ προσπαθεί να οικοδομήσει την υπερασπιστική της γραμμή».

«Διαβεβαιώνουμε, λοιπόν, τη ΝΔ ότι το σύνολο των ονομάτων που εμπεριέχονται στα Paradise Papers θα ελεγχθεί εξονυχιστικά με βάση τα προβλεπόμενα στον νόμο» τόνισε για να συμπληρώσει: «Ωστόσο, αν η ΝΔ μπορεί να μας διαφωτίσει προκαταβολικά για συγκεκριμένες περιπτώσεις την καλούμε να το πράξει άμεσα και χωρίς μισόλογα».

Στις προτεραιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του υπουργείου Οικονομικών είναι ο έλεγχος των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, με στόχο την αποκάλυψη εισοδημάτων που αποκρύπτονται από την εφορία.

Την Δευτέρα ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων είναι μια πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα και ως πρόκληση το αντιμετωπίζει και η ελληνική κυβέρνηση, έκανε μάλιστα λόγο για «μια καλομαθημένη οικονομική ελίτ η οποία φορτώνει προκλητικά τα βάρη που της αναλογούν, στους πιο αδύναμους». O πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτυπήσει την φοροδιαφυγή και να επιβάλει κανόνες διαφάνειας και δικαιοσύνης, για να εδραιωθεί, επιτέλους, στην Ελλάδα ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης.

Τα Paradise Papers είναι νέες λίστες που αποκαλύπτουν αμύθητες καταθέσεις σε 19 φορολογικούς παραδείσους πολιτικών ηγετών και συμβούλων, επιχειρηματικών κολοσσών και διασημοτήτων.

Στις λίστες και 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος με 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στη χώρα μας, κυρίως σε Αθήνα και Πειραιά. Πάνω από 6.000 έγγραφα σε σύνολο 6,5 εκ. περιείχαν το όνομα Ελλάδα, ενώ μεγάλο μέρος εγγράφων για ελληνικές οφ-σορ βρέθηκαν στο μητρώο της Μάλτας.

Το θέμα συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ καθώς οι πληροφορίες πληθαίνουν για τη συμμετοχή επιχειρηματικών κολοσσών αλλά και πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ενδεικτικό είναι ότι πάνω από χίλιοι Γερμανοί βρίσκονται στα Paradise Papers. Ανάμεσά τους μεγάλες γερμανικές εταιρείες και 1.000 φυσικά πρόσωπα, όπως ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Στα Paradise Papers εμφανίζονται και πολύ μεγάλες γερμανικές εταιρείες, όπως είναι η Sixt, τα Γερμανικά Ταχυδρομεία (Deutsche Post), η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η ασφαλιστική εταιρεία Allianz, η φαρμακευτική εταιρεία Bayer και η Deutsche Bank. Ακόμη στα έγγραφα εμφανίζονται εκτός από τις εταιρείες και χίλια περίπου φυσικά πρόσωπα, ανάμεσα σε αυτούς Γερμανοί δισεκατομμυριούχοι, επιχειρηματίες αλλά και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος κατείχε υψηλή θέση σε μια εταιρεία offshore. Διετέλεσε το 2009 «ανεξάρτητος σύμβουλος» της ρωσοβρετανικής εταιρείας ενέργειας ΤΝΚ-BP. Η σύμπραξη ανάμεσα στη βρετανική BP και τη ρωσική Alfa έχει την έδρα της, όπως πολλές εταιρείες πετρελαίου, στις Παρθένες Νήσους.

Λίγο αργότερα, το Δεκέμβριο του 2011, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ -ο οποίος δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος- παραιτήθηκε. Το 2013 η σύμπραξη TNK-BP εξαγοράστηκε από τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, στον οποίο ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέλαβε ως επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου.

Ακόμη από τα Paradise Papers προκύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με τη μεγαλύτερη υπόθεση φοροδιαφυγής στην γερμανική ιστορία. Πρόκειται για την υπόθεση Κουρτ Ένγκελχορν, ο οποίος κέρδισε δισεκατομμύρια όταν πούλησε τη φαρμακευτική του εταιρεία. Το 2013 οι αρχές ερεύνησαν την υπόθεση, αλλά ήταν τόσο περίπλοκη ώστε οι κληρονόμοι και οι βαυαρικές αρχές κατέληξαν τελικά σε συμβιβασμό. Οι κόρες του Ένγκελχορν πλήρωσαν 145 εκατομμύρια ευρώ. Νέα στοιχεία κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη φοροδιαφυγή από όσο ήταν μέχρι σήμερα γνωστό.

Αίτημα Παπαδημούλη
Επείγον αίτημα, ώστε να συζητηθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ζήτημα που ανέκυψε με τα Paradise Papers, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημουλης. Όπως αναφέρει στο γραπτό του αίτημα «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να συζητήσει και να λάβει σαφή θέση στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής της οικονομικής και πολιτικής ελίτ».
Το αίτημα κατατέθηκε στην πρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, Gabi Zimmer, και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητάει να μεταφερθεί στην Σύνοδο των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αίτημα για επείγουσα συζήτηση των Paradise Papers στην ερχόμενη Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.
Όπως τονίζεται «με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις 13.4 εκατομμυρίων φορολογικών αρχείων, που ξεσκεπάζουν όλο το σύστημα της παγκόσμιας φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, ο κ. Παπαδημούλης θεωρεί το ζήτημα που προκύπτει μείζον, καθώς και τις συνέπειες αυτών των φαινομένων καταστροφικές για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, άλλα και για τους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τα φορολογικά κενά που προκύπτουν».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ  Sueddeutsche Zeitung, dpa, DW

Σχετική είδηση:Μήνυμα-παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για τα Paradise Papers (video)

Paradise Papers: Χιονοστιβάδα οι αποκαλύψεις-130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος (video)

Μοιράσου το άρθρο: