Στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας βρίσκεται πάντα το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν πυρά για τους χειρισμούς.

Παράλληλα, πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη για την επίλυση του Σκοπιανού. Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωριστό ενδιαφέρον αποκτά η συνάντηση κορυφής στο Νταβός την ερχόμενη εβδομάδα ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

Αύριο Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 είναι προγραμματισμένα δύο συλλαλητήρια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, με τα περισσότερα κόμματα, πάντως, να κρατούν αποστάσεις.

«Μετά από 25 χρόνια φαίνεται ότι υπάρχει λύση για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, που μίλησε στην εκπομπή «Επτά» της ΕΡΤ. «Η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με αίσθημα ευθύνης» τόνισε.

«Η σταθερότητα στην περιοχή είναι απολύτως αναγκαία για εμάς τους ίδιους, όχι για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. όπως λένε κάποιοι σύντροφοι σχηματικά εξ αριστερών.
Το πού θα πάνε τα δυτικά Βαλκάνια, ποιος είναι ο ρόλος μας στην περιοχή, το τι συμβαίνει τώρα με την Τουρκία, το τι ανάγκες έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή το Brexit ή τις χώρες του Βίζεγκραντ και τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Αυστρία, όλο αυτό το πακέτο αφορά πάρα πολύ τη χώρα μας», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Η ιστορική εμπειρία έχει αποδείξει ότι τα συλλαλητήρια δεν βοήθησαν τελικά στην προώθηση των εθνικών θεμάτων κατά επωφελή τρόπο», επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

Συγκέντρωση και μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που πραγματοποιείται αύριο στον Λευκό Πύργο.
Υπέρ της διοργάνωσης του συλλαλητηρίου τάσσεται η Ένωση Κεντρώων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:

Κοντονής: Μετά από 25 χρόνια φαίνεται ότι υπάρχει λύση στο θέμα των Σκοπίων (video)

Ν. Βούτσης: Η σταθερότητα στην περιοχή απολύτως αναγκαία πρώτα για εμάς (audio)

Ν. Δένδιας: Τα συλλαλητήρια δεν βοήθησαν στην προώθηση των εθνικών θεμάτων

Μοιράσου το άρθρο: