Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τις πυρκαγιές

Το θέμα της αντιμετώπισης του πύρινου εφιάλτη προκαλεί οξεία αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της  αντιπολίτευσης. 

«Αποφύγαμε τα χειρότερα, όμως πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πέταξε νωρίτερα με ελικόπτερο πάνω από τις καμένες εκτάσεις της Ανατολική Αττικής, ενώ επισκέφθηκε τους πυροσβέστες και τους εθελοντές στο φυλάκιο της Αγίας Κυριακής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο facebook, παρουσίασε εν νέου τις 6 προτάσεις που είχε διατυπώσει το 2007 ως πρόεδρος της ειδικής επιτροπής προστασίας του περιβάλλοντος της Βουλής  για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και ανέφερε ότι η δασική πολιτική δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ευρισκόμενοι σε αφάνεια κινητοποιήθηκαν και εμφανίστηκαν μόνον όταν πληροφορήθηκαν την προγραμματισμένη από χθες επίσκεψή του στο κέντρο συντονισμού.

Το Μέγαρο Μαξίμου κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι εγκαλούσε την κυβέρνηση για δήθεν ολιγωρία ενώ βρισκόταν σε παραλία των Χανίων και σημειώνει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να στήσει ένα ακόμα επικοινωνιακό σόου, καθώς ακύρωσε την σημερινή επίσκεψή του στο Κέντρο Συντονισμού της πυροσβεστικής, μόλις πληροφορήθηκε την παρουσία εκεί των κ. Τόσκα και Τζανακόπουλου.

Το γραφείο Τύπου της ΝΔ επανήλθε με νέο σχόλιο λέγοντας ότι η «η απάντηση στη χυδαιότητα της Κυβέρνησης είναι οι έξι προτάσεις του Προέδρου της ΝΔ (…) Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα σοβαρό και υπεύθυνο πρωθυπουργό. Όχι έναν ηθοποιό σε κακοστημένες θεατρικές παραστάσεις πάνω από τα καμένα», είπε.

Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και των προηγούμενων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τονίζει το ΚΚΕ. «Στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής μειώνονται χρόνο με το χρόνο τα κονδύλια για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, διατηρούνται και αυξάνονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, αφήνοντας ουσιαστικά απροστάτευτα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Χαρακτηριστική είναι η έλλειψη ζωνών πυροπροστασίας, οι κακοσυντηρημένοι δασικοί και αγροτικοί δρόμοι, αλλά και η συνολική έλλειψη σε μέσα πυρόσβεσης, που γίνεται πιο αισθητή όταν υπάρχουν ταυτόχρονα πολλές πυρκαγιές στη χώρα», ανέφερε το ΚΚΕ και κάλεσε την κυβέρνηση «έστω και τώρα, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, να εξασφαλίσει τα αναγκαία εναέρια και επίγεια μέσα για να αποτρέψει την εκδήλωση νέων πυρκαγιών το επόμενο διάστημα».

«Την ίδια στιγμή που οι Υπουργοί του ξεφουρνίζουν παραμύθια για να καλύψουν την ανεπάρκεια τους. Ούτε μια συγγνώμη όμως για τις τεράστιες ευθύνες τους, για τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, για την απουσία σχεδιασμού αντιμετώπισης των προβλημάτων. Ούτε καν αναζητήθηκαν οι ευθύνες των αρμοδίων. Όλα καλώς καμωμένα … Η υπεροψία και το θράσος περισσεύουν στους ΣΥΡΙΖΑ/Ανελ. Οι πολίτες όμως γνωρίζουν, παρακολουθούν και δεν ξεχνούν», σχολίασε από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ.

«Στις πυρκαγιές αποφύγαμε τα χειρότερα σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα. Τα ίδια & με την οικονομία. “Το μη χείρον βέλτιστον” αρκεί για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Η κυβέρνηση αδράνησε στις φωτιές, είπε η Ένωση Κεντρώων, η οποία επανέλαβε «αν είχαμε αγοράσει 5 πυροσβεστικά αεροπλάνα, θα μπορούσαμε να είχαμε αποσοβήσει την καταστροφή, ενώ τώρα η αποκατάσταση των ζημιών θα ισοδυναμεί με το κόστος αγοράς 30 αεροπλάνων. Χρειάζεται εθνικό σχέδιο δράσης και για τις φωτιές και για πλημμύρες και για φυσικές καταστροφές εν γένει και όχι αόριστα κατηγορώ, όπως αυτά του κ. Μητσοτάκη που ξεχνάει τις πυρκαγιές επί ΝΔ και τους στρατηγούς ανέμους κάποιου ομοϊδεάτη του».

Πηγή ΕΡΤ1, Α Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος